Lucian Blaga spunea că "Veșnicia s-a născut la sat", vatra strămoșească a românilor rămâne satul. Fie că ne-am născut acolo, fie că în copilărie mergeam vara la bunici, fie că am vizitat astfel de locuri doar ca turiști, trebuie să recunoaștem că satele au un farmec aparte. Datinile românești s-au pătrat intacte în multe locuri și ne așteaptă să le (re)descoperim la fața locului, nu doar să vizităm Muzeul Satului duminica după-amiaza.
Ne-am propus să vă prezentăm cele mai frumoase sate din România. Este, desigur, o alegere subiectivă, altfel nu poate fi atunci când ne leagă sentimente puternice de aceste locuri magice ale țării noastre.
- Rimetea, Alba - situat în Munții Trascău, e aprope de intrarea pe lista Patrimonului Mondial UNESCO. Arhictectura sa a rămas nemodificată în ultimul secol cu case albe cu mansarde identice și înconjurat de stânci maiestuoase.
- 2 mai, Constanța - aproape de Marea Neagră, a fost și rămâne o destinație preferată de cei care nu s-au obișnuit prea mult cu stațiunile moderne. Este supranumit "Locul unde răsare marea".
- Valea Vinului, Bistrița - n-are mai mult de 200 de locuitori dar te cucereșete imediat. Aflat în Munții Rodnei, satul are un farmec aparte. La origini a fost un sat maghiar catolic, având o perioadă înfloritoare în perioada extragerilor miniere de aur, argint, zinc,cupru și plumb.
- Şirnea, Brașov - primul sat turistic din România, aflat la poalele Munților Piatra Craiului, la 1244 de metri altitudine. A avut prima părtie de schi cu nocturnă din țară, iar aici mai puteți găsi obiecte unice, precum un abecedar din 1932 și strămoșul mixerului modern, botezat "Prepeleac".
- Palilula, Dolj - îl găsim pe Valea Pârâului Oborului, la 8 km de Craiova. E celebru pentru bivolii care au fost crescuți aici, care acum sunt pe cale de dispariție. La Palilula se spune că îşi găseau alinarea si haiducii lui Andrii Popa care jefuiau ori de câte ori puteau poştalioanele turceşti şi luau înapoi haraciul adunat din Bănie.
- Șarlota (Charlottenburg), Timiș - singurul sat sub formă circulară din Banat. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta și nici cu un picior mai distanțată una față de alta, având un stil simetric. La fel și cele patru intrări în sat - au aceeași distanță una față de alta.
- Biertan, Sibiu - face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal. În 1775, în apropierea Biertanului, în pădurea Chimdru a fost descoperit Donariul de la Biertan, obiect ritual des invocat pentru a argumenta prezența unei populații creștine vorbitoare de limba latină în regiunea Daciei în secolul al IV-lea. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Este foarte cunoscut în Europa și vizitat de numeroși turiști.
- Săcărâmb, Hunedoara - Muntele de aur al județului, veche așezare minieră, supranumită în secolele trecute Eldorado Se spune că aici au venit mulți europeni cuprinși de febra aurului. Acum intrarea în galerie minei este blindată cu beton.
- Brădeanu, Buzău - este foarte cochet, trecând nu demult prin renovări capitale. S-a ales astfel cu băncuțe tricolore, foișoare umbroase, părculețe relaxante, străzi decorate cu căruțe pline cu ghivece de flori și figurine din ceramică. A devenit astfel o mică bijuterie a Bărăganului!
- Ciocănești, Suceava - o comună-muzeu, aflată la 20 de km e Vatra Dornei, care a ieșit pe primul loc la concursul "Satul Cultural, România 2014". Casele și biserica sunt ornate cu motive tradiționale, care creează un contrast deosebit cu verdele pădurilor din jur.
- Viscri, Brașov - satul-vedetă al României, datorită pasiunii pe care Prințul Charles a făcut-o pentru acest loc. Acesta și-a cumpărat o casă în zonă, în 1996, și satul a devenit cunoscut în toată lumea. Nu are decât o mie de locuitori, dar e înscris în Patrimonul mondial UNESCO.
- Hășmaș, Neamț - considerat unul dintre cele mai frumoase din România, se află la poalele munților cu același nume. Curentul electric a ajuns la Hășmaș abia în 2000, ceea ce i-a conservat mult timp frumusețea naturală și farmecul. De aici se poate ajunge la Cheile Parcul Național Bicazului.
Imagini cu satele puteți vedea în galeria foto!
Comentarii