Vacanță la Bari. Puglia, zona din sudul Italiei, chiar în tocul Cizmei, a devenit o destinație din ce în ce mai apreciată de români, pentru că un city-break la Bari are multe avantaje: e foarte aproape, biletul de avion Bucuresti – Bari este ieftin, cazările în zonă sunt și ele foarte accesibile, iar în câteva zile poți vedea o grămadă de locuri minunate: Polignano a Mare, Ostuni, Lecce, Alberobello, Matera.

Duminică, în cea de-a treia zi a vacanței în Puglia, am părăsit minunatul Ostuni și ne-am îndreptat spre Alberobello, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Pugliei. Aveam doar 30 de kilometri, ușor de făcut în nici 40 de minute.

Ne-am oprit jumătate de ceas și la Locorotondo, doar pentru a lua un mic-dejun în fugă (un croissant, o cafea, un fresh de portocale) și pentru a admira forfota localnicilor într-o dimineață de duminică, în drum spre slujba de la Chiesa Madre san Giorgio.

Apoi, însuși drumul spre Alberobello este un obiectiv turistic în sine, pentru că stânga-dreapta se aștern peisaje spectaculoase, pigmentate deja cu celebrele (sau celebrii?) "trulli" - căsuțe tradiționale de piatră, cu acoperișuri țuguiate, Strumpf-style :).

Ajunși în Alberobello, am parcat la 2 pași de zona turistică (AICI) și am pornit să cutreierăm străduțele străjuite de sute de trulli, construcții transformate acum în magazine de suveniruri și de comercializare a produselor locale.

Unele încă mai sunt locuite, altele au fost transformate în mini-muzee sau în pensiuni.

O plimbare interesantă, care însă cred că se poate transforma într-un mic haos în plin sezon, cu mii de turiști invadând străduțele înguste și căsuțele înghesuite.

În jurul prânzului am plecat din Alberobello și, după 70 de kilometri parcurși într-o oră, am ajuns la ultimul noastru steguleț de pe traseu: Matera. Alături de Ostuni, acesta a fost locul care ne-a impresionat cel mai mult în Puglia.

Ne-am lăsat bagajele în cameră și am plecat imediat la plimbare. Repede, două vorbe și despre cazarea în Matera: a fost rezolvată tot prin Airbnb.com și am nimerit bine, la fel ca în Ostuni. Am stat foarte aproape de centru, într-un apartament încăpător, curat și cu o gazdă (Giuseppe) foarte săritoare. Ne-a arătat pe hartă cel mai bun traseu, ne-a recomandat restaurante bune, a venit de vreo 2 ori când l-am chemat să regleze căldura, într-un cuvânt: excelent. Detalii despre cazarea in apartamentul Dimora nei Sassi AICI - link.

Despre Matera se spune că este a doua cea mai veche așezare a lumii, după Petra, din Iordania. Atracția o reprezintă aici locuințele săpate în stâncă, în fapt niște peșteri în care oamenii locuiau și acum 7.000 de ani, dar și în urmă cu doar 60 de ani.

De altfel, Matera a fost numită "rușinea Italiei" când, la începutul anilor '50, a devenit cunoscută povestea localnicilor ce trăiau aici în condiții din epoca de piatră. Guvernul italian a intervenit și în 1952 a decis să evacueze toată populația din grote în locuințe moderne din orașul nou, proces care s-a consumat între 1953 și 1958. Prin anii '80, statul (care acum e proprietarul a peste 70% dintre locuințele săpate în piatră - numite "sassi") a decis să le recupereze și să le transforme în atracții turistice.

Pentru a înțelege mai bine condițiile precare în care locuiau oamenii aici până în anii '50 poți vizita una dintre aceste "sassi", transformate într-un fel de muzeu. Este practic o gaură în munte! Și aici locuia întreaga familie (familiile din Matera aveau, în medie, câte 6 copii!) cu tot cu animalele din dotare! De altfel, amenajarea realistică oferă întreaga dimensiune a acestui stil de viață: în nici 30 de metri pătrați, de-a valma, părinți, copii, cai, păsări, porci! Și dormitor, și bucătărie, și grajd ...

Dincolo de canion se pot observa chiar adevărate grote.

Matera, cu aerul ei antic, a fost de exemplu decorul perfect pentru un film ca "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson. Acum, senzația de "înainte de Hristos" încă plutește pe străzile de piatră ale zonei Sassi di Matera, deși multe dintre fostele locuințe au fost transformate în pensiuni, magazine sau restaurante. Din loc în loc, bisericile rupestre înnobilează priveliștea. Unde se termină istoria și începe modernitatea apar și bancomate, și magazine moderne, dar senzația de "altă eră" te urmărește peste tot.

Matera, acum parte a Patrimoniului mondial UNESCO, va fi în 2019 capitala culturală a Europei. O extraordinară recompensă pentru locurile unde, în urmă cu o jumătate de secol, oamenii încă dormeau ghemuiți în grote ...

Duminica noastră s-a încheiat cu o cină minunată în Matera, la osteria Al Falco Grillaio (info aici).

Luni dimineață am plecat spre aeroport (Matera - Bari = 70 km = 1:15h), am predat mașina, apoi ne-am îmbarcat spre Otopeni. City-breakul in Bari se terminase ...

Ciao, Puglia! Ne vom întoarce!