San Francisco este unul dintre cele mai populare orase din Statele Unite. Aflat in statul California, la aproximativ 500 de km nord de Los Angeles, el este de fapt o peninsula - pitorescul oras este inconjurat din 3 parti de Oceanul Pacific.

harta-san-francisco

Podul Golden Gate

Golden Gate face legatura dintre cele doua maluri ale golfului San Francisco, din nordul peninsulei catre regiunea Marin. Este un gigant impresionant si o plimbare cu masina peste pod nu trebuie ratata, pentru a vedea frumoasa arhitectura. Inclusiv culoarea sa (rosu – portocaliu) a fost aleasa special ca podul sa se observe mai bine de la departare. Noaptea este luminat. Podul Golden Gate este considerat una dintre minunile moderne ale lumii. A fost inaugurat în 1937, fiind prima construcție uriașa suspendată la 150 de metri desupra apei, și are o lungime totală de 2.727 metri.

golden-gate-san-francisco

La deal si la vale cu Cable Car-ul

Orasul San Francisco este foarte deluros si, astfel, o plimbare cu vestitul tramvai poate da palpitatii unora dintre noi. Micutul tramvai, format dintr-un singur vagon, urca si coboara fara probleme pe strazile inclinate ale San Francisco-ului. Locuitorii San Francisco-ului sunt atat de obisnuiti cu Cable Car-ul incat cei mai multi il iau sau coboara din mers si calatoresc nestingheriti in picioare, pe scara. Veti observa probabil care dintre calatori sunt turisti, deoarece acestia se agata cel mai tare de bara in clipa in care tramvaiul ajunge in varful unui deal (de unde, datorita inclinatiei puternice a strazii, ai impresia ca se termina drumul) si porneste usurel la vale.

Inchisoarea federala Alcatraz

Cand spunem Alcatraz ne putem gandi la recentul serial cu acelasi nume sau la filmul “The Rock” – cu Sean Connery si Nicholas Cage. Dar televizorul nu va putea oferi niciodata o experienta egala cu aceea de a vedea inchisoarea Alcatraz “pe viu”.

Initial un far pentru ghidarea vapoarelor care intrau in golful San Francisco, cladirea s-a transformat intai in inchisoare militara, si apoi, in 1933, a devenit inchisoare federala, lucru care a durat pana in anul 1969.

Ca sa ajungem acolo trebuie sa luam feribotulil recomand pe cel de langa Fisherman’s Wharf, deoarece asa impuscati 2 iepuri dintr-o lovitura, acest port fiind o alta atractie turistica a San Francisco-ului. De la mal si pana la insula sunt in jur de 2 km si jumatate.De pe feribot, se poate vedea inchisoarea inaltandu-se mandra din apele Pacificului. Ma gandesc ca, pentru detinutii care erau transportati aici, privelistea nu era tocmai una care sa bucure ochiul.

Odata ajuns pe insula ai doua optiuni: sa vizitezi inchisoarea si imprejurimile sale dupa bunul tau plac, avand grija sa nu pierzi ultimul feribot inapoi in oras, sau sa te incolonezi frumos asteptand un tur al inchisorii cu ghid si casti (optionale). Recomand a doua varianta. Nu numai ca ghidul poate oferi diverse detalii despre ceea ce vedeti, dar turul este unul “sonor”.

Incerc sa explic mai bine – in casti, pe langa traducere (pentru cei ce nu cunosc limba engleza), se aud diverse sunete specifice timpului cand aici se aflau detinutii. Astfel, plimbandu-te pe culoarele cu celule in dreapta si stanga, veti auzi vocile detinutilor, unul cerand altuia o tigara, altii jucand table, vorbind intre ei. Unul dintre cei mai celebri, care au fost inchisi aici, este marele mafiot Al Capone. Pentru a te poza in spatele gratiilor, in celula gangsterului, va trebui sa stai rabdator la coada. Odată terminat turul, esti “liber” (ha-ha-ha!) sa te plimbi putin prin curtea inchisorii pentru o gura de aer curat.

Eu, pozând în spatele gratiilor de la Alcatraz

Eu, pozând în spatele gratiilor de la Alcatraz