Desi pare incredibil, este adevarat! Exista un desert format numai din sare. Se gaseste in sud-vestul Boliviei, in departamentele Potosi si Oruro, langa creasta Anzilor, la o altitudine de 3656 m deasupra nivelului marii si are o suprafata de 10.582 km².

2

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni este rezultatul transformarii a catorva lacuri preistorice. Este acoperit cu o crusta de sare de cativa metri grosime si cu o platitudine extraordinara, ce are o variatie a altitudinii de pana la un metru pe intreaga suprafata.

3

Salar de Uyuni

Crusta serveste ca sursa de sare si acopera un bazin cu apa sarata, care este bogat in litiu. Contine aproximativ 50-70% din rezervele mondiale de litiu, ce urmeaza sa fie extrase.

4

Salar de Uyuni

Datorita suprafetei extinse, a cerului senin si a planitatii extraordinare, Salar de Uyuni este locul ideal de calibrare a satelitilor de observare a Pamantului.

5

Salar de Uyuni

Zona are o clima temperata medie, relativ stabila, cu un maxim de 21° C in lunile noiembrie-ianuarie dar si un minim inregistrat in luna iunie de aproximativ 13° C. Noptile sunt reci pe tot parcursul anului cu valori intre -9 °C și 5 °C. Precipitatiile sunt destul de reduse, inregistrandu-se 1-3 mm/an intre lunile aprilie-noiembrie dar exista si un maxim de 70 mm/an in luna ianuarie.

Sunset over the Salar de Uyuni, Southern Altiplano, Bolivia

Salar de Uyuni

In timpul sezonului ploios, suprafata imensa de sare, este acoperita cu apa. Desi sunt numai cativa centrimetri deasupra crustei, efectul este uimitor iar peisajul se transforma intr-o oglinda fara sfarsit, in care se reflecta norii, soarele sau pasarile de flamingo roz.

7

Salar de Uyuni

Zona este populata de pasari flamingo roz insa exista si alte 80 de specii de pasari care au habitatul in zona. Ca plante sunt des intalnite specii de cactusi gigant dar si pilaya si arbusti quenua.

8

Salar de Uyuni

Inainte de a planui o excursie in Salar de Uyuni este bine sa gasiti un tur operator de incredere, care sa va asigure masini sigure pentru deplasarea in zona, dotate cu emitatoare radio de urgenta dar si cu echipamente de prim-ajutor, ca la final sa aveti una dintre cele mai reusite vacante.

9

Salar de Uyuni

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.