Aici, pe Călătorim.ro, am scris mai multe povești despre locuri frumoase în Emiratele Arabe Unite. Am trecut prin Dubai si Sarjah, despre shopping și piețe, despre fantastica moschee din Adu Dhabi, despre Fujairah. Azi vom merge în alte două emirate: Ajman (cu mov închis pe hartă) și Umm al Qiwain (albastru).

Harta Emiratelor Arabe unite
Harta Emiratelor Arabe unite

Daca vei continua sa circuli pe autostrada dinspre Sharjah spre sud-est, pe malul oceanului, pe asa numita Autostrada a Emiratelor (pentru ca le leaga pe toate asa frumos si comod ca simti ca plutesti la volan), ajungi in Ajman, cel mai mic emirat dintre toate cele 7. Micut, delicat, dragut si plin de viata, emiratul Ajman este usor de recunoscut dupa ce treci de plăcuța abia vizibila care te anunta ca ai intrat in alt emirat.

IMG_2671

Strazile albe si extrem de curate, marginite de cladiri nu excesiv de inalte, cu hoteluri incantatoare, sunt strajuite de palmieri. Ceea ce se poate vizita aici este Muzeul Central ce aduna relicve din secolul trecut si urmele de viata ale oamenilor desertului, ale pescarilor, culegatorilor de perle, tesatorilor si crescatorilor de animale. Plaja este intinsa si amenajata pentru turisti doar la hoteluri. Daca vrei sa te recreezi in parcurile din Ajman trebuie sa vii sa le vizitezi iarna, cand poti sa te asezi pe o banca si sa privesti apusul soarelui in mare, dar in vara torida nici macar nu poti sa te incumeti sa faci ceva pasi sub soarele dogoritor, ci iti doresti sa gasesti imediat un colt de umbra... Ma tot gandeam cum stateau aici oamenii sub soare si munceau in vremurile stravechi, incalecau camile si strabateau desertul atat de fierbinte. Ba unii dintre ei mai puteau crea si opere extraordinare, pentru ca arabii desertului au fost dintre cei mai mari poeti din zona. Oricum, pentru un european care s-a nascut sub soarele paralelei 45, e foarte greu de rezistat aici.

Trecem acum în emiratul Umm al Qiwain. Acesta e numele cel mai des întâlnit, dar se mai găsește și în alte variante: Umm al-Qawain, Umm al-Qaywayn, Umm el-Qiwain, Umm al-Qiwain, Umm al-Qaiwain. Toate se referă la același emirat aflat pe coasta oceanului, intre Ajman si Ras al Khaimah. E cel mai slab populat emirat (aprox. 60.000 de locuitori), dar ( qiwain = cele 2 forte , așa cum i se traduce numele), "mama celor doua forte". Emblema sa erau doua capete de lei care se uitau in directii diferite, cele doua puteri. Locuitorii peninsulei, pescari si pescuitori de perle, erau printre primii care au intrat in contact cu civilizatia greaca, de acum 7000 ani. Acest lucru este evidentiat si in Muzeul emiratului, unde sunt vestigii nebanuite si din epoca bronzului. Incredibil cat de multa grija au de vestigiile lor arheologice si istorice! In micul emirat insorit se ajunge tot pe Emirates Highway.

Emblema emiratului Umm al Qiwain
Emblema emiratului Umm al Qiwain

Casele aici par mai saracacioase, dar cred ca este doar o aparenta , in fata unora sunt parcate masini de ultima generatie. Aici se pastreaza traditia si obiceiurile vechi, pe plaja pescarii intinsesera plasele si asteptau sa plece in larg la rasaritul soarelui, in barci vechi , lasate mostenire parca de strabunii lor.

barca muzeu

Cladirile inalte nu isi au locul aici. Totul este scaldat in soare si imbatat in liniste. Nu te poti grabi, pentru ca aici timpul curge altfel... Nimeni nu se uita la ceas, nimeni nu este pe strada, nici macar in magazinele deschise pe marginea drumului. Am nimerit la ora de rugaciune, cand cei mai multi negustori isi lasa magazinele si se duc la cea mai apropiata moschee. Pentru prima data in viata mea aici am simtit ca timpul sta pe loc! Era atat de liniste si atat de multa pace in aer, la muzeu eram priviti cu atata curiozitate incat am crezut ca am nimerit in alta lume. Câtă diferenta intre exorbitantul si stralucitorul Dubai si pacea din Umm al Qiwain... Doua extreme, doua lumi diferite, doua emirate, aceeasi tara minunata: Emiratele Arabe Unite.