Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu, este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Cele patru componente sunt: Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta sarutului si Coloana infinitului, fiind dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m .

Masa tacerii, este lucrata in calcar si reprezinta masa dinaintea confruntarii cu batalia la care urmeaza sa participe combatantii. Timpul este masurat in scaunele-clepsidra.

Masa tacerii

Poarta sarutului, a fost construita din travertin si este poarta prin care se face trecerea spre o altă viata. Motivul sarutului, prezent pe stalpii portii, ar putea fi interpretat si ca ochii ce privesc spre interior.

img_08431

Aleea scaunelor, compusa din 2 banci de piatra si 30 de scaune din piatra, in forma de clepsidra dispuse de o parte și de alta a aleii in grupuri de cate trei, fac legătura intre grupul Mesei tacerii și Poarta sarutului, situata spre est, la intrarea in parc.

Aleea scaunelor

Coloana infinitului, inalta de 29,33 m, a fost construita din 16 module iar specialistii spun ca 15 sunt intregi si cate unul, amplasat jos si sus, sunt jumatati din roboidale de fonta.

Coloana infinitului

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938 si din el mai face parte si Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care a fost inaugurata pe data de 7 noiembrie 1937.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Intregul ansamblu impresioneaza prin simplitatea artei populare romanesti si prin rafinamentul parizian si poate fi vizitat in parcul din centrul orasului Targu-Jiu.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.