Gandindu-ne ca un nou concediu petrecut pe plaja oricarei statiuni sau la piscina oricarui hotel ar fi mult prea plictisitor, am hotarat impreuna (eu si sotia) ca o calatorie in Belgia si Olanda ar insemna sa descoperim multe locuri noi, incitante si interesante.
Insemnarile de calatorie culese din diferite surse de pe Internet ne-au ajutat foarte mult in stabilirea itinerariilor si a obiectivelor ce nu trebuie ratate. La toate acestea a contribuit foarte mult si documentarea amanuntita in timp (calatoria a fost planuita din februarie 2012).
Totul a inceput cu rezervarea (martie 2012) a biletelor de avion pe distanta Bucuresti Otopeni-Bruxelles Zaventem, zbor low-cost Blue Air. Cost zbor: 300 euro/dus-intors/2 persoane.
Cele 9 zile de calatorie au fost structurate astfel: 2 zile Bruxelles, o zi Brugge, o zi Antwerpen, o zi Gent si 4 zile Amsterdam (din care una a fost o excursie Aalsmeer-Rotterdam-Delft-Haga). Toate deplasarile din Bruxelles dus-intors catre Brugge, Antwerpen si Gent, precum si calatoria dus-intors Bruxelles-Amsterdam au fost facute cu trenul, reteaua de cai ferate belgiana fiind una dintre cele mai performante din Europa.
In cele 2 zile petrecute in Bruxelles am reusit sa vizitam:
Coloana Congreselor – inspirata din Columna lui Traian - construita cu ocazia independentei Belgiei (1850-1859)
Catedrala Saints Michel et Gudule - cea mai mare si mai frumoasa catedrala din Bruxelles, construita pe parcursul a trei secole incepand cu 1225-stil gotic brabantin. Numita in cinstea Sf. Mihail - patronul orasului il omagiaza si pe Sf. Gudule - un sfant din sec. 8 care l-a infrant pe diavol.
Piata Agora - centru oras unde se gaseste statuia din bronz a savantului Charles Buls (1837-1914) impreuna cu cainele sau. Fost primar al orasului intre 1891-1899 cand s-a restaurant Grand Place.
Grand Place - unde se gasesc următoarele obiective:
Primaria orasului - Hotel de Ville, prima cladire din Grand Place, turla cu statuia Sf. Mihail omorand diavolul
Maison du Roi - Casa Regala in stil medieval, gazduieste muzeul orasului Bruxelles
Le Renard (vulpea) - sediul bresei Marchitanilor, reconstruita dupa 1695
Le Cornet - sediul bresei Luntrasilor - elemente de decor in stil marin, etaj superior ce seamana cu pupa unui galion
Casa Ducilor de Brabant (Maison des Ducs de Brabant) - proiectata in 1698 ca un bloc unic cu sapte corpuri, la nr. 13 se afla Muzeul de Cacao si Ciocolata.
Le Signe (lebada) - reconstruita 1696 - breasla Macelarilor, transformata in cafeneaua Karl-Marx unde se intalneau sustinatorii Partidului Muncitoresc German.
Statuia lui Everard’t Serclaes - erou mort in 1388 opunand rezistenta ocupatiei flamande. Cei ce ating statuia din bronz se spune ca vor avea noroc.
Maison des Boulangers - casa breslei brutarilor cu imagini ce infatiseaza etapele fabricarii painii. Neobisnuitul felinar octagonal de pe acoperis este strajuit de statuia aurita a Gloriei.
Covorul de Flori (Floral Carpet) - din doi in doi ani, timp de 5 zile, la jumatatea lunii august, Grand Place este invadata de o parada florala de amploare cunoscuta sub numele de Covorul de Flori
Biserica Notre Dame de Bon-Secours (Our Lady of Assistance) - construita intre 1664-1694 cu o capela hexagonala acoperita de o cupola. Fatada are stema guvernatorului Olandei Austriece din sec. 18, Charles de Lorraine.
Muzeul de Cacao si Ciocolata - demostratie mester ciocolatier si degustare diferite sortimente ciocolata.
Manneken Pis - mica statuie de bronz infatisand un baietel ce urineaza, devenit simbol al orasului. Din prima jumatate a sec. 18 i s-au creat diferite costume (peste 800) cu care este schimbat zilnic.
Bursa - o emblema a orasului, construita in 1873 ca templu grec bogat decorat cu statui de Rodin, in prezent gazduieste Euronext (Bursa Europeana). Sub cladire sunt expuse ramasitele arheologice ale unei manastiri fondate in 1278 sub numele de Bruxella.
Biserica Saint-Nicholas (Sf. Nicolae din Myra, cunoscut si ca Mos Craciun) - protectorul negutatorilor. Interiorul are un pronuntat aer medieval, a fost profanata de rebelii protestanti in sec. 16 si a suferit daune majore in timpul bombardamentelor. Are inca o ghiulea pastrata in zid, reconstruita in anii1950.
Galeries Royales de Saint-Hubert - construite in 1847 ca unul din primele centre comerciale din Europa foarte somptuoase.
