Orice poveste despre vacanta in Dubai ar trebui sa inceapa cu acelasi cuvint: stralucitor.

La Dubai totul straluceste in soarele arzator vara, cand sunt 50 grade Celsius: soselele ca niste panglici unduitoare si largi, cladirile de beton si sticla, unele gri, altele aurii si chiar aramii, parcurile cu copacii aliniati, mallurile, care mai de care mai opulente, portul Jabal Ali plin de vapoare care ancoreaza zi de zi, descarcand marfa din extremul Orient, barcile pescarilor la rasarit cand se duc sa pescuiasca in larg, faleza plina de hoteluri luxoase si terase cochete mereu pline de turisti, plajele cu nisip auriu, arzator si piscinele luxuriante umbrite de palmieri incarcati de curmale...

Dubai e unul dintre cele 7 emirate ale Emiratelor Arabe Unite. Are 2,2 milioane de locuitori, iar capitala poartă același nume, Dubai (sau Dubai City, în engleză).

Sursa: www.markoshea.info

Sursa: www.markoshea.info

harta-dubai-map

Dar cel mai mult straluceste Burj Khalifa. Cea mai inalta cladire din lume (828 de metri), devenita atractia orasului, poate fi observata de departe, cu virful strapungand cerul ca un ac, tuburi metalice puse una peste alta, din ce in ce mai subtiri pina au ajuns la nori, la racoarea de acolo.

Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume

Seara, in Dubai totul este scaldat de electricitate si margelele de lumina care contureaza autostrazile din oras sparg noaptea, cladirile de sticla se oglindesc una in lumina celeilalte, reclamele si luminitele din parcuri aduc un farmec aparte. Dubai ... Eu l-am numit orasul luminilor, orasul bling-bling, orasul care nu doarme si nu se odihneste.

Mall-ul Souk il bahar

Mall-ul Souk il bahar

Atractia principala pentru turisti in Dubai raman mallurile pe care nu le-am numarat niciodata, dar le-am batut la pas, incet-incet, imbatata fiind de lumina zilei strecurata prin tavane de sticla sau de decoratiunile sofisticate din vitrine. Zi sau noapte, mallurile din Dubai sunt la fel: animate, pline de viata colorata, pestrita, sclipicioasa, ametitoare, obositoare si luxoasa.

Aici, toate firmele luxului din lumea intreaga se iau la intrecere, sunt prezente sa copleseasca vizitatorul imbatat de farmec si sa il orbeasca cu sclipiciul si gramada de lux adunata in jurul lui. In Dubai se intilnesc Orientul cu Occidentul, convietuiesc in armonie si se impletesc destine. La tot pasul, barbati in haine albe, numite candura, stau linga femei europence sau asiatice minione, indieni cu fetele smede si filipineze guralive se intilnesc cu blonzi nordici sau emiratience enigmatice si ochioase invaluite in haine negre , parfumate, care pasesc plutind. Atita varietate si atita lux adunate intr-un singur loc!

Dubai noaptea

Am vizitat toate emiratele si pot sa spun ca nimic nu intrece stralucirea Dubaiului, forfota si animatia sa la orele de seara cand toti cei ce lucreaza in cladirile imense de sticla coboara si pleaca spre case. In noapte, orasul explodeaza de lumina care acapareaza totul, terasele se umplu si de peste tot mirosul de narghilea si cafea buna te invaluie. Pe faleza apar masini ultimul model, pe care le-ai vazut in revista de luna trecuta, eleganta intrece orice inchipuire, plajele se animeaza la hotelurile de 5 stele pentru ca e numai buna o baie in apa marii care este linistita si prea calda.

Burj khalifa ziua in lumina soarelui

Emiratul Sharjah

După ce am povestit despre Dubai, să trecem granița spre Sharjah, un emirat mai putin stralucitor, dar in care cultura si muzeele sunt la loc de cinste. Aici gasesti toate muzeele care iti trec prin minte cand vorbesti de cultura araba, muzeu de caligrafie, de cultura islamica, de civilizatie islamica, de marina, de arta islamica, al masinilor de epoca, de patrimoniu national, de arheologie, un centru de stiinta pentru copii.

Muzeul de cultura islamica

Muzeul de cultura islamica

In emiratul Sharjah, pe autostrada care se pierde in desert, zona industriala este parte diferita de restul zonelor. Aici se lucreaza la vedere in ateliere mici, in manufacturi etc. Dimineata, o multime tacuta de angajati din toate partile Asiei, din Tailanda, Nepal, Laos, Pakistan, India, Malaezia si Indonezia, lucreaza cu migala textile, piese de masini, vapoare, mobila, piese de decor, fac parfumuri si bijuterii.

Ceea ce este fascinant este tocmai contrastul intre marele Dubai, stralucitor si bogat, si modestul si intelectualul Sharjah. Piata de peste si portul forfotesc de activitate de la rasaritul soarelui pina la orele tarzii de la apus si alimenteaza industria alimentara a Emiratelor.

Muzeul masinilor vechi

Muzeul masinilor vechi