Aerul inconfundabil al Istanbulului, nou și vechi într-un amalgam cuceritor, m-a purtat într-unul dintre locurile magice ale acestui oraș: piata Beyazit.
Construita de Imparatul Theodosius in epoca bizantina, intr-un spatiu liber din spatele Pietei Constantinus, aceasta piata era denumita "Piata Taurilor" si a fost construita dupa planul Pietei Traian din Roma. Aici se organizau receptiile oficiale si diplomatice.
In jurul pieței Beyazit se aflau bazilica, un spatiu larg pentru targ, o fantana si palatele demnitarilor. In mijocul pietei se afla o coloana inalta de 40 de metri, sculptata cu basoreliefuri in spirala, iar in varful ei se afla instalata o statuie a Imparatului Theodosius.
Dupa ce a cucerit Constantinopolul, sultanul Fatih Mehmet Cuceritorul a construit in apropierea pietei un palat. Acest fapt a dus la cresterea rolului administrativ al pietei. La inceputul secolului al XVI-lea, perimetrul acesteia s-a redus odata cu construirea Moscheei Beyazit si a cladirilor conexe.
In anul 1866 ,in locul vechiului palat a fost construita cladirea Ministerului de Razboi in care actualmente functioneaza Universitatea. In jurul Pietei Beyazit, in afara cladirilor complexului, exista o baie turceasca (ale carei fundatii sunt construite pe ruinele monumentului lui Theodosius), ruinele Turnului Victoriei Bizantine cu trei arcade, Biblioteca de Stat si cladirile diferitelor facultati ale Universitatii Istanbul. Piata se invecineaza la rasarit cu Marelele Bazar.
Zona Beyazit este aproape (doua statii de tramvai) de inima Istanbului, Piata Sultanahmet, in care se gasec Moscheea Albastra, Muzeul Sfanta Sofia si Fantana Germana.
In timpul vizitei la Istanbul am fost cazata la hotel Delta (adresa: strada Aksaray, nr 34, Laleli). De aici pana in Piata Beyazid sunt doua statii de tramvai, dar am prefertat să merg pe jos în acea superbă zi de aprilie, adulmecând aerul inconfundabil al Istanbulului, nou și vechi într-un amalgam cuceritor ...
Sursa foto principală: www.flickr.com/photos/nicnac
Comentarii