Cine nu cunoaste Legenda Mesterului Manole, celebra legenda romaneasca de care se leaga existenta Manastirii Curtea de Arges?

Legenda spune ca domnitorul a ales cei mai buni mesteri pentru a ridica un maret lacas de cult. Insa locul ales era blestemat si tot ce ei construiau ziua se darama noaptea. Intr-o noapte, mesterul Manole a visat ca daca-si zideste sotia in zidurile manastirii, atunci constructia va rezista. Iar a doua zi, cand sotia sa, Ana, a venit sa-i aduca de mancare, Manole a zidit-o in unul din zidurile de pe latura sudica.

Si intr-adevar a rezistat, iar domnitorul Neagoe Basarab a fost atat de impresionat de frumusetea manastirii incat atunci cand i-a intrebat pe mesteri daca pot face alta mai frumoasa, iar acestia raspunzandu-i ca ca da, a poruncit slujitorilor sa le fie luate scarile care ii ajutau sa coboare de pe schele, astfel incat mesterii sa nu mai poata cobori si sa faca alta biserica mai frumoasa. Acestia si-au facut aripi din sindrila ca sa poata zbura dar s-au prabusit, iar in locul in care a cazut Manole, se spune ca a iesit un izvor din lacrimile lui. De altfel, in apropierea manastirii se afla o fantana care-i poarta numele: Fantana Mesterului Manole.

P1070967

P1070968

Lasand legenda la o parte, Manastirea Curtea de Arges este printre cele mai frumoase manastiri ortodoxe din Romania si este, totodata, un important loc de pelerinaj si rugaciune in judetul Arges. Aceasta se afla in orasul Curtea de Arges, al carei nume il poarta, si a fost ridicata pe locul unei vechi manastiri din anul 1359, dar de-a lungul vremii a fost supusa la numeroase lucrari de restaurare.

In fiecare an trec pe la manastire circa 100.000 de turisti si pelerini si pentru ca aceasta isi sarbatoreste hramul la Adormirea Maicii Domnului, cea mai aglomerate zi este la aceasta sarbatoare, de asemenea si la Izvorul Tamaduirii sau de Sfanta Filofteea cand moastele Sfintei sunt scoase afara, credinciosii trecand pe sub ele, crezand ca-i apara de boala si de rau.

Ctitorita intre anii 1512 – 1517, din dorinta lui Neagoe Basarab, Manastirea Curtea de Arges este impunatoare prin constructia sa avand o inaltime de 25 de metri, o lungime de 18 metri si o latime de 10 metri. Pe 16 august 1517, aici a avut loc canonizarea Sfantului Ierarh Nifon (†1508), Patriarh al Constantinopolului si Mitropolit al Munteniei (1500-1505), urmand ca apoi moastele sale sa fie asezate intr-un sicriu de argint, placat cu aur, si trimise la Manastirea Dioniseu – Athos.

Tot aici s-a refugiat si Sfantul Cuvios Martis Sofronie de la Cioara, un vajnic aparator al credintei ortodoxe din Transilvania.

Radu de la Afumati, ginerele lui Neagoe Basarab, a fost cel care a terminat manastirea, in 1526, cu ajutorul mesterului Dobromir, cel care a realizat picturile interioare.

Intre anii 1739-1748, lacasul a fost scaun episcopal, de aceea mai este numita si Biserica Episcopala. Biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886, dupa ce au fost terminate lucrarile de refacere (1885) in urma carora i s-a dat forma actuala de catre arhitectul francez André Lecomte du Nouy si arhitectul roman Nicolae Gabrielescu.

La interior, superba pictura murala in ulei a fost executata de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges.

P1070932

P1070987

In acest zid, unde se vede "stampila" rosie, se zice ca a fost zidita Ana, sotia mesterului Manole.

P1070940

P1070971

In interiorul manastirii se afla vechiul iconostas si cateva icoane de pe timpul lui Serban Cantacuzino din secolul XVII. De asemenea, se pot vedea tablourile Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta, iar in pronaos se afla criptele lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumati si ale cuplurilor regale ale Romaniei, Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria.

In colectia manastirii mai regasim Evanghelia invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta, precum si moastele Sfintei Filofteea, o parte din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana. Exista o alta legenda care se refera la moastele Sfintei Filofteea.

Legenda spune ca Filofteea, o fetita de 12 ani, care mergea cu mancare la muncitorii care lucrau pentru tatal sau, a intalnit pe drum niste cersetori carora le-a dat de pomana toata mancarea. Cand a aflat una ca asta, tatal ei, un om foarte rau si necredincios , a ucis-o lovind-o cu toporul. Deoarece corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat atunci cand s-a pomenit numele Manastirii Curtea de Arges, preotii au hotarat sa duca moastele ei la aceasta manastire.

P1070934 P1070936

P1070935 P1070937

Cum ajungem la manastire?

Manastirea Curtea de Arges se afla la 150 de km de Bucuresti si la 36 de km de Pitesti, accesul facandu-se de pe autostrada Bucuresti – Pitesti, apoi un indicator arata drumul care duce spre Curtea de Arges. Manastirea este situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de secole.

Sunt numeroase pensiuni in zona unde ne putem caza, iar la cateva sute de metri de Manastirea Curtea de Arges, se afla asezamantul de odihna ,,Casa Pelerinul”, o pensiune ridicata de Arhiepiscopia Argesului pentru oaspetii credinciosi veniti de departe. Camerele sunt moderne, sunt numeroase facilitati, se poate servi si masa, se poate face si sauna, dar avand in vedere ca sunt cazati in apropierea unui lacas sfant, turistii sunt obligati sa respecte regulile mediului monahal.

P1070928

Prima data cand am vizitat Manastirea Curtea de Arges, a fost in timpul unei excursii cu scoala (eram copil in scoala generala), dar atunci nu am apreciat atat de mult frumusetea, linistea si istoria acestui loc, ca acum om mare fiind :) . Am revazut manastirea acum un an si jumatate, intr-o superba zi de vara.Va invit sa vizionati in continuare alte fotografii din curtea manastirii si din imprejurimi!

P1070963

P1070931

P1070944

P1070946

P1070949

P1070942

La sfarsitul vizitei, m-am relaxat in parculet manastirii, la umbra copacilor. Liniste, pace, aer curat, pasarele, frumos... nu-mi mai venea sa plec!

P1070954

P1070988