Intr-o zi insorita de toamna, am pornit pe Drumul Vinului, in Judetul Prahova, avand ca destinatie finala Crama SERVE Ceptura. Aceasta crama a fost "nascuta" dintr-un vis si fondata de catre Contele Guy de Poix (producator francez de vinuri si proprietarul a 50 ha de vie in Corsica - Domeniul Peraldi). Acesta a ales Romania intuind potentialul calitativ al regiunilor viticole romanesti, infiintand in anul 1994 prima societate viticola privata din Romania.
Plantatia este situata chiar in inima podgoriei Dealul Mare, una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Romania. Soiurile de vita de vie care sunt cultivate in zona aceasta, datorita conditiilor climatice si a structurii solului, sunt asemanatoare cu celebra regiune viticola Bordeaux.
Plantatia de Cabernet Savignion
Prima oprire am facut-o la viile Ceptura, mai exact la plantatia de Cabernet Savignion, unde am fost intampinati cu un pahar de vin rose de catre doamna Mihaela Tyrel de Poix, director general SERVE, si de oenologul Aurel Rotarescu. Doamna Mihaela Tyrel de Poix ne-a explicat ca cea mai potrivita ora pentru a degusta un vin este ora 11:00, fiind mijlocul intervalului dintre micul-dejun si pranz, papilele gustative devin active. Am facut cativa pasi prin plantatie, am gustat cativa struguri si ne-am oprit la o scurta gustare unde ne-au fost explicate cateva detalii legate de cultivarea vitei de vie. Soiul de Cabernet Savignion a fost plantat in anul 2007, fiind un soi tardiv, se culege pe la mijlocul lunii octombrie. Anul 2014 a fost un an greu pentru soiurile de struguri deoarece a plouat foarte mult iar in perioadele insorite temperatura a fost crescuta si a favorizat aparitia a doua ciuperci daunatoare, fainarea si mana.
Etapele unei degustari
De aici am plecat catre crama, locul unde am degustat 5 sortimente de vinuri si ne-a fost prezentata o scurta istorie a companiei. Cele 5 sortimente de vinuri au fost 2 albe, unul rose si 2 rosii, toate seci si aspre. Pentru a avea parte de o degustare ca la carte, doamna Mihaela Tyrel de Poix ne-a explicat care sunt pasii necesari de urmat: In primul rand trebuie sa avem grija ca atunci cand turnam vinul, sa tinem paharul inclinat si de picior, pentru a nu incalzi vinul si adaugam numai o treime din pahar astfel incat sa putem agita vinul fara sa se verse. Urmatorul pas este examinarea vinului, la orice degustare, fetele de masa trebuie sa fie albe pentru a putea observa nuanta vinului iar la lumina se analizeaza limpezimea acestuia, apoi examinam mirosul vinului, pe care il puteam asocia fiecare cu diverse arome, cum ar fi salcam, tei, piele etc. Ultima etapa a degustarii este cea gustativa, cand se ia o cantitate potrivita de vin in cavitatea bucala si se plimba pentru a i se simti fluiditatea dar si aroma.
Procesul tehnologic - de la boaba de strugure la produsul finit
In ultima parte a vizitei de la Crama SERVE ne-a fost prezentat procesul tehnologic, de la boaba de strugure la produsul finit. Am aflat ca struguri pentru vinul alb se decojesc si apoi sunt striviti, strugurii pentru vinul rosu sunt pastrati cu coaja, si de aici se trage si nuanta de rosu intens iar pentru vinul rose, struguri rosii sunt decojiti.
Vinul este depozitat in butoaie speciale, din lemn de stejar, taiat dintr-o zona de mijloc, deoarece daca stejarul este taiat dintr-o zona inalta, porii copacului sunt inchisi iar daca stejarul este taiat dintr-o zona de vale, porii sunt mult prea deschisi si nu este bine pentru depozitarea vinului, cel mai potrivit stejar este cel cu porii semi-deschisi, taiat si tinut la uscat in conditii naturale, timp de 2 ani. Dupa acest proces butoaiele iau forma rotunda si in functie de ce vin urmeaza sa fie depozitat in ele, acestea se ard in interior, unele mai putin, alte mai mult; cu cat este mai ars in interior, cu atat aroma este mai intensa. De exemplu daca se va depozita un vin alb, butoiul trebuie sa fie mai putin ars pentru a lua vinul o aroma de alune, migdale etc iar daca intr-un butoi se doreste depozitarea unui Cabernet, atunci trebuie ars mai mult, ca sa poata lua vinul o aroma de scortisoara, vanilie, cicolata etc.
Strugurii sunt culesi la timp si procesati in conditii bune, pentru a putea pastra aroma inmagazinata de struguri pe toata perioada verii, apoi dupa ambalare, vinurile se depoziteaza la o temperatura constanta de 16°C, cu umezeala medie si culcate pe orizontala, deoarece dopul trebuie sa stea imbibat in vin pentru a nu patrunde oxigenul, altfel riscam sa se strice continutul.
In urma vizite la Crama SERVE, am ramas placut impresionata de zona in care este amplasata crama, am invatat procesul prin care trebuie sa treaca un vin de calitate si am luat aminte o scurta istorie a zonei si a cramei, avand ca o concluzie ideea ca vinul este o licoare nobila iar Crama Ceptura e unul din locurile unde aceasta licoare este desavarsita cu multa pasiune.
