Krka este al 7-lea Parc National din Croatia fiind situat de-a lungul cursului inferior-mijlociu al raului Krka din Dalmatia centrala. Acesta a fost declarat Parc National in anul 1985 si se afla la aproximativ 10 km in interior de orasul Sibenik. A fost format pentru a proteja raul Krka, iar in acest moment este destinat in primul rand pentru activitati stiintifice, culturale, educative, recreative și turistice.

Parcul acopera o suprafata de peste 142 de km² și include doua treimi din raul in sine. Exista o mare varietate de flora si fauna, peste 800 de specii de plante au fost identificate in cadrul parcului si o mare varietate de amfibieni si reptile care traiesc in jurul apei. De asemenea putem observa si diferite specii de pasari, peste 200, dar si 18 specii de lilieci.

Kraka

Parcul National Krka

Obiective turistice in cadrul parcului

Exista diferite atractii in Parcul Natural Krka iar printre acestea se numara: magazine de suveniruri, un muzeu, mai multe restaurante, excursii cu barca dar si diferite vestigii arheologice ale unor cetati neconservate, situate in vecinatatea parcului, datand dinaintea romanilor: Čučevo, Nečven, Bogočin, Ključica și Burnum.

Skradinski Buk este una dintre cele mai atractive parti ale parcului. Acest bazin masiv este spectaculos prin cascadele ce apar in peisaj de la un capat la celalalt, iar aceasta este cea mai mică dintre cele trei seturi de cascade formate de-a lungul raului Krka. Intr-o zonă de 400 m lungime și 100 m lățime sunt 17 cascade și diferența totală de înălțime dintre prima și ultima cadere este de 47,7 m.

Krka_Skradinski-buk

Skradinski Buk

Mica Insula Visovac in raul Krka a fost stabilita de catre calugarii franciscani in anul 1445. Initial au construit o manastire insa mai tarziu a fost demolata si reconstruita o biserica, in 1576. Manastirea cuprinde un numar de artefacte bine conservate și o biblioteca.

visovac-christian-monastery_966x543

Insula Visovac

Roski Slap, situat in apropiere de Miljevci, este al doilea cel mai poular punct de atractie din Parcul Național Krka in ceea ce privește numarul de vizitatori. Aceste cascade pot fi vizitate pe tot parcursul anului, iar cel mai atractiv mod de a ajunge la Roski Slap este cu una dintre barcile de excursie puse la dispozitie de Parcul Național Krka, deși se poate ajunge la ele si pe drumul public.

roski-slap

Roski Slap

Pentru a ajunge cu usurinta in Parcul National Krka puteti veni cu avionul pe Aeroportul Split apoi se poate lua unul dintre autobuzele zilnice care merg spre Sibenik ( calatoria dureaza aproximativ 1h si 40 minute ). Ajunsi la Sibnik, puteti lua un alt autobuz pana in orasul Skradin care se afla la marginea parcului si de unde se poate achizitiona o excursie cu feribotul prin parc.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5.