Casa Poporului este unul dintre cele mai controversate locuri din România. O construcție copleșitoare, un obiectiv turistic emblematic pentru București și pentru România, clădit însă pe suferințe grele și sacrificii imense ... Mai jos veți găsi informații interesate despre cum decurge o vizită la Casa Poporului (sau Palatul Parlamentului, folosind denumirea oficială), informații despre acces, program de vizitare, prețuri și nu numai.

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (41)

Să începem, totuși, cu câteva repere în cifre:

  • Palatul Parlamentului din București (numit Casa Poporului sau Casa Republicii înainte de '89) este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon.
  • Are 275 de metri lungime, 235 de metri lățime și 84 de metri înălțime
  • Suprafață totală: 365.000 de metri pătrați
  • Lucrările au început în 1984
  • În '89 era gata doar la exterior și abia în '94 s-a finalizat cea mai mare parte a interioarelor. Însă nici acum clădirea nu este gata 100%
  • Volumul Casei Poporului depășește cu 2% volumul Piramidei lui Keops
  • Costul total estimat al clădirii depășește 3 miliarde de dolari!
  • Are 12 niveluri la suprafață și 8 subterane (inclusiv un adăpost antiatomic)
  • La proiectare au participat 700 de arhitecți, conduși de Anca Petrescu (ea avea doar 28 de ani când a fost numită în frunte proiectului)
  • 20.000 de muncitori lucrau aici zi de zi, în 3 ture, dar se spune că numărul a ajuns și la 100.000 de muncitori la apogeul șantierului
  • Casa Poporului a fost ridicată pe Dealul Arsenalului, cel mai înalt punct al Bucureștiului
  • Pentru a face loc acestei construcții comandate de Ceaușescu, a fost ras de pe fața pământului un cartier întreg (Uranus), inclusiv locuri extrem de valoroase (Spitalul Brâncovenesc, biserici importante, sinagogi, stadionul Republica etc)
  • În total, peste 9.000 de clădiri au fost demolate și 40.000 de oameni relocați. "Era o execuţie publică, un război împotriva oraşului, cu distrugerea suportului memoriei. Iar locuitorii priveau înmărmuriţi", spune Horia Roman Patapievici
  • Din 1994, în Palatul Parlamentului a început să funcționeze Camera Deputaților. În 2004, aici s-a mutat și Senatul
  • Cladirea are aproape 1.000 de încăperi! Multe dintre ele găzduiesc diverse evenimente, conferințe, simpozioane, concerte etc.

În imaginea de mai jos am încercat să explicăm accesul vizitatorilor în Casa Poporului:

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (26)

Programul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 și 16:00. E bine să sunați în prealabil pentru a vă interesa la ce oră sunt tururile (și în ce limbă). Pentru info și rezervări: 021 / 311 36 11 sau 021 / 414 14 26

Iată și o listă de prețuri pentru vizita la Casa Poporului:

  1. Tur Standard - 25 LEI/persoană
  2. Tur Panorama Orașului - Terasă (acces cu liftul) - 15 LEI/persoană
  3. Tur subsol (coborâre 2 nivele pe scări) - 10 LEI/persoană
  4. Tur Standard + Panorama Orașului - Terasă (acces cu liftul) - 35 LEI/persoană
  5. Tur Standard + Subsol (coborâre 2 nivele pe scări) - 30 LEI/persoană
  6. Tur Standard + Panorama Orașului (Terasă) + Subsol - 45 LEI/persoană

Bine de știut:

  • Pentru studenți, reducerile ajung până la 50% din prețul normal
  • Elevii au intrare gratuită, dar pentru a beneficia de ea este obligatoriu să prezinte carnetul de note
  • Cine vrea să facă fotografii pe parcursul turului trebuie să plătească o taxă suplimentară: 30 de lei
  • Toate tururile au ghid
  • Un grup are maximum 25 de persoane
  • E obligatoriu să aveți la voi un document de identitate (buletin, carte de identitate sau pașaport)
  • Puteți intra având la voi o sticlă de apă sau de suc. E bine să veniți cu ele, pentru că micul magazin de la intrare practică prețuiri de aeroport :), de exemplu o Cola la 500ml = 8 lei!

Pe aici se intră în clădire:

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (40)

După ce cumperi biletele ți se dă un ecuson, treci printr-un check-point ca la aeroport, apoi grupul este preluat de ghid.

IMAG0835

Urmează un traseu care, în funcție de tipul de tur pe care l-ai ales, durează între una și două ore. Ghidul parcurge o mulțime de date istorice, apoi descrie în parte fiecare loc pe care îl vei vedea de-a lungul turului.

La subsol, de exemplu, nu-s prea multe de văzut. Niște conducte uriașe, două tablori agățate în beton ("singurele simboluri comuniste păstrate în întreaga clădire") și un panou cu fotografii ce ilustrează etapele construcției.

Turul trece apoi prin mai multe săli (Nicolae Iorga, Nicolae Bălcescu, "Drepturile Omului", IC Brătianu, Sala Unirii etc), fiecare cu propriile povești și lucruri valoroase de admirat. Se spune că la construcția și decorarea Casei Poporului s-au folosit exclusiv materiale și produse românești (marmură, cristale etc).

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (32)

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (2)

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (29)

Informații interesante pe care le afli pe parcurs

  • Închirierea unei săli pentru un eveniment costă între 5.000 și 15.000 de euro. O reteta buna pentru statul roman, financiar vorbind.
  • Cel mai mare candelabru din clădire este cel din Sala CA Rosetti. Cântărește 3 tone, are 700 de becuri și pentru a fi curățat (sau reparat) se intră în el de la etajul superior. În candelabru încap 4 oameni :)
  • Cea mai mare sală este Sala Unirii (53 X 42 metri). Covorul de aici are 1.100 metri patrați și cântărește 3 tone. Covoarele din celelalte săli au fost țesute la Cisnădie, aduse în București pe bucăți și asamblate la fața locului. Se spune că din pricina dimensiunilor sale, cel din Sala Unirii a fost țesut chiar în sală!
  • La construcția Casei Poporului s-au folosit 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de oțel, 3.500 de tone de cristal și un milion de metri cubi de marmură!

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (34)

Dacă în turul pe care l-ai ales e inclusă și terasa, de aici te vei bucura de o frumoasă panoramă a Bucureștiului.

casa-poporului-vizita-parliament-palace-bucharest (22)

Senzația de la final, după un tur de două ore: Casa Poporului e un monstru fără suflet, o risipă (de bani, timp și energie) de care Bucureștiul n-ar fi avut nevoie, o măgăoaie care impresionează prin resursele gigantice pe care le-a înghițit și prin suferințele pe care le-a provocat de-a lungul ridicării sale.

Totodată, Casa Poporului / Palatul Parlamentului este o oglindă a unei întregi epoci pe care o vom înțelege mai bine după o vizită aici. Este, inevitabil, un punct de atracție pentru turiști și, dacă tot apare în capul listei cu obiective "must see" din București, atunci merită să vezi și tu măcar o dată acest reper al Epocii de Aur. Cu siguranță vei fi impresionat, într-o direcție sau alta ;)

*Mai multe detalii despre Casa Poporului - istorie și curiozități - puteți citi pe site-ul de știri locale Bucureștiri.ro