Statiunea balneara Sarata Monteoru este localizata in zona central-vestica a judetului Buzau, la 10 km de orasul Buzau. Zona este cunoscuta pentru existenta petrolului din subsol, aflat la o adancime destul de mica si pentru apa care prezinta un continut ridicat de petrol, brom, iod si sare fiind astfel folosita pentru tratamente medicale. Sunt 15 izvoare care curg in toata depresiunea. Din pacate apa nu este potabila astfel localnicii sunt nevoiti sa consume strict apa imbuteliata.


Localizare Sarata Monteoru

La finalul secolului al XIX-lea Grigore Monteoru, de origine grec, a cumparat localitatea si terenurile din jur si a dat zonei numele de "Monteoru", apoi a exploatat zacamintele de petrol iar castigurile le-a investit in construirea statiunii turistice. Dupa instaurarea regimului comunist, aceasta a fost distrusa si abia dupa anii '90 a inceput sa isi revina, fiind prezenta in ofertele de turism. Pana atunci zona a fost cunoscuta si exploatata de localnici, pentru apele tamaduitoare ale izvoarelor sarate.


Sarata Monteoru

Pe timp de vara, vechiul strand desi este nemodernizat inca atrage turisti, insa aveti si alternative, puteti alege sa mergeti in vecinatate la bazine moderne si elegante. Indiferent unde ati alege sa va petreceti timpul, imbaierea in saramura este reconfortanta si foarte buna in tratamentul multor afectiuni.

Obiective turistice:

  • Mina de petrol - este unica in Europa datorita sistemului de exploatare a titeiului in amenajari miniere;
  • Strandul - bazinele cu apa sarata se afla in centrul statiunii;
  • Culmea namolului - vara turistii urca in aceasta zona pentru a beneficia de o cura naturista in mijlocul unei paduri seculare;
  • Izvorul minei de petrol - acest izvor este folosit pentru tratarea afectiunilor oculare;


Sarata Monteoru

Surse: 1, 2, 3, 4.