Place des Martires, Piata martirilor - construita in forma unui patrat in 1775 in stil neoclasic de catre arhitectul Claude Fisco. Incepand cu 1830 aici au fost ingropati 467 eroi ai Revolutiei belgiene (1830).
Biserica Notre Dame de Finistere - construita in sec. 18, celebra prin frumusetea vitraliilor.
Rue Neuve - strada pietonala, centru comercial cu magazine de firma, cea mai frecventata din Bruxelles.
Biserica Sf. Maria - Place de la Reine, aici se afla si Biserica (Misiunea) romana unita cu Roma, Greco-Catolica
Place Royale cu statuia lui Gaudefroid de Bouillon, cavaler medieval, unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096 până la moartea sa. După Asediul Ierusalimului din 1099, Godfroy a devenit primul suveran al Regatului Ierusalimului, dar nu a folosit titlul de "Rege". Statuia ridicata in 1848.
Basilique Nationale du Sacre-Coeur si Parc de Bruxelles. Catedrala este construita intre 1920-1930 in cel mai original stil Art-Deco, cel mai mare edificiu construit in Europa in acest stil architectonic.
Biserica Saint-Jaques sur-Coudenberg - place Royale, sec. 18 cu fatada in stil roman si clopotnita lanterna, construita in varful lui Coudenberg deasupra enclavei aristocratice a Orasului de Sus. Este unita cu Palatul Regal, iar in Cor exista locuri speciale pentru familia regala.
Muzeele regale de Arte Frumoase - sunt impartite in trei parti: Arta Antica (sec. 15-18), Arta Moderna (sec. 19-20) si Muzeul Magritte.
Biserica Notre-Dame du Sablon - sec. 15, apartinea breslei arcasilor, este o splendida constructie gotica brabantina construita pe o fosta mlastina nisipoasa.
Parcul si Palatul Egmond - construit intre 1548-1560 de catre Francoise de Luxembourg in stil gotic si mai tarziu renascentist. In prezent este utilizat pentru receptii si reuniuni de Ministerul de Afaceri Externe al Belgiei.
Parcul si piata Albertina - tot aici mai gasim Palatul Congreselor si Biblioteca Regala. Statuia regelui Albert I se afla in mijlocul pietii.
Biserica Chapelle de la Madelaine - biserica Madeleine a fost transportata piatra cu piatra catre un alt loc, atunci cand construirea Garii Centrale putea insemna demolarea bisericii
Muzeul orasului Bruxelles din Hotel de la Ville (Primaria Bruxelles) - muzeul cuprinde o colectie impresionanta de costume (aprox. 800) cu care este imbracat zilnic simbolul orasului Manneken-Pis.
Biserica Notre Dame de la Chapelle - biserica mare si impresionanta, pare scoasa dintr-un tablou de Brueghel. Artistul este inmormantat aici.
Muzeul belgian al berii din Grand Place.
Banca Nationala a Belgiei - Banca Națională a fost un muzeu din anul 1982. Complet renovat în 2002, zona de expoziție aproape s-a dublat. Tema centrală este "bani". De-a lungul a 15 camere, prezentarea este variata, interactiva și educaționala
Gradina Botanica din Bruxelles si parcul Gradinii Botanice - situata in partea de nord a orasului, este construita pe locul fostei gradini botanice a orasului (1826-1829). Gradina Botanica din Bruxelles serveste ca spatiu cultural pentru comunitatea vorbitoare de franceza
Cladirea Parlamentului European - Parlamentul European este unul din organele Comunităților Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care acestia sunt membri în țările lor de origine. Parlamentului European numără acum 736 de deputați. Cladirea Parlamentul European se gaseste in cartierul (parcul) Leopold.
Sediile Comisiei Europene (cladirea Berlyamont) - organ executiv al Uniunii Europene (Comisia funcționează ca un cabinet de guvern, format din 27 de membri cunoscuți ca „comisari”) si Consiliul Uniunii Europene (în clădirea Justus Lipsius situată în fața clădirii Berlyamont)
Parc du Cinquantenaire - In anul 1880 regele Leopold al II-lea a organizat un mare targ international, pentru a sarbatori a cincizecea aniversare de la aparitia natiunii sale. Salile de expozitie construite gazduiesc Muzeul Regal de Arta si Istorie, Muzeul Regal de Arme si Istorie Militara, Autoworld - colectie impresionanta de automobile de epoca, Atelierul de Mulaje si Pavilionul Horta care gazduieste o serie de sculpture erotice. Arcul de triumf central, incununat de o cvadriga din bronz, il infatiseaza pe Brabant inaltand stindardul National.
Despre Bruxelles, capitala politica (si nu numai) a Europei, se pot spune multe lucruri frumoase. E un oras cosmopolit, unde gasesti toate natiile pamantului ca intr-un turn Babel modern, cu cartiere in care descoperi locuri fascinante si cu un centru istoric monumental, cu parcuri fermecatoare, dar si cu gari insalubre. E un oras care incanta si dezamageste in acelasi timp. Poate tocmai de aceea calatorul pasionat este chemat sa-l descopere pas cu pas...
Mai jos, o galerie foto adăugată de Cătălin. Fotografiile au fost făcute în toamna lui 2009.