V-am povestit recent pe Călătorim.ro despre luxul din Dubai si despre emiratul Sharjah. Acum ne indreptam spre Fujairah, un emirat muntos, singuratic si extrem de linistit.

Fujairah ocupă doar 1,5% din suprafața întregii țări și are numai 150.000 de locuitori.

Autostrada aluneca spre est, spre granita cu Oman, si la un moment dat intra in muntii ciudati pentru noi, uscati si stancosi, rosiatici in lumina soarelui care incepe sa paleasca.

Autostrada spre Fujairah

Autostrada spre Fujairah

Drumul extraordinar de lin si larg , pe care poti rula cu maximum 120 km/ ora, este serpuitor si dupa 40 de minute ajunge in inima muntilor risipiti in desert, munti cheliosi, fara arbori, cu scaieti si deseori mingaiati de vanturi puternice, munti care de fapt se intind pe sub desert pina la ocean... Altfel cum ar fi crescut zgarie-norii pe malul oceanului? Ce fel de fundatie ar fi avut cladirile care sfideaza norii din stralucitorul Dubai fara acesti munti enigmatici? Iata ca muntii "hajar", care inseamna "piatra" in limba araba, sunt cei ce ofera baza atitor constuctii inalte de la malul oceanului.

Muntii Hajar

Muntii Hajar

Aici te intimpina o atmosfera racoroasa si o liniste incredibila. Chemarea la rugaciune se aude in tot orasul atat de plat si parca nelocuit, la ora amiezii. La intrare in oras, pe o culme, o fortareata din secolul 17 vegheaza cu zidurile intacte in lumina clara si aerul curat.

Fortareata din Fujairah

Fortareata din Fujairah

Aici temperatura este in jur de 30/35 grade Celsius si deja spunem ca e racoare, dupa ce in Dubai bate 50 grade si mai mult in miezul zilei. Un oras de petrolisti sau mai degraba de paznici de petrol, pentru ca aici am vazut cel mai mare depozit de petrol din Golf, pe zeci de kilometri depozitele petroliere stau insiruite, ingradite , toate identice si probabil pline ochi de aur negru pentru toata zona si nu numai.

Sursa foto principală: fujairahinfocus.blogspot.com