Daca priviti harta Suediei, veti remarca intai imensul arhipelag din partea ei de SE. Imaginati-va cum va strecurati pe canalele ce se formeaza dinspre Marea Baltica spre Lacul Malaren printre insule mai mici sau mai mari, multe dintre ele nepopulate si veti ajunge in mijlocul orasului Stockholm.

Capitala a Suediei, astazi orasul se intinde pe 14 insule, legate intre ele prin 57 de poduri, care iti dau posibilitatea de a strabate usor locurile.

Istoria orasului Stockholm porneste de pe mica insula Stadsholmen, unde in anul 1252 s-a construit o fortareata care sa apere zona de atacurile dusmanilor. Aceasta a devenit inima orasului istoric, Gamla Stan.

Odata cu trecerea timpului, Stockholm se intinde pe insulele din jur, devenind un oras modern, un oras “verde”, plin de viata, cu cartiere elegante si parcuri naturale unde iti poti petrece timpul liber.

Asa ca, incepeti explorarea in vechiul oras, cu cea mai veche piata, Stortorget, pierdeti-va pe stradutele pietruite, admirati-i casele vesel colorate si relaxati-va intr-o cafenea sau un restaurant. Aveti de unde alege.

Oriunde veti merge, veti fi intampinati cu un “hej”, adica “buna”.

Vizitati apoi Palatul Regal si biserica Sf Nicolae, unde sunt incoronati regii Suediei. Palatul se poate vizita zilnic, fiind inchis doar lunea.

Mai multe informatii despre orar si bilete puteti gasi aici.

Si nu ratati schimbarea garzii la palat!

Ceremonialul schimbarii garzii il puteti urmari in fiecare zi a anului, la vremea pranzului.

Bine de stiut este ca, in lunile de vara, din mai pana in august, pe strazile orasului se desfasoara o adevarata parada a garzilor, insotite de fanfara militara.

Vreti sa va relaxati in natura? Ei bine, Djurgarden este unul dintre cele 24 de parcuri ale orasului, fost parc de vanatoare, aproape de centrul vechi al orasului, asa ca e usor de ajuns aici, ori la pas, ori cu un tramvai, sau traversand canalul cu barca.

Gasiti o multime de lucruri interesante de facut, dintre care, Muzeul Skansen e in top dupa mine. Skansen e cel mai vechi muzeu in aer liber din Europa, cu case din diferite zone ale tarii, ce prezinta modul de viata traditional al suedezilor.

Tot aici se afla Muzeul Vasa, renumit pentru nava pe care o expune, cea mai mare nava de razboi construita la vremea sa si scufundata la scurt timp dupa ce a fost lansata pe mare in anul 1628.

Daca va doriti si o repriza de shopping, in elegantul cartier Ostermalm gasiti buticuri sau magazine exclusiviste scandinave si internationale. Macar o ocheada si tot merita. :) Si daca aveti dispozitie de “party all night” , aflati ca tot aici este si cea mai mare concentrare de cluburi de noapte din oras.

Alte sugestii:

- urcati in gondolele de sticla ale Ericsson Globe, de unde veti vedea orasul si o parte din arhipelag in toata splendoarea lor. O calatorie nu dureaza mai mult de 16 minute;

- faceti o calatorie cu metroul, pentru ca veti descoperi o imensa galerie de arta subterana. Mai mult de 90 din cele 110 statii de metrou expun operele a peste 150 de artisti, infatisand fie picturi, reliefuri, coloane antice sau caverne, veti ramane speechless;

- daca timpul va permite, rezervati-va o zi pentru o calatorie cu un feribot prin arhipelagul Stockholm, printre insule mai mici sau mai mari, unele pustii, altele cu cate o casuta din lemn vopsita in rosu sau chiar vile luxoase.