Fiecare dintre noi cred că are loc unde se retrage când are nevoie să se reîncarce cu energie, să iasă din cotidian, să se conecteze cu liniştea naturii şi să lase în urmă, măcar pentru câteva zile, grijile şi agitaţia oraşului. Iar tara noastra are o multime de locuri ce merita vazute si admirate. Printre acestea sunt cascadele, multe dintre ele prea putin cunoscute. Inexplicabil cum, intotdeauna, in fata curgerii zgomotoase a apei unei cascade, ma linistesc si gandurile se aseaza altfel, parca.
Pentru ca in site aveam mai multe articole despre cascadele descoperite sau cautate in drumetiile noastre prin munti, le-am adunat aici, pentru a le face cunoscute.
1. Cascada Bigar, este una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume, ce impresioneaza prin forma sa, fiind formata de un izvor de apa subterana care se scurge pe un perete calcaros, de forma unui con, inalt de aproximativ 7-8 metri, acoperit integral de mușchi.
Aflată în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, din județul Caraș-Severin, în Valea Minișului, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniș.
Izbucul este numele pe care il dau localnicii unui izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă.
2. Cascada Beusnita se afla tot in Parcul National Cheile Nerei, Caras-Severin.
Traseul pana la cascada este usor, chiar si pentru copii, iar peisajul prin padure este incantator si perfect pentru o zi calduroasa de vara. Cei mai bine este sa o vizitezi primavara sau toamna, cand debitul apei este mai mare datorita ploilor, Pentru ca stancile sunt acoperite de muschi, multi o aseamana cu Cascada Bigar. Unii ar spune ca e chiar mai frumoasa decat Bigar.
3. Cascada Valul Miresei. Rachitele este o localitate din judetul Cluj, renumita pentru faimoasa cascada Valul Miresei. Daca sunteti in trecere prin zona si aveti mai mult timp la dispozitie, va recomand sa n-o ratati.
Inaltimea cascadei este de 30 de metri si legenda este una fascinanta. Se spune ca in timpul iernii o mireasa ar fi trecut pe aici si ar fi alunecat in prapastia cascadei, iar voalul i-a ramas agatat in timpul caderii. Nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada... Nu aveti nevoie de ochi de artist ca sa observati similitudinea dintre caderea apei in cascada si un val de mireasa.
4. Daca ajungeti la Borsa, in judetul Maramures, includeti pe lista drumetiilor montane si Cascada Cailor. Este un traseu relativ usor de parcurs, iar frumusetea acestei cascade face toti banii.
Cascada Cailor este cea mai inalta cadere de apa din Romania, avand o inaltime de 80 m, repartizata pe mai multe trepte, cea mai inalta dintre acestea avand 18 m.
Legenda spune ca, odinioara, localnicii isi tineau aici hergheliile de cai din primavara pana-n toamna. Pana intr-o noapte cand, urmariti de urs si speriati de fulgerele unei furtuni, zeci de cai incoltiti au fost nevoiti sa sara in prapastie…
5. Cascada Varciorog, Arieseni. Pe drumul ce leagă Gârda de Sus şi Arieşeniul de Nucet, peste pasul Vârtop, undeva pe stânga, un indicator pe lângă care poţi trece uşor în goana maşinii, te îmbie să drumeţeşti până la Cascada Vârciorog, cale de vreo 3 kilometri şi jumătate. Pentru cei ce nu doresc doar un week-end la vreo pensiune cu jacuzzi, această călătorie de maxim două ore nu poate fi decât o bună ocazie de a-şi fortifica şi spiritul şi trupul în afară, bineînţeles, de o mică febră musculară.
6. Cascada Clocota, Geoagiu Bai. Cascada în sine nu este mare, însă cu siguranţă este spectaculoasă şi merită plimbarea de 15 minute până la baza ei. Noi am vazut cascada la sfârșitul lunii iunie, când copacii din pădure erau acoperiți până la maxim de soc sălbatic. Era o priveliște minunată și un miros chiar amețitor de dulce. O cărare mică, printre bălării și flori sălbatice, duce la cascadă. Nouă ne-a plăcut. Mult!
7. Cascada Urlatoarea este localizata pe Valea Prahovei, in apropierea orasului Busteni. Banuiesc ca toata lumea o stie. Intr-o plimbare placuta de 1 ora, pe un traseu usor ai si ajuns. Denumirea cascadei vine de la zgomotul foarte puternic pe care il face. Si pe care il auzi de departe…
8. Cascada Duruitoarea se afla in Muntii Ceahlau. Are o coborare foarte spectaculoasa de 25 m. Atunci cand debitul de apa este mare, acesta emite un zgomot puternic, de aici tragandu-se si denumirea de Duruitoarea.
9. Cascada Balea. Situata la peste 1.200 de metri altitudine, cascada Balea este printre cele mai mari cascade in trepte a Romaniei, avand o cadere de 60 de metri. Punctul de maxima inaltime a traseului este Balea Lac. Acest lac de origine glaciara iti umple privirea si iti desteapta toate simturile.
Comentarii