Dubai mai este numit și "City of gold". Despre aur toata lumea stie ca este un bun comun aici, nu este casa care sa nu aiba o zestre consistentă din acest metal prețios :) La căsătorie, femeile primesc aur ca dar de nunta. Însă pentru un turist e o excentricitate sa vada atita aur adunat la un loc ... Iar cel mai fain loc pentru gold shopping este Piața de Aur (Dubai Gold Souk), din centru.
Foto: emilyandjeff.wordpress.com
Aurul de 18 k este rar aici si in general e vandut turistilor europeni. In bazar, cel mai prezent este aurul de 24k, un aur luminos, stralucitor, putin kitchos pentru ochiul nostru sensibil :). Preturile sunt bune pentru cineva care vrea sa investeasca in ceva sigur, asa cum pompos ne invata unele carti. Un gram de aur in piata din Dubai porneste de la 150 dirhami emiratieni (aproximativ 30 de euro), in functie de cursul valuta al zilei, iar la o bijuterie cumparata se mai adauga manopera (12-15 % din valoarea ei sau chiar mai mult, in functie de provenienta metalului).
S-a estimat că în Piața de Aur din Dubai se află, în orice moment, aproximativ 10 tone de aur!
Cel mai valoros este aurul indian, lucrat in filigran. Unele modele sunt de-a dreptul unice, de la inele pentru copii abia nascuti pina la coronite si curele pentru mirese. Tot aici se vand diamante artificiale, agate, perle pescuite in apele oceanului sau de cultura, opale, safire si rubine. Intr-o vitrina la intrarea in bazar este expus si cel mai mare inel din lume. Aici, la Dubai, totul este la maxim, evident ca nu se putea sa nu gasim si cel mai mare inel :) Dar despre toate superlativele din Emirate voi scrie un articol separat pe Calatorim.ro, ele fiind prea multe ca sa nu fie tratate cu o atentie speciala.
La doi pasi de Piata de Aur poate fi descoperita si Piata de Mirodenii (Deira Spice Souk). Aici vezi saci intregi de mirodenii aromate, plante de tot felul, unele de leac, altele pentru frumusete, unele pentru gust, iar unele total necunoscute pentru noi, cei din Europa.
In primul rand te impresioneaza cantitatea (sunt saci plini ochi), apoi culoarea variata, de la roz in cele mai variate nuante, cum sunt trandafirii de Damasc, la negrul mirodeniilor indiene. Leacuri vechi, de la animale sau plante, din flora locala de desert sau aduse din departari, cele mai multe din India, te incanta si incita pentru a le cunoaste. Negustorii sunt prietenosi, mai ales daca esti femeie, si iti ofera toate informatiile, incercand sa iti vanda orice. Iar acel orice se poate negocia la sange, intai propunind jumatate din pretul cerut, apoi se tot scade din propunerea negustorului, care va fi incantat sa vanda in cele din urma. Talentul de negociator se invata si in bazar sunt artisti in arta negocierii.
Preturile sunt aproape la fel ca in tara, la mirodenii, la prafuri, la parfumuri fara alcool, la ceaiuri sau alte minuni necunoscute, despre care am citit sau despre care ni s-a amintit ca ar fi fost candva in vechile drogherii de la noi. Saci de scortisoara, de ardei iute si rosu, cuisoare, dafin, tămâie din Siberia si din Nordul Africii, apa inmiresmata de flori sau de iasomie, curmale in sute de soiuri, lamii uscate, piatra acra , mojare din alabastru, anason, alge si peste uscat ... toate stau si asteapta cumparatorii.
Europenii vor trece mai departe, fotografiind, curiosi sa miroasa, sa admire si sa cumpere eventual cateva boabe de ceva. Orientalii, asiaticii sau negustorii locali vor cumpara semnificativ, acestia fiind clientii principali ai sacilor aromati din bazar.
Comentarii