Cu toții știm că România are mii de locuri frumoase, dar parcă de prea multe ori alegem aceleași destinații pentru vacanță. E mai simplu să mergem unde știm, dar așa nu vom descoperi niciodată minunile țării noastre!

Ne-am propus să vă facem câteva sugestii pentru următorul weekend liber sau chiar concediu, așa că iată 10 dintre cele mai speciale locuri unde puteți merge în România:

  • Lacul Ochiul Beiului

Aflat în județul Caraș-Severin, lacul este un monument protejat al naturii, alimentat de un izvor carstic subteran. Este într-o zonă sălbatică, în Parcul Cheile Nerei, la aproximativ 300 de metri altitudine, și are o apă atât de cristalină, încât se pot vedea peștii înotând. Nu îngheață niciodată, așa că păsările care populează zona nu migrează în sezonul rece.

  • Canionul Şapte Scări

Îl găsim în județul Brașov. Este un defileu săpat în calcar, în munţii Piatra Mare. Are o lungime de 600 de metri, la o altitudine de aproape 1000 de metri. Are 7 trepte, de diferite înălțimi, între 2 și 15 metri. Acestea se transformă în spectaculoase cascade atunci când pârâul din zonă crește în volum. Există scări pentru a parcurge traseul și oricine care se simte în formă o poate face, nu e nevoie de alte echipamente.

  • Biserica de sub lac

Se află la 1.000 de metri altitudine, în satul Beliș, din județul Cluj. Biserica datează din secolul al XIX-lea, iar legenda spune că a fost acoperită de o puternică viitură și a dispărut încet, încet. Fiind construit pe o măgură de deal, lăcașul mai iese din când în când la suprafață, când scade nivelul apei în zonă. Se mai pot vedea astfel, în anumite perioade mai secetoase ale anului picturile de pe pereții bisericii.

  • Tunelul iubirii

Situat pe calea ferată Caransebeș - Băuțar, a fost descoperit întâmplător de fotografi. Este considerat un loc deosebit de romantic și a intrat imediat pe lista comorilor Uniunii Europene. Mulți turiști români și străini îl vizitează, atât pentru a admira priveliștea, cât și pentru a imortaliza locul în fotografii unice.

  • Cascada Bigăr

O găsim în județul Caraș Severin, exact pe unde trece Paralela 45, și este impresionantă. Are 9 metri înălțime și e acoperită de mușchi verde, care creează un contrast deosebit cu albastrul apei. A fost nominalizată de americani la titlul de cea mai spectaculoasă cascadă din lume!

  • Rezervația naturală Focul Viu

Acest loc unic în Europa se află pe Valea Milcovului. Flăcările ies permanent din pământ, iar fenomenul se datorează emanațiilor de gaze. Noaptea este cel mai spectaculos, flăcările transformându-se într-un adevărat dans de lumină și culoare.

  • Pădurea Letea

Este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa și totodată cea mai veche rezervație naturală din România. De o frumusețe rară, sălbatică, se întinde pe aproximativ 3.000 de hectare, pline de păduri, flori și stufăriș. Are și o faună extraordinară: vulturul codalb, prigoria, pupăza, șoimulețul de seară, plus mii de cai sălbatici.

  • Insula Ovidiu

Singurul obiectiv turistic al României care se află pe o insulă naturală, lacul Siutghiol, aproape de Mamaia și de orașul Ovidiu. Se pare că aici a locuit poetul roman Ovidiu și că pe minunata insulă ar fi scris "Tristele" și "Ponticele".

  • Grădina Zmeilor

Se află în județul Sălaj și e o zonă protejată, de interes național. Plină de copaci în floare și faună diversă, grădina este un loc unic, dominat și de legende pline de imaginație, care povestesc că numele locului vine de la faptul că grădina era sălașul unor zmei care furau fetele oamenilor din sat.

  • Podul lui Dumnezeu

Este un pasaj natural unic la nivel național, aflat în județul Mehedinți. O legendă spune că a fost construit chiar de Hercule! O alta, de unde vine și numele podului, povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. S-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.