Una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare este mănăstirea Voroneţ. Mă bucur ca am avut onoarea sa pot vedea un monument construit acum cinci veacuri, lăcaş de cult a cărui valoare i-a fost recunoscută, fiind inclus pe prestigioasa lista a patrimoniului mondial UNESCO, alaturi de alte minunăţii ale lumii.

Umila mea scriere nu se doreste a fi exhaustivă,- nici n-ar putea fi- nefiind decât părerea unui om care vibrează la frumosul de orice fel. M-am lăsat purtată în vremea domnului roman, încercând sa-mi imaginez personalitatea lui Ştefan cel Mare, eforturile meşterilor de a ridica lăcaşul de cult în 3 luni de zile, aspect remarcabil chiar si pentru zilele noastre, darămite pentru anul 1488.

Mănăstirea Voroneț se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului

Am admirat picturile atat de originale ale Voroneţului, Capela Sixtină a Estului, despre care am aflat ca se păstrează de pe timpul ctitorului său - cele interioare, respectiv din vremea lui Petru Rareş - cele exterioare. Este surprinzătoare rezistenţa în timp a pigmenţilor folosiţi de pictorii moldoveni, îndeosebi a culorii pentru care este faimos Voroneţul, albastru, dar nu în totalitate, pictura anumitor pereţi fiind mai estompată. Măiestria picturii medievale, celebrul albastru azuriu predominant şi reprezentarea pe peretele de vest al construcţiei a Judecăţii de Apoi sunt doar câteva din motivele care atrag turiştii de pretutindeni.

Un aspect mai putin cunoscut legat de Voroneţ este cel legat de identitatea primului stareţ al mănăstirii: parintele Daniil, Daniil Sihastru. De altfel, acesta a fost înmormântat în pământul lăcăşului de cult în care a slujit.

Concluzionand, Voronetul mi-a incantat privirea si sufletul, experienta pe care v-o recomand cu drag!