Pasionati fiind de calatorii, e amuzant cum, de cate ori ne intalnim cu prietenii , vorbim despre locurile prin care vreun coleg sau cunoscut a mai ajuns si incepem imediat sa cautam unde se afla, cum ajungem si ce putem face prin zona.

Si uite-asa, weekend-ul care abia a trecut am petrecut doua zile de poveste printre viile din zona Dealu Mare.

Ne-am cazat la Ferma Dacilor, un loc plin de farmec ascuns intre dealuri, in apropiere de Tohani, iar de aici ne-am plimbat printre vii, am vizitat Crama Lacerta, ne-am catarat pe varfuri de deal sa admiram peisajul , iar in drum spre casa am oprit si la Conacul Domnitei Ralu, din apropiere de Bucov, conac din alte vremuri.

Cum ajungi la Ferma Dacilor: din Bucuresti am urmat Autostrada A3 spre Ploiesti pana la Gherghita, iar de acolo am urmat drumul spre Mizil, apoi Gura Vadului, un drum de 90 km pe care l-am parcurs in 1 ora si 30 minute.

Un indicator din lemn iti spune sa o iei la dreapta spre Ferma. Mi-a placut ce am vazut aici, incepand cu camerele frumos si simplu amenajate, restaurant si imprejurimi.

Ce poti face la Ferma: te poti relaxa pe iarba cu o carte in mana, poti face plimbari cu bicicleta, escalada pe dealurile din jur, traseu de tiroliana, echitatie si nu in ultimul rand degustari de vinuri la cramele din apropiere.

Cat costa: cazarea pe o noapte plus 3 mese=250 lei/persoana. Trebuie sa veniti aici sa puteti spune e mult, e putin, noua ni s-a parut pretul corect pentru ce ni s-a oferit.

Pentru ca ne aflam pe Drumul Vinului am facut o vizita la Crama Lacerta, care e la doar 8 km, via DJ100H si DJ104N.

Am sa va spun doar ca am degustat noua tipuri de vin cat am stat la povesti cu proprietarul cramei si nu stim cand a trecut timpul pe langa noi.

Ce am invatat aici e ca durerea de cap, dupa ce ai combinat mai multe vinuri, apare doar daca e vreun vin prost, asa zice gazda noastra.

Restul detaliilor, vizita in crama si intregul proces tehnologic, intr-un alt articol. Le las in seama unuia mai priceput ca mine.

In zona mai sunt inca vreo cateva crame, asa ca aveti de unde alege: Tohani, Budureasca, Ceptura si Rotenberg.

Intorsi la Ferma, dupa ce ne-am dedulcit cu o placinta cu branza, am hotarat ca e cazul sa facem si ceva miscare, asa ca am luat ca tinta una din coamele dealului din preajma.

Uite si ferma vazuta de sus, de pe deal, spre amurg.

Daca inchid ochii, simt si acum parfumul ametitor al ierbii si florilor, vantul cum suiera pe langa urechi si linistea ce domneste in regatul naturii.

Dincolo de deal, un satuc si iarasi dealuri cu vii ordonate, ce imi aduc aminte de Toscana.

A doua zi, dupa un mic dejun peste asteptari si putina leneveala la soare ne-am luat ramas bun de la gazde si ne-am propus sa o luam spre Conacul Domnitei Ralu, despre care auzisem , la fel, numai de bine.

Tot printre vii, ajunsi la Domnita Ralu, parca am intrat intr-o lume de inceput de secol XX, uitand unde si cine suntem. In interiorul conacului domneste bunul gust, iar pe terasa de afara un contrabas, cateva tobe si o pianina (orga) completeaza atmosfera de vis. In lateral, ascunsa dupa un gard de tuia, o piscina in curs de amenajare.

Oare cum o fi sa petreci o noapte la Conac, departe de agitatia orasului? Tare mi-as dori sa revin.

Domnita ne-a invitat sfioasa la masa, asa ca nu am putut-o refuza…

In loc de concluzie:

Deseori, in cautarea frumusetii, plecam in lumea larga, dar de multe ori avem surpriza de a o descoperi aici, acasa, aproape de noi. Trebuie doar sa stim sa o cautam.

Pagina de facebook a Conacului: https://www.facebook.com/conaculdomnitaralu/?fref=ts

Pagina de facebook a Fermei Dacilor: https://www.facebook.com/fermadacilor.ro/?fref=ts