Palatul Mogosoaia este unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
Rotirea timpului imbraca acest palat in arome si tinute de gala de la trandafiri si tufe inverzite de gard viu, la pulberile de aur ale copacilor tomnatici si mai apoi la zapezile albastre, pufoase si nesfarsite ale iernilor romanesti.
Candva, forfota brancovenilor umplea aleile palatului si pamantul fremata de tropotele cailor de la trasuri. Astazi, linistea palatului este tulburata de rasetele vizitatorilor, de muzica simfonica ce rasuna de la vreun concert de camera ce are loc prin vreo incapere a sa.
Poate sunt mai romantica din fire, dar de cand ma stiu am fost fascinata de castele, palate si de toate povestile care au luat nastere intre zidurile lor. Am urmarit cu ardoare o multime de documentare pe Discovery si pe alte programe TV, referitoare la minunatele palate ale lumii, am citit si rascitit zeci de carti despre acestea, iar internetul l-am rascolit de zor pentru a mai gasi cate o noutate, un castel pe care nu-l stiam si care merita vazut si descoperit.
Insa pe masura ce m-am documentat despre aceste superbe edificii din lumea intreaga, am descoperit ca tara noastra adaposteste o veritabila colectie de castele si palate, realizate in cele mai ingenioase stiluri arhitecturale, unele mai cunoscute, altele mai putin cunocute si mi-am propus sa reusesc sa le descopar de aproape.
Astfel anul trecut mi s-a oferit posibilitatea sa ajung in zona Bucurestiului si am zis ca nu pot rata ocazia de a descoperi incredibilul domeniu de la Mogosoaia. Iar acum profit de ocazie pentru a va povesti despre el, pentru ca este unul din palatele cu care ne mandrim ca popor, este unul din palatele bine intretinute si in acelasi timp bine promovate de Ministerul Culturii autohton.
Acum nu va ganditi ca nu le-ar mai trebui ceva promovare si cheltuieli de intretinere, pentru ca au nevoie din plin, dar spre deosebire de alte vestigii arhitecturale de la noi, intra totusi in categoria celor onorate de Ministerul Culturii. Si pe buna dreptate, daca ar fi sa fac un top al palatelor si castelelor din Romania ce nu trebuie ratate, acesta s-ar afla in Top 5. Ma bucur foarte mult ca au inceput si regizorii nostri sa-l foloseasca pentru diverse filme si nu este utilizat exclusiv la celebrarea casatoriilor odraslelor rasfatate ale marilor afaceristi din tara.
Complexul monumental istoric cultural, turistic si de agrement Mogosoaia se află la 15 kilometri de București. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia, casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții.
Aproape de cladirea principala a palatului se gaseste fosta bucatarie regala, asa-zisa cuhnie din care alta data razbateau mirosurile de porcisori de laptela protap, de miel impanat si cine mai stie ce alte delicii demne de fețele cu sange albastru ce se bucurau de ele. Astazi, aroma micilor de pe gratarele incinse in zona special amenejata inlocuieste cu succes eleganta bucatariei aristocratice de altadata.
Construit intre anii 1698 si 1702, palatul de la Mogosoaia isi arata unicitatea mai ales prin stilul arhitectural, fiind unul dintre putinele edificii construite in stilul pur romanesc, stilul brancovenesc. Castelul in sine are nevoie de ajutorul unui decorator, asta e sigur. Camerele nu sunt decorate la nivelul elegantei si stilului pe care in atatea carti am citit ca l-a folosit Martha Bibescu atunci cand a reorganizat si renovat castelul, ceea ce ma duce cu gandul ca undeva pe parcusul dominatiei comuniste, perioada in care acesta a fost rechizitionat, multe din obiectele de décor, tablourile, mobilierul de atunci s-au facut pierdute in negura timpului.
Asta nu inseamna ca nu ramai impresionat atunci cand ajungi in fata lui, pentru ca aerul aristocratic pe care proprietarii lui de vita nobila i l-au insusit se simte din plin. Mie mi-a placut foarte mult sa ma plimb pe culoarele si prin salile palatului in linistea deplina, pentru ca desi pretul unui bilet este modic, in jur de 5 ron, prea putini sunt cei care il platesc pentru a vizita si interiorul palatului, multumindu-se cu parcul si lacul acestuia, a caror vizitare este gratuita.
Oricine ar trebui la Mogosoaia sa vina sa arunce macar o privire intr-o viata de om. Poate sunt inca sub influenta bibliografiilor Marthei Bibescu si simt prezenta ei si ceea ce si-a dorit sa creeze prin acest palat din tot sufletul, dar sunt convinsa ca oricine ajunge aici se va intoarce macar pentru o simpla plimbare intr-un weekend de vara, daca nu pentru un concert sau pentru orice alt eveniment deosebit organizat aici.
Cand mi-am intrebat prietenii din Bucuresti despre domeniul de la Mogosoaia, majoritatea nu aveau prea multe informatii si mult mai putini erau cei care efectiv si ajunsesera pe acolo. Asteptam ca parcul palatului va fi o zona linistita si plina de verdeata. Verdeata am gasit-o, e adevarat, insa linistea mai putin pentru ca am avut inspiratia de ma duce acolo intr-o duminica, cand toti sunt liberi si vor sa iasa in natura. Intr-un fel insa, e placut pentru ca toata agitatia si veselia vizitatorilor dau viata acestor ziduri vechi.
Am avut ocazia sa patrund si in serele palatului, renovate astazi si utilizate pentru diverse cercuri de pictura sau muzica pentru copii defavorizati, o initiativa pe care sunt sigura ca Martha Bibescu ar aprecia-o pe deplin.
Domeniul de la Mogosoaia este deschis vizitatorilor de marti pana duminica, intre orele 9:00 si 17.00. Orele pot fi modificate in functie de anotimp. Lunea este inchis.
Intrarea este liberă în prima zi de miercuri a fiecărei luni.
Pretul biletului este de 5 ron pentru palat si muzeu. Se plateste si o taxa modica de vreo 4 ron pentru parcarea masinii la intrarea in domeniu. Din cate am auzit, se poate ajunge din Bucuresti si cu un microbuz care te aduce exact in fata palatului.
Pe domeniul de la Mogosoaia se gasesc si cateva restaurante sau terase unde va puteti bucura de o masa traditionala, de o cafea sau de un desert. Preturile sunt cam piperate (o cafea in jur de 10 ron, o apa plata 8 ron). In imprejurimi sunt o multime de pensiuni cu preturi cuprinse intre 100 ron si cateva sute de euro.
Recomand din inima vizitarea domeniului de la Mogosoaia pentru ca este o farama din istoria noastra, pentru ca este o adevarata capodopera arhitecturala si pentru ca toti inca mai credem in adancaul sufletului in povesti cu printi si printese.
Un loc de poveste, intr-adevar!