An de recolta: 2007
Soiul de struguri: Cabernet Sauvignon
Podgorie: Dealu Mare, D.O.C.
Miros: arome de prune uscate, piele, scortisoara, coacaze
Gust: afine, coacaze, cirese amare, taninuri dulci, vanilie
Cu ce meniu se serveste: piept de rata, curcan la cuptor cu piure de castane, tocana de vitel cu sos de bere si ciuperci de padure
Temperatura de servire: temperatura camerei (19° C)
An de recolta: 2012
Soiul de struguri: Sauvignon Blanc, Riesling si o „tusa” de Chardonnay
Podgorie: Dealu Mare, DOC CMD
Miros: citrice, coaja de paine, vanilie si caisa proaspata
Gust: fagure, vanilie, echilibrat, persistent
Cu ce meniu se serveste: peste, preparate de pui, curcan
Temperatura de servire: 14°C
Potential de invechire: minim 7 ani
An de recolta: 2010
Soiul de struguri: Feteasca Neagra, Merlot
Podgorie: Dealu Mare, VDOCCMD
Miros: violete, vanilie, condimente, stafide
Gust: fructe de padure, mure negre, afine, piper, gust complex, un vin corpolent cu aciditate buna, tanini puternici dar eleganti si bine integrati
Cu ce meniu se serveşte: vita argentiniana la gratar, miel la cuptor, vanat
Temperatura de servire: 19°C
An de recoltă: 2013
Soiul de struguri: Chardonnay
Podgoria: Dealu Mare, D.O.C.
Miros: flori de salcam, vanilie, ananas, flori de tei
Gust: onctuos, corpolent, echilibrat cu note de miere, vanilie, gutuie
Cu ce meniu se serveste: peste cu sos, curcan la tava, aperitiv, carne alba, mozzarella si branzeturi proaspete
Temperatura de servire: 10-12°C
Potential de invechire: 5 ani
Terra Romana - Feteasca Neagra
An de recolta: 2012
Soiul de struguri: Feteasca Neagra
Podgorie: Dealu Mare, D.O.C.
Miros: prune coapte, stafide si piper negru
Gust: complex, cu note de mure, cirese amare si prune uscate. Tanini puternici dar eleganti, buna persistenta. Potential bun de invechire
Cu ce meniu se serveste: carne rosie, friptura de miel, vanat cu pene
Temperatura de servire: 17-19° C
Potential de invechire: 7 ani
An de recolta: 2012
Soiul de struguri: Sauvignon Blanc 46%, Riesling de Rhin 20%, Feteasca Alba 20%, Chardonnay 14%
Podgorie: Dealurile Munteniei, I.G.
Miros: flori de camp, citrice, piersica alba
Gust: atac acid, citric cu note de miere de tei, fructe exotice, pepene galben. Complex si plin cu o persistenta foarte buna pentru un vin alb.
Cu ce meniu se serveste: peste, fructe de mare, carne alba, branzeturi ca Brie sau Camembert, aperitiv
Temperatura de servire: 13° C
Potential de invechire: 5 ani
An de recolta: 2011
Soiul de struguri: Cabernet Sauvignon (49%), Merlot (36%), Feteasca Neagra (15%) cu 25% din cantitate maturata in baricuri de 2 şi 3 ani, timp de 8 la 12 luni
Podgorie: Dealurile Munteniei, I.G.
Miros: fructe rosii de padure, mure, afine negre, dar si violete
Gust / Structura: mure, zmeura, vanilie. Tanini eleganti, un vin complex si echilibrat
Cu ce meniu se serveste: preparate din carne rosie cu sos, fripturi diverse la gratar, lasagna, musaka de vinete.
Temperatura de servire: 19° C
Potential de invechire: 7 ani
An de recolta: 2013
Soiul de struguri: Feteasca Neagra, Merlot
Podgoria: Dealurile Munteniei, I.G.
Miros: trandafir, caprifoi, piersica alba
Gust: fructe exotice, pepene galben, catifelat şi persistent
Cu ce meniu se serveste: mezeluri uscate, carne alba, fructe de mare, branzeturi proaspete, usoare sau ca aperitiv
Temperatura de servire: 13° C
An de recolta: 2012
Soiul de struguri: Pinot Noir
Podgoria: Dealurile Munteniei, IG
Miros: fructe rosii, visine, coacaze rosii dar si stafide si cafea
Gust: complex, cu o buna aciditate care pune in evidenta zmeura, cirese, stafide. Final persistent, tanini moi, eleganti
Cu ce meniu se serveste: carne alba, pizza, mezeluri crude, branzeturi usoare
Temperatura de servire: 13°-15°C
An de recolta: 2013
Soiul de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot
Podgoria: Colinele Dobrogei, IG
Miros: capsuni, floare de vita
Gust: fragi, capsuni, aciditate buna, echilibrat.
Cu ce meniu se serveste: aperitiv, salate, fructe de mare, carne alba, mezeluri uscate, pizza, paste
Temperatura de servire: 13°C
Vinul Cavalerului Sauvignon Blanc
An de recolta: 2013
Soiul de struguri: Sauvignon Blanc
Podgoria: Colinele Dobrogei, IG
Miros: grapefruit, lamaie, fructe exotice
Gust: usor floral, suplu, elegant, proaspat, persistent
Cu ce meniu se serveste: fructe de mare, meniuri chinezesti, pasare
Temperatura de servire: 13°C
Comentarii