Povestea mea incepe intr-o seara frumoasa de iarna, printre fulgi de zapada, pe ritmuri de vals, pe strazile unui oras drag mie, pe nume Viena. Ne aflam pentru cateva zile aici si incercam sa gustam cate ceva din tot ce are orasul mai bun: muzica, arta, istorie, traditie, toate pastrate si cultivate cu sfintenie.

Iata-ne mai intai la “Imperial Hall”, una din renumitele lor sali de concerte unde s-au desfasurat in voie Mozart, Strauss, Haydn, alesii Vienei…Ne-au intampinat cu caldura, muzica buna si un pahar de sampanie. Pe care l-am baut in cinstea lor. Hi, hi!

Continuandu-ne plimbarea ne iese maiestuos in cale Stephansdom, unul din simbolurile orasului, ce ne lumineaza calea spre destinatia noastra finala: restaurantul Plachutta, specialistul orașului in carne de vita, dupa cum ni-l recomanda ghidurile turistice.

“Inima noastra apartine bucatariei vieneze cu toate bijuteriile ei culinare” – spun ei. Frumos, nu? Filozofia lor este de a pastra traditia si a oferi lumii cele mai autentice si non-cosmetizate mancaruri austriece. Simplu, frumos si asezat, dupa cum ne sugereaza si decorul restaurantului, in nuante calde de galben si verde.

Suntem invitati la o masa si desi ora e tarzie indraznim sa comandam cate o portie sanatoasa din specialitatile casei. Pentru inceput inchinam in cinstea voastra un pahar de vin rosu recomandat de ospatar si degustat de Bucataras…El e specialistul, nu de alta…Dupa care apar platouri, vase, unul cate unul, pana nu mai e nici pic de loc pe masa. La propriu.

Dar ce bine seamana cu supa si rasolul nostru de vita, nu? Se spune ca acest fel de mancare nu lipsea de la masa imparatului Franz Joseph, care era un mare iubitor de vita fiarta.

Am savurat mancarea, asa simpla, nesofisticata, dar frumos prezentata. Cum stiu ei, austriecii, sa puna in valoare fiecare lucru pe care-l pretuiesc. Am avea multe de invatat de la ei daca am deschide bine ochii si mintea…

Cel mai căutat preparat de la Plachutta este Tafelspitz. Daca va intereseaza rețeta, CLICK AICI. Alături ne-a fost adus un minunat sos de mere cu hrean, yummyyyyyy. Rețeta lui este aici

În Viena sunt 3 restaurante Plachutta și alte 3 localuri partenere. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial