Magia, istoria și romantismul castelelor ne atrag iremediabil. Zidurile și turnurile acestor fortărețe au văzut bătălii, legende, înfruntări memorabile și reconcilieri istorice. Dacă pietrele ar putea vorbi...

Iată câteva dintre cele mai spectaculoase construcții de acest gen din Spania, via traveler.es:

Castillo de Olvera (Cádiz)

Pe cel mai înalt loc din Olvera se ridică un castel ce datează din timpuri musulmane. Azi e o fortăreață declarată Bun de interes cultural în Spania din 1985 și simbol al localității. Torre del Homenaje e una dintre bijuteriile sale, dar nu unica. Tunelurile subterane sau zidurile merită și ele o vizită.

Castillo d´en Plaja (Lloret de Mar, Girona)

Castelele cu vedere la mare emoționează cel mai mult. Acesta a fost construit în 1940 ca rezidență în stil medieval și e un simbol al locurilor.

Castillo de Xàtiva (Valencia)

Două structuri care formează fortăreața Xativa, Castelul mare și Castelul mic. Construite pe munte, au origini spaniole și romane, chiar dacă marea lor parte corespunde stilurilor islamic și gotic. Are vederi magnifice la asupra orașului.

Castillo de Almodóvar del Río (Córdoba)

Unul dintre castelele arabe cel mai bune conservate din Andaluzia. Are nouă turnuri și o curte imensă. Aici se organizează prânzuri medievale în duminicile festive din mai până în octombrie.

Castillo de Trujillo (Cáceres)

Îl găsim într-unul dintre cele mai frumoase sate din Spania. Este o fortăreață arabă din secolele 9-10, foarte bine conservată. Panorama e neprețuită!

Castillo nuevo de Manzanares el Real (Madrid)

E un edificiu militar în stil castilian din secolul 15, care a servit întâi ca fortăreață și apoi ca palat rezidențial al familiei Mendoza.

Castillo de Tossa de Mar (Girona)

Dacă e un castel greu de uitat după ce l-ai vizitat, acesta e cu siguranță acela! E un loc extrem de special, construit pentru a apăra satul de pirați și de trupele franceze care luptau în secolul 19 pentru independență. Din 1931 a fost declarat monument național.

Palacio de la Aljafería (Zaragoza)

Construit în secolul 16 de Al-Muqtadir, ca reședință a regilor de Saraqusta, acest castel a fost și casă a regilor catolici, închisoare a Inchiziției, fortăreață militară a lui Felipe II și sediu al curții de Aragon. A fost declarat de UNESCO Patrimoniu al Umanității.

Castillo de Santa Bárbara (Alicante)

Construit pe muntele Benacantil, la 166 de metri înălțime, domină golful Alicante. Originile sale le găsim la finlaul secolului 9, după dominația musulmană. În interior este MUSA, Muzeul orașului Alicante.

Castillo de Calahorra (Granada)

Acest superb castel renascentist italian a datează din 1509. E prima construcție spaniolă ce introduce acest stil. A fost declarat Patrimoniu Național. E proprietate privată, dar poate fi vizitat miercurea.