1. Trenuleţul şerpuitor face tura de onoare prin Montmartre : Pentru cei cărora traversarea maselor interminabile de turişti le pare o corvoadă, există o variantă mult mai lejeră şi mai ... agilă: trenuleţul din Montmartre. Acesta pleacă fie din Place du Tertre, fie din Place Blanche (metrou Blanche, linia 2) în fiecare zi de la ora 10.00 până la ora 18.00, la un interval de 30 de minute vara şi 45 de minute iarna. Circuitul pe care îl parcurge este unul care acoperă cu succes toate zonele „de bifat” din Montmartre: Place Blanche-Le Moulin Rouge-Cimetiere de Montmartre-La Basilique de Sacre-Coeur-Amphithéâtre / Arènes-Eglise Saint-Pierre-Place du Tertre-Espace Dali-Musee Montmartre-Les Vignes de Montmartre-Le Lapin Agile-Cimetière Saint-Vincent- Place Constantin Pecqueur-La Halle et le Marché Saint-Pierre-Anvers-Place Blanche. Prețul pentru un circuit complet este 6 euro/adult şi 4 euro/copil (mai mic de 12 ani), pe când demi-circuitul te taxează cu 4 euro/adult şi 3 euro/copil (mai mic de 12 ani)

. Le Train de Montmartre

2. Latura gastronomică a Montmartre : Cartierul Montmartre este renumit pentru catedrala Sacre-Coeur şi pentru vederea sa panoramică asupra Parisului. Cu toate acestea, el este, de asemenea, un cartier gastronomic şi cultural cu un autentic farmec, presărat cu scări unduitoare pierdute printre felinare vechi. Haideţi să ieşim împreună de pe cărările prea bătute ale cartierului boem şi să deschidem porţile unui alt Montmartre, acela al micilor străduţe pline de istorie şi artişti. Aici, Montmartre deschide o lume de restaurante bune și o varietate larga de preţuri. Tot ce pot spune este că totul se află într-o continuă schimbare şi că trebuie să fii la curent cu toate mişcările. La Bonne Franquette: într-un han frumos restaurat, un restaurant-emblemă pentru Montmartre a primit de-a lungul timpului numeroşi pictori, cum ar fi Van Gogh. Restaurantul este ideal dacă sunteți în grup mare, pentru că este spaţios, numărând în jur de 90 de locuri. De menţionat atmosfera superb de relaxantă, susţinută de cântece la pian și cântece de-ale lui Edith Piaf. Preţurile pentru un prânz variază de la 19 la 50 euro de persoană.

Adresa este: angle 2 rue des Saules 18 rue Saint rustique.​

La Bonne Franquette
La Bonne Franquette

Le Miroir (Metro Abbesses): Descoperiți o mică bijuterie a gastronomiei montmartoise, condusă de doi foști chefi (cel de la La Tour d'Argent și Ducasse) - nimic surprinzător în faptul că există atât de multe bunătăți! Dificil să decizi între caviar de vinete, somon marinat și mere confiate. Există trei formule: 19 € (un fel de mâncare), 26 euro (antreu, fel principal sau desert) și 33 euro (masă completă: antreu, fel principal şi desert).

Le Miroir

Unde e află: pe Rue des Martyrs, nr. 94. Bucuraţi-vă!

3. De ocolit zona de la baza scarilor Sacre-Coeur: cersetori si „magicieni” Zona de la baza Bisericii Sacre-Coeur este, mai nou, înţesată de tot felul de mici afacerişti, care încearcă să te momească cu tot felul de trucuri şi nebunii, cât să te scoată din minţi. Şi-aşa urmează să urci 237 de trepte, oare chiar au impresia că te mai ţin nervii şi pentru prostiile lor? Nici gând! Ideea e că trebuie să fii destul de radical în a-i refuza (a fi politicos nu prea-şi are rostul aici, oamenii sunt destul de agresivi şi înfometaţi). Deci, tips-ul pentru cei care urmează să urce treptele din fata Bazilicii este să incerce să ocolească personajele in cauză şi să fie radicali, altfel nu scapă de ei până sus.

