In Romania sunt peste 12.000 de pesteri, acest fapt situeaza tara noastra pe locul II in Europa, cu cele mai multe pesteri. Aceste frumoase si impresionante minuni ale lumii, sunt dedicate fie exclusiv speologilor si cercetatorilor, fie sunt deschise vizitatorilor. Desi sunt locatii racoroase, in timpul verii temperatura nu trece de 10°C iar umezeala ajunge si pana la 97%, chiar si asa merita sa le vizitati.

1. Pestera Ursilor

A fost descoperita in anul 1975, in urma unei dinamitari executate, la cariera de marmura, din zona. Este localizata in Judetul Bihor, fiind una dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni. Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalagmite si stalactite dar si prin urmele si fosilele ursului de caverna - Ursus spelaeus - care a disparut in urma cu 15.000 ani.

Pestera Ursilor judetul Bihor

2. Pestera Muierii

Se afla in Judetul Gorj, a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Pargang. In timpul razboaielor, a adapostit copii si femei, cand barbatii lor plecau la lupta. Este prima pestera electrificata din Romania, se remarca printr-un aspect asemanator unei cupole gotice, iar principalelele atractii din interiorul sau sunt: Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.

pestera-1

3. Pestera Scarisoara

Adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania, este localizata in Judetul Alba, iar numele „Scarisoara” vine de la comuna Scarisoara, situata la 16 km de pestera. Pestera Scarisoara are 105 metri adancime si 720 de metri lungime, iar accesul se face pe o scara metalica.

pestera-scarisoara_213

4. Pestera Vantului

Este cea mai mare pestera din Romania, are o lungime totala de 52 km si este localizata in Muntii Padurea Craiului. A fost descoperita in anul 1957 iar numele provine de la curentii puternici de aer, care se simt la intrare. Pestera este alcatuita din 3 etaje formate din galerii, sali si hornuri de dimensiuni si forme diferite, cu toate tipurile de speleoteme.

5. Pestera Focul Viu

Situata la 2 ore de mers pe jos de la cabana Padis, la o altitudine de 1120 m. Elementul spectaculos al pesterii in reprezinta ghetarul care in lumina soarelui straluceste, razele de lumina patrund prin tavanul pesterii.

poza-4363_1

Surse: 1, 2, 3, 4, 5.