Am povestit recent (AICI) despre vacanța în Antalya, la hotel Club Green Fugla Beach. Și incheiam cu o promisiune: că voi scrie despre experiența mea în hamam.

De cum am pornit de la aeroportul din Antalya, ghidul nostru ne-a întrebat care e primul lucru pe care trebuie să-l facă un turist, odată ajuns în Turcia. Au venit tot felul de răspunsuri, toate însă greșite:) Cel corect era: „o vizită la hamam”. N-am luat în serios sugestia lui...sămânța însă fusese plantată undeva în mintea mea.

A doua zi, am avut întâlnire cu Petru, alt ghid Tez Tour, care ne-a prezentat oferta de excursii și de posibilități de a petrece o vacanță frumoasă la Marea Mediterană. Eu avem in minte doar excursia la Ierusalim, fiindcă eram acolo, părea ușor de ajuns, dura doar o zi și fiindcă o văzusem în catalogul de oferte. Dar era prea scumpă pentru banii cu care veniserăm noi în buzunar. Așa că l-am ascultat pe Petru povestind despre celelalte opțiuni. A vorbit și el despre hamam, recomandându-l cu multă căldură, pentru începutul sejurului. 25 de euro, cu transfer gratuit de la hotel. De ce la începutul vacanței? Pentru că, printre celelalte proceduri, era și peelingul. Dacă făceai asta la final de sejur, îți stricai bronzul.:)

Am ales însă alte excursii și am lăsat hamamul...Dar n-a fost așa până la sfârșit. Asta fiindcă într-o după-amiază mă duceam leneșă la plajă și m-au abordat rusește doi bărbați îmbrăcați în pantaloni și în tricouri albe. Au schimbat în engleză când s-au prins că nu Rusia e țara mea de origine și m-au invitat la hotelul alăturat, pentru un masaj gratuit. Am ezitat un pic, fiindcă îl lăsam pe băiatul meu, Bobo, singur (adică nu singur, ci cu mulții lui prieteni turci și cu Andrei din Iași), fără să-l anunț că plec, dar m-am dus totuși.

Unul dintre cei doi domni era din Germania, patronul salonului de masaj din hotelul vecin și proprietar al mai multor afaceri legate de masaj. Mi-a spus că e profesor de anatomie și că celălalt bărbat, Salim, era maseur în salonul lui. Masajul gratuit a durat vreo 15 minute, estimez eu, și a fost minunat. A venit apoi patronul și mi-a făcut o consultație a tălpilor (era și reflexolog). Părea că am ceva probleme cu spatele și cu sistemul limfatic :), așadar mi-a propus un masaj medical și de relaxare, combinate.

Dacă tot eram acolo, am zis da...Minunat...și masajul anticelulitic, și cel cu pietre calde, și masajul de relaxare pentru spate. “Relax, baby... Relax, baby...”. Tot așa îmi spunea Salim. Am plecat ușoară ca un fulg și m-am întors cu cardul și cu Bobo. A primit și el câteva minute de răsfăț. Am mai făcut o programare în cursul săptămânii și am plătit 45 de euro pentru ambele ședințe, cu mari reduceri, se pare. Plus bacșișul lui Salim :)

610x0_2-5d7f21.jpg

Dar spre ultima zi mă rodea un gând...că nu puteam încheia vacanța în Turcia fără experiența hamamului. Așa că, după ce m-am frământat eu un pic, am decis să investesc ultimii bani de buzunar într-un mic răsfăț. Chiar în hotelul nostru, sigur nu cu decorul a ceea ce este un adevărat hamam, tradițional, am găsit un serviciu plin de grijă și de gingășie. Aș fi putut merge la un alt hamam din oraș, dar am vrut să aibă și Bobo ceva de făcut (piscină, tobogane) până eu mă răsfățam, așa că am ales să rămân pe loc. Din motive foarte întemeiate, am ajuns cu un pic de întârziere față de programarea mea, ceea ce cred că le-a încurcat programul, dar s-au purtat foarte frumos.

Am fost dată pe mâna lui Yusef, băieș și maseur. Primele minute - saună. I-am spus că nu-mi place sauna, așa că s-a îndurat de mine și m-a chemat afară în câteva minute. Pasul al doilea a fost peelingul. Eram acum într-o încăpere cu bănci lungi de marmură albă, cam austeră. Yusef mi-a făcut semn să mă întind pe una din băncile de marmură, care erau calde, și mi-a făcut un peeling energic pe corp cu o mănușă abrazivă. Cum nu puteam face poze, îmi închipui că scena era similară cu cea din fotografia principală a acestui articol :) Purtam amândoi costume de baie în caz că vă întrebați:) Peelingul facial a fost plin de finețe și de delicatețe.

M-a învelit apoi într-un strat gros de 15 cm de spumă caldă. Am văzut că avea o găleată mare, albă, plină cu spumă presupun, și o pânză albă, ca un burduf, pe care o înmuia în apa cu spumă și apoi o întindea pe corpul meu. Minunată senzație! A urmat un duș cald, din cap până în picioare, să scoatem spuma. M-a șters cu blândețe, ca pe un bebeluș, inclusiv pe vârful nasului și în urechi:) Am și râs, spunându-i asta...m-a învelit apoi în prosoape moi și am așteptat un pic înainte de a intra la masaj. Aici cred că era decalajul din cauza întârzierii mele...probabil am încurcat rezervarea sălilor :).

Masajul a fost tot foarte bun, relaxant, dar și eficient. Când mi-a masat fața, la sfârșit, am deschis puțin ochii. Yusef era aplecat foarte aproape de fața mea, lucrând foarte delicat și serios. Ultima etapă a fost masca facială, întinsă pe un fotoliu în hol, în compania unui ceai de mere minunat, timp în care, desigur, Yusef îi făcea un mic masaj lui Bobo :).

Hamamul Simona+Bobo a costat, cred, 35 de euro, plus bacșișul lui Yusef, care a fost foarte drăguț cu noi. N-am înțeles nimic din conversiile valutare. Peste tot se putea plăti în lire turcești, dolari sau euro, dar cursul de schimb a rămas un mister pentru mine. În general, cred c-am cam plătit în euro ceea ce alții plăteau in dolari, fiindcă nu aveau rest. De exemplu cafelele turcești de la hotel au costat 4 euro (5 dolari). Am dat o bancnotă de 10 euro și am primit rest 5 dolari :). Data viitoare voi ști să am dolari cu mine.

La fel, după masaj, a venit un coleg de-al lui Yusef, care părea că știe engleza un pic mai bine, să-mi spună că am ceva probleme medicale la spate și să-mi recomande câteva ședințe suplimentare de masaj. Le-aș fi făcut cu plăcere, dar noi plecam spre casă a doua zi și cardul era gol bine după scurta noastră vacanță all inclusive:)

P.S. Fotografii nu prea sunt. E de la sine înțeles că nu puteam să fac și poze în timp ce eram atâta de răsfățată. :)