Cum te poti bucura de puritatea unui munte alb fara sa simti povara gerului? Cum poti simti caldura unei ape curgatoare mangaindu-ti picioarele, fara sa platesti serviciile unui intreg resort?  Cum poti zambi la auzul atator limbi ale pamantului, care-ti dovedesc ca frumusetea trebuie impartasita tuturor?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamukkale. Acesta este locul frumos de care m-am indragostit intr-o excursie in Turcia, intr-o primavara, cred…si de fapt nici nu mai conteaza. Pentru ca Pamukkale este atemporal si este un univers de sine stator. Un munte alb, inregistrat in patrimoniul UNESCO, realizat in mod natural din travertin (o rocă albă cu aspect pufos, o rocă din calcar ce a luat naştere la gura de vărsare a izvoarelor termale) … Pamukkale este o minune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Castelul de bumbac, asa cum il numesc turcii, este un loc obligatoriu de vizitat daca treci prin sudul Turciei, prin vechiul oras antic Hierapolis.  De ce? Pentru ca, in schimbul unei sume modice, te poti apropia de aceasta minune a naturii, pe care n-ai s-o revezi in alta parte, si sa te scalzi intr-o apa sfintita de istoria sa milenara, plina de beneficii medicale, recunoscute de oftalmologi.

O Mecca a peisagistilor in cautare de inspiratie, un sanctuar al ecologistilor, o amintire de neuitat pentru turistii din toata lumea. Imaginile vorbesc de la sine. 

[gallery ids="6103,6101,6099,6097,6106,6100"]

[box type="info"]Disputate pentru frumusetea lor, terasele albe ale regiunii au trecut pe rand prin mana romanilor, in anul 129 i.Hr, fiind chiar statiunea balneara a lui Nero, si s-au intors in lumea musulmana abia in Evul Mediu. Iar astazi, sunt ale tuturor.[/box]

Acum inchideti ochii. Va imaginati apele raiului? Niste ochiuri de apa, aranjate ca si cum ar fi o cascada, cu apa calduta si placuta, pe o suprafata alba , langa care zeite divin de frumoase isi impartasesc vestile. Si acum deschideti ochii. Cine poate spune ca raiul e chiar aici, la Pamukkale?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JX32CDXKQHY]