Daca tot am povestit despre lux si opulenta maxima in Dubai, să vorbim și despre un capitol la care un alt emirat face un mare pas în față. Este vorba despre emiratul Abu Dhabi și despre moscheea Bin Zayed (Sheikh Zayed Grand Mosque), o constructie monumentala, impresionanta!
Abu Dhabi este cel mai mare și mai bogat emirat din Emiratele Arabe Unite, ocupând 87% din suprafața totală a țării. Uriașele zăcăminte de petrol au asigurat o bunăstare fantastică acestui emirat, care a investit în modernizare miliarde de dolari.
Capitala emiratului și a țării, Abu Dhabi, are aproape un milion de locuitori. E un oraș foarte modern, prin care sunt "presărate" peste 40 de moschei. Cea mai spectaculoasă este moscheea Bin Zayed, devenită și un impresionant obiectiv turistic al țării.
Dupa ce conduci 130 km pe o autostrada lina ca in palma din Dubai spre Abu Dhabi, Marea Moschee Albă poate fi remarcată chiar la intrarea în oraș, dupa minaretele care strapung cerul. Albe si stralucitoare, ele vor fi sesizate de departe. Pe drumul Dubai-Abu Dhabi sunt mici popasuri in oaze, mici asezari de beduini cu benzinării si magazine cu de toate, restaurante cu mincare locala sau fast-food-uri. Tot pe drum observi si cea mai mare gradina zoologica din Emirate, cu un gard impresionant care o inconjoara pe zeci de kilometri. Dincolo de gard sunt rase diparute sau rare pe care, prin grija guvernului , le-au protejat, ba au si refacut populatiile de antillope si capre de desert. Grija fata de animale, ca tot veni vorba, este mare, tinind cont ca din fonduri guvernamentale se refac populatiile disparute de animale care au trait in desert la un moment dat, sunt programe de instruire pentru dresura de soimi, ulii sau camile, indeletniciri proprii beduinilor, sau de crestere a cailor de rasa pur-sange arab. Dar sa revenim la oile noastre, adică la Marea Moschee Alba.
Este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, a costat 550 milioane de dolari, iar la ridicarea ei au pus umărul 3.000 de muncitori! A fost inaugurată în 2007 și se spune că în ea încap 40.000 de oameni. Construcția a fost plănuită de șeicul Zayed bin Sultan Al Nahyan (fostul președinte al Emiratelor, decedat în 2004) și desăvârșită sub conducerea fiului acestuia, Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, actual emir
Moscheea Bin Zayed din Abu Dhabi e construită din marmură albă adusă din Italia, are 82 de domuri și peste 1.000 de coloane!
Moscheea este deschisă zilnic între orele 09:00 - 22:00 (mai puțin vinerea, când se deschide la 16:30), iar intrarea este liberă. Ba, mai mult, sunt oferite și tururi cu ghid (în engleză sau arabă), tot gratis. Mai multe detalii, pe site-ul oficial (AICI). Parcarea este imensa, afara pentru iarna sau subterana, pentru vara torida, oferind locuri pentru toti pelerinii si vizitatorii.
Este necesar ca toți cei ce doresc sa viziteze moscheea sa fie imbracati decent, adica fara pantaloni scurti, decolteuri, brate dezgolite , altfel vi se va imprumuta un vesmint corespunzator de la cei ce administreaza lăcasul de cult.
La intrarea in imensele sali de rugaciune, incaltarile se lasa la intrare si se pot lua niste cipici pentru a calca respectuos pe covorul tesut in Iran. Este, desigur, cel mai mare covor din lume: 6.000 de m², 45 de tone, valoare 6 milioane de dolari!
Eu cred ca daca veti privi fotografiile cuvintele vor fi de prisos ... Moscheea impresioneaza atat prin somptuozitate, cat si prin decoratiuni, care intrec orice limita. Scarile, stilpii, coloanele si toate vitraliile, oglinzile, mozaicurile si bazinele de apa sunt fantastice! Pietrele semipretioase, oglinzile de Murano, candelabrul impodobit cu cristale Swarowski, mozaicul turcesc cu foita de aur, toate acestea il fac pe privitor sa fie copleșit de opulență.
Comentarii