Sacre Coeur
Sacre Coeur

4. De unde i se trage numele de Montmartre Etimologia numelui Montmartre este un pic neclară, unii istorici o pun pe seama Muntele lui Mercur și Marte (Mons Mercurei şi Mons Martis): vestigii ale templelor galo-romane dedicate acestor zeităţi au fost descoperite. Alţi istorici o pun în cârca Muntelui Martirilor (Mons Martyrium), din cauza legendei martirului din Saint Denis și a tovarășilor lui - Rusticus și Elefterie - povestită de abatele Hilduin, care a dorit să pună în umbră cultele păgâne.

DSCN6178

5. Piata portretelor: Portretele realizate în câteva minute sunt adesea mono-color. De cele mai multe ori, în negru. În funcție de artist și tehnica folosită, prețul va fi, în general, între 30 și 50 euro. Uneori mai mult, atunci când timpul și tehnica o justifică. În felul ăsta devine, dincolo de suvenir, o adevarată operă de artă. Pentru un portret în culori, luaţi în considerare cel puţin 80 de euro, din nou, în funcție de timpul dedicat. Oricum, rezultatul este foarte diferit. În cele din urmă, dacă aveți timp sau posibilitatea de a reveni câteva zile mai târziu, unii artiști vă vor propune să vă facă portretul pe pânză. Prețul va varia în funcție de dimensiunea pânzei – începând cu 200 de euro.

place du tertre si picturi

6. Vinul din Montmartre - vin de licitaţie Vinul obţinut în zilele noastre este vândut în timpul unei licitații anuale - nu poţi merge pur și simplu să-l găseşti într-un magazin oarecare - iar beneficiile materiale obţinute merg la diferite acțiuni locale de asistență socială (una dintre sticlele mici de 50cl ar costa în mod normal aproximativ 50 €).

7. Peretele "je t’aime" Pentru a descoperi peretele "je t’aime", trebuie să mergeți mai întâi la Piața Jehan Rictus. Aici veţi putea admira un perete compus din 511 piese din lavă emailată, întinse pe o suprafață totală de 40 m2. Și da, știu, e un zid mare! Pe acest perete sunt înregistrate 311 "Te iubesc", în toate limbile și dialectele din întreaga lume. La inițiativa acestei lucrări se află Frédéric Baron, muzician și compozitor francez.

le mur des je t'aime

8. Cafe des 2 Moulins - Cafeneaua lui Amelie Poulain Cunoaşteţi cafeneaua Café des 2 Moulins din Montmartre? Vă port eu cu drag acolo. Café des 2 Moulins este situată la numărul 15 al Rue Lepic, la colțul cu Rue Cauchois. Cea mai apropiată stație de metrou este "Blanche", situată pe linia 2. Acesta își datorează numele celor două locuri vecine, celebre: Moulin Rouge și Moulin de la Galette. După cum ați ghicit, Café des 2 Moulins este o cafenea-braserie în Montmartre. Acesta a fost făcută celebră în 2001 de filmul "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain", în care a servit ca parte din decor. În memoria filmului, un poster al acestuia zace la loc de cinste pe pereţii cafenelei. În film, Amélie (care este jucată de Audrey Tautou) este chelneriță în această cafenea populară a Montmartre şi îşi petrece timpul observând oamenii și satisfăcând cerinţele colegilor şi clienţilor săi. Totul pentru că, în spiritul cartierului magic în care locuieşte, Amélie şi-a gândit viaţa într-un scop unic: de a face bine celor din jurul său.

Cafe des 2 Moulins
Cafe des 2 Moulins

9. Sanii cantaretei Dalida Nu în ultimul rând, acesta este cartierul în care vestita cântăreaţă Dalida şi-a petrecut mare parte a vieţii, cât şi sfârşitul ei. Pentru că este una dintre cele mai îndrăgite personalităţi cultural-muzicale ale Franţei şi în ziua de azi, bustul său a fost amplasat în piaţa care îi poartă numele: Place Dalida. Bustul cu pricina emană feminitate şi acum, iar turişti din toate colţurile lumii consideră norocoasă atingerea sânilor statuii. Se zice că vor fi înzestraţi cu aceleaşi calităţi vocale şi fizice cu ale artistei şi toţi au impresia că vor izbandi asa.

Bust Dalida