Va doriti o drumetie lunga cu cortul sau o excursie de o zi cu trenul? Atunci o calatorie pe Valea Vaserului este ideala, aici pajistile sunt invaluite in razele soarelui si padurea stufoasa ofera un mister in care te invalui si descoperi o lume de poveste.


Valea Vaserului

Valea Vaserului este un defileu sapat in masa sisturilor cristaline ce separa cateva masive: Prislopasul (1201 m), Grebeni (1594 m), Novicioru (1452 m ), fiind cel mai atractiv traseu turistic al Muntilor Maramuresului.


Valea Vaserului

De-a lungul celor 40 km lungime ai Vaii Vaserului si-a facut loc linia ferata cu ecartament ingust (760 mm) pe care circula mocanita. Cu o lungime de 56 km si o altitudine de 600 m la plecare din gara Viseu de Sus, linia ferata atinge o altitudine maxima in zona Comanu: 1.100 m.

Construita dupa Primul Razboi Mondial, mocanita este un tren cu abur, ingust si conceput pentru a transporta lemne, insa in mod surprinzator ea este folosita si in ziua de azi intr-un mod original: ofera calatorii de vis turistilor.

Mocanitele din gara Viseu de Sus au primit ca nume de botez, Elvetia, Mariuta, Cozia si Krauss. Dintre acestea Mariuta este cea mai veche locomotiva functionala din depou. A fost fabricata in anul 1910.


Mocanita Mariuta

Trenul este folosit in scopuri industriale, pentru exploatarea lemnului dar si in scopuri turistice. Vagoanele pentru turisti pot fi sub forma de terasa sau vagoane de clasa.

De regula trenurile turistice cu abur circula in perioada mai-octombrie pana la statia turistica Paltin, aproximativ 21 km departare de Viseul de Sus, insa se pot face si calatorii cu trenurile tip charter care circula pe toata durata anului. Aceste destinatii sunt la cerere sau cu ocazia evenimentelor culturale precum "Noptile Muzicale" sau "Sărbătorile de Iarnă".

Ajunsi la statia Paltin, turistii isi pot petrece cele aproximativ 2 ore de stationare in natura admirand peisajul desprins din povesti. Pot sta la un picnic sau pot achizitiona de la firma de catering amplasata in zona cateva bunatati.


Valea Vaserului

Mocanita circula in zilele de joi, vineri, sambata si duminica. Pleaca la ora 09:00 din gara Viseu de Sus si soseste inapoi in jurul orei 15:00. Dimineata, inainte de plecare, se achizitioneaza biletele care inca pastreaza aspectul original si costa 48 lei. Pentru studenti pretul este de 39 lei iar pentru copii intre 6-16 ani , 33 lei.

Inainte de plecare, puteti sa va achizitionati de la magazinul din cadrul garii apa/cafea, sucuri, si "rontanele". Este bine ca inainte de plecare sa va cumparati sandwich-uri deoarece aerul puternic cu siguranta va creste apetitul.

Avand in vedere drumul prin padure, este bine sa aveti o jacheta si ceva pe cap deoarece dimineata este destul de racoare si mult curent.

Singurul minus al acestei excursii de o zi o reprezinta sunt scaunele din vagoane, acestea fiind din lemn si nu tocmai confortabile. Insa peisajul care iti taie efectiv respiratia te va face sa treci peste acest dezavantaj.


Valea Vaserului

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.