Lacul Aral sau Marea Aral este un lac sarat, considerat in traditia geografica ruseasca o mare inchisa, situata intre Kazahstan si Uzbekistan.
In anul 1960 avea o suprafata de 68,5 mii km² si o adancime de 69 metri, fiind al treilea bazin acvatic, ca marime din lume, alaturi de Lacul Victoria, dupa Marea Caspica si Lacul Superior. Este alimentat de raurile Amudaria si Sirdaria iar culoarea lacului este de un albastru intens, foarte limpede astfel incat in zilele insorite i se poate vedea fundul pana la o adancime de 25 metri iar in luna iulie temperatura atinge valoarea de 30°C.
In 2014, din cauza devierii apelor raurilor care il alimentau, lacul a secat iar cercetatorii spun ca este una dintre cele mai mari catastrofe ecologice ale omenirii. Cotele Lacului Aral au inceput sa scada dramatic incepand cu anul 1961, dupa ce cursurile de apa au fost deviate spre canalele de irigare din Asia Centrala. In 2005, pentru a evita secarea Micului Aral, s-a construit un dig in Kazahstan, insa partea de sud - numita initial Marele Aral, este in prezent o imensa intindere de uscat.
Expertii nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei, fiind de parere ca pana in anul 2020 Lacul Aral va disparea complet. Conform NASA, nivelul scazut al apei s-a datorat schimbarilor climatice insa si agricultura masiv practicata de decenii in zona respectiva a fost o cauza importanta.
Comentarii