Duminica, 22 iunie ora 04:30, pornim catre Grecia, cu destinatia finala Lefkada. Si vom impartasi cu voi impresii despre traseul Bucuresti - Lefkada.

Noul drum prin Bulgaria, via Makaza, pare fi o alternativa buna datorita intrarii mai rapide pe autostrada care duce catre Thessaloniki (Salonic). Insa rutele blocate din cauza inundatiilor in zona Veliko Tarnovo vor reprezenta o provocare.

Noul drum deschis prin Bulgaria, catre Makaza

Citind pe forumuri, se pare ca cea mai buna alternativa pentru ocolirea segmentului de drum inchis este soseaua serpuita prin munti. Punctele intermediare sunt Debelets si Shipka. Debelets este chiar punctul unde cele doua drumuri se despart. Drumul prin Shipka este deseori evitat de catre turisti din cauza serpentinelor, dar la aceasta ora este singura alternativa de a ajunge in Grecia prin punctul Makaza.

Alternativa la drumurile inchise din sudul Veliko Tarnovo

Asadar, pregatiti sa plecam in zori, ne gandim ca ar fi de folos si altor aventurieri pe acest traseu sa facem cateva update-uri asupra drumului, pe masura ce avansam.

In cazul in care nimic nu intervine, vom urma traseul Bucuresti - Ruse - Veliko Tarnovo - Makaza si vom incerca sa trimitem update-uri LIVE asupra starii drumului nou catre Grecia :) Speram ca si semnalul 3G sa fie de partea noastra. Revenim in zori!

UPDATE - inundațiile ne-au forțat să alegem alt traseu, așa că nu am experimentat pe viu trecerea prin Vama Makaza. Venim însă cu ceva noutăți :)

La jumătatea lunii iulie a fost redeschis drumul prin Makaza, cel mai scurt și mai rapid drum spre Grecia. Traseul fusese închis (și deviat prin Pasul Shipka) vreme de aproape o lună, din pricina unei viituri care spulberase 300 de metri de drum. Pentru reparații și pentru consolidarea versanților s-a investit aproape un milion de euro și acum totul este perfect!

vama-makaza

Adevărul.ro scrie că "Odată redat traficului, drumul prin vama Makaza redevine cel mai convenabil traseu pentru românii care vor să meargă vara aceasta în Grecia. Ruta are avantaje incontestabile în comparaţie cu celelalte, indiferent de destinaţia aleasă. Pe lângă faptul că scurtează drumul spre Grecia cu câteva zeci de kilometri (în funcţie de destinaţia finală), traseul prin Makaza este mai rapid, datorită reliefului relativ plat şi a modernizării unor sectoare de drum atât în Bulgaria, cât şi în Grecia.

La scurtarea timpului de deplasare contribuie şi autostrada Egnatia Odos, la care se ajunge după numai 20 de kilometri de la vama Makaza. Egnatia Odos, care are 670 de kilometri, străbate Grecia de la est la vest, de la frontiera cu Turcia (Kipoi) până la portul Igoumenitsa. Ruta prin Makaza trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali, Nimfea şi Komotini, unde se intră pe autostradă".

Cei 375 de kilometri ai drumului Ruse - Makaza, care leagă România de Grecia, se parcurg în aproximativ 5 ore.

* Ai parcurs traseul? Povestește-ne cum a fost!