Muzeul Satului Maramuresan sau Muzeul Maramuresului este unul dintre cele mai frumoase din tara. Situat in Sighetul Marmatiei, judetul Maramures, este un muzeu zonal, cu o colectie de case specifice zonei. A fost inaugurat pe 30 mai 1981 cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Muzeelor.

Poarta-Maramures

Muzeul Maramuresului

In cadrul muzeului sunt cuprinse 30 de gospodarii, unele dintre ele mobilate complet cu piese originale. Casele si gospodariile conservate sunt grupate in functie de principalele zone ale Maramuresului istoric: Cosau-Mara și Iza Inferioara pana la Stramtura, Iza Mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei și bazinul Ruscovei. Pe langa gospodariile romanesti au mai fost reconstruite o locuinta ucraineana, una maghiara și doua case evreiești (in interiorul uneia fiind amenajata o sinagoga sateasca).

Muzeul Maramuresului 1

Muzeul Maramuresului

Ulitele si potecile satului recreate in muzeu duc catre biserica. Aceasta este cea mai veche constructie din cadrul muzeului (sec. al XVI-lea ) si a fost ridicata din materiale refolosite de la o alta biserica adusa de pe valea Izei, din satul Oncesti ( unele barne dateaza dendrocronologic intre anii 1572 si 1614 ).

Muzeul Maramuresului 2

Muzeul Maramuresului

Indiferent de anotimp, daca ajungeti in zona merita sa faceti o plimbare prin acest muzeu, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat, cu siguranta veti avea impresia ca sunteti plasati intr-un alt secol chiar pe ulitele maramuresene.

Muzeul Maramuresului 3

Muzeul Maramuresului

IMG_6220

Muzeul Maramuresului

Surse: 1, 2, 3, 4, 5.