Parca nici soarecele si pisica nu se dusmanesc cu atata patima cat ungurul si romanul. Printre dedicatii nesarate, cu iz de resentimente, iata ca turismul nu e atat de afectat de aceasta legendara rivalitate.

Avand ocazia perfecta pentru a da o raita pana colea, peste drum, la fratii Janosi , iata-ma in drum spre Budapesta. Iar ea, un oras scaldat de Dunare, cu poduri marete si cladiri impunatoare, te primeste mandra si gata sa-ti dezvaluie frumusetea sa, de oriunde ai veni.

Daca esti un calator constincios si vrei sa stii ce te asteapta, este musai sa urci tiptil-tiptil pana la Statuia Libertatii, aflata pe un deal , unde te-ai putea opri pentru a vizita si Biserica cioplita in piatra. Trage-ti sufletul putin si bucura-te de panorama orasului, langa statuia care pare mai degraba o fecioara cu mainile indreptate catre cer. Daca ai inspiratia sa faci acest drum seara, luminile orasului iti vor transforma scurta sedere intr-un vis de neuitat, zburand dus de sentimentul libertatii.

Budapesta with my girls 253

La coborare, vei putea trece pe langa cel mai important hotel din Budapesta, Hotel Gellert, ce adaposteste bai de pe vremea vechiului imperiu. Daca te hotarasti in directia opusa, treci pe podul verde al Libertatii si descopera alte atractii .

Un drum scurt in hala de langa pod ar putea oferi celor dragi un maldar de suveniruri mai ieftine si mai specifice decat la tarabele din centru. Dar daca obiectivul tau este mai ambitios de atata, ce-ar fi sa incepi direct cu cladirea Parlamentului cu aer gotic, la care poti ajunge chiar cu metroul, ori plimbandu-te pe marginea Dunarii si tinand un moment de reculegere pentru evreii impuscati in vremea fascismului , si in cinstea carora sunt aranjate perechi de pantofi si o placa memoriala chiar acolo unde Buda si Pesta se unesc sfintite de apa fluviului.

Budapesta with my girls 113

Daca biserica Sfantului Stefan, dealul Libertatii si biserica Sfantul Matias sunt impresionante si iti pot oferi o panorama de zile mari care iti da impresia ca zbori, coboara si cu picioarele pe pamant si viziteaza Piata Eroilor, chiar langa unul dintre cele mai mari patinoare din Europa. Arta este corelata cu eroii , in mentalitatea colectiva a ungurilor, asa ca nu va trebui sa te deplasezi prea mult pentru a gasi 2 muzee , dintre care unul este chiar Muzeul National de Arta. Eu una, am nimerit acolo o galerie temporara a lui Cezanne.

Budapesta with my girls 336

Oh, atatea de vizitat si atat de putin timp! Daca ai timp si de o masa calda si variata, smulge cateva minute pentru un meniu la Oktogon, unde cu aproximativ 5 euro poti avea parte de all you can eat, bufet suedez.

Si pentru ca orice calatorie te umple de energie pozitiva si iti lasa gustul dulce al nostalgiei, materializeaza-l in cel mai vesel local al Budapestei: Sugar! Aceasta cupcake-arie colorata care pare usa catre copilul ascuns in fiecare din noi este un loc grozav unde te poti distra si admira prajiturile care se innoiesc cu fiecare colectie! Timp de 5 minute inainte de a o savura cu pofta, am fost norocoasa posesoare a unui Moulin Rouge din mousse de ciocolata glazurat cu o pojghita delicioasa de zahar rosu!

Ah, inca imi amintesc cu drag cum am lasat in urma, la plecare, o Budapesta prietenoasa, care mi-a oferit generoasa, amintiri pretioase, alaturi de oameni frumosi, care apropie in fiecare zi Ungaria de Romania, in mitul necrutator care se tese zilnic pe-un petec crosetat de istorie!