Am vizitat Castelul Corvinilor in trecere fiind prin Hunedoara, la intoarcere din Maramures, de la bunicul meu. L-am vizitat in graba, recunosc, si mi-as fi dorit sa petrec mai mult timp acolo, pentru ca sunt atatea de vazut, de studiat, de admirat. Am ramas impresionata de maretia si frumusetea acestui castel pe care sper sa-l revad candva...
Castelul Corvinilor a fost ridicat in secolul al XIV- lea, fiind cea mai impresionanta proprietate a lui Iancu de Hunedoara, si este unul din cele mai frumoase si mai bine conservate castele din epoca medievala. Castelul a fost de-a lungul timpului nu doar un punct strategic, ci si o locuinta maiestuoasa in vremea lui Iancu, ilustrand maretia familiei Hunedorestilor. Este unic prin elementele sale de arhitectura civila si militara specifica sud-estului Europei secolului XV, prin inovatiile pe plan militar, precum si prin elementele de inspiratie franceza prezente intr-o perioada si intr-un spatiu dominate de regatul maghiar.
Castelul are o suprafata construita de 7.000 metri patrati, 42 de incaperi, doua terase si doua poduri. Accesul in castel se face pe unul din poduri, un pod de lemn sustinut de 4 piloni masivi de piatra infipti in albia paraului Zlasti. De aici se ajunge cu usurinta la temnita castelului, unde se pare ca a fost inchis si Vlad Tepes, si tot de aici se poate admira masivul Turn nou de poarta, la iesirea caruia, pe partea stanga, se afla Loggia Matia unde la etaj gasim singura pictura laica in fresca din perioada Renasterii si Camera de Aur ce adaposteste expozitia "Obiecte din colectiile Muzeului Castelului Corvinilor Hunedoara".
In Camera de Aur se afla pe un perete o uriasa tapiserie la care au muncit din greu si pe gratis tesatoarele de la cooperativa „Drum Nou“ din Hunedoara. Tapiseria reprezenta o imagine de ansamblu a castelului si urma sa-i fie facuta cadou lui Nicolae Ceausescu, dupa ultimul congres al partidului.
[gallery ids="6418,6419,6422,6423,6420"]
La primul nivel al Turnului nou se afla Camera Domnitelor unde putem admira un superb mobilier in stil electric apartinand secolului al XIX- lea. In continuare, trecand scara spirala, ajungem la Sala Dietei construita in stil gotic, iar la iesire, scara din piatra duce la etajul Turnului Capistrano. La al doilea etaj al Palatului sudic, se afla camerele folosite ca si birouri pentru Administratia minelor de fier din Muntii Poiana Rusca, in secolul al XIX-lea.
Interesanta este si fantana din curte sau terasa de artilerie de unde se poate admira o frumoasa priveliste spre groapa ursilor, Palatul Nordic si capela, dar si Sala Cavalerilor care era odata sala de mese la ocazii festive sau sala de judecata si intalniri pentru nobili si care reprezinta unul dintre cele mai interesante spatii laice din Transilvania in secolul al XV-lea.
[gallery ids="6424,6425,6427,6456,6426,6445"]
In curtea interioara a castelului se afla si o biserica ortodoxa. Iancu a modificat biserica coborandu-i tavanul, dupa perioada petrecuta in Italia, cand din motive politice a trecut la catolicism. Altarul a ramas insa la locul lui, orientat catre rasarit ca la bisericile ortodoxe, neputand fi orientat spre nord-vest ca la bisercile catolice. Se spune ca interiorul bisericii ar fi o copie in miniatura a Catedralei de la Amiens, unde se incoronau regii Frantei.
In perioada sa contemporana, castelul a gazduit mai multe productii cinematografice renumite , ecranizari celebre ale unor momente importante din istoria noastra, a romanilor (Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Alexandru Lapusneanu), dar si din istoria universala (Jacqou le Croquat, Blood Rayne).
Castelul Corvinilor apare chiar si in topul celor mai frumoase sau inspaimantatoare obiective turistice de pe continent.
[gallery ids="6442,6441,6446"]
Sunt mai multe legende care au in centrul lor Castelul Corvinilor si familia Hunedorestilor. Una dintre ele este si Legenda corbului.
Blazonul familiei Corvinilor are inscriptionat un corb care tine in cioc un inel de aur. Ce spune legenda?
Se zice ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, si al unei frumoase femei din Tara Hategului, pe numele sau Elisabeta. Pentru a o proteja de vorbele rele, regele ii da pe unul din vitejii sai, Voicu, sa-i fie sot si-i daruieste si un inel ca dar pentru copilul nenascut, pentru a-l putea recunoaste atunci cand va fi mare si va merge la curtea regala.
In timpul unei calatorii, la un popas pentru pranz al familiei lui Voicu, inelul ramane din greseala pe marginea stergarului pe care fusesera intinse merindele, iar un corb fermecat de stralucirea inelului, il fura. Copilul Ioan de Hunedoara il zareste, ia un arc si trage cu sageata in corb reusind astfel sa recupereze inelul. Mai tarziu, mare fiind, Ioan Atunci ajunge la curtea regala si povesteste aceasta intamplare. iar regele hotaraste ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur in cioc. Insusi numele familiei provine din latinescul "Corvus" (corb). De altfel, corbul este o pasare care simboliza in evul mediu intelepciunea si longevitatea.
O alta legenda care se refera la fantana din curtea castelului, spune ca turcilor, luati ca prizonieri in urma bataliilor castigate de Iancu de Hunedoara, li s-a promis ca, daca sapa direct in piatra in curtea castelului si dau de apa, vor fi eliberati. Turcii au sapat in piatra vreme de 10 ani si au dat intr-un final de apa, la o adancime de 20-25 de metri, dar nu au fost eliberati cum fusese intelegerea, ci au fost decapitati. Inaintea executiei, se spune ca unul dintre prizonierii turci ar fi sapat in piatra urmatoarele cuvinte: "Apa aveti, suflet nu!". Dar legenda-i legenda si adevarul se pare c-ar fi acesta: unul din turcii luati ca prizonieri, cu rang inalt, fiu de vizir, ar fi scris pe o piatra de langa fantana ca el impreuna cu alti doi prizonieri au sapat aceasta fantana in timp ce erau prizonieri la ghiauri.
Se poate ajunge usor cu trenul sau cu masina pe DE 7 pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo pe DN 68 B pana in orasul Hunedoara, unde indicatoarele ne poarta usor catre castel.
Program:
Luni -> 09:00 – 15:00*
Marti-Duminica:
01 Nov – 29 Feb -> 09:00 – 16:00*
01 Mar – 30 Apr -> 09:00 – 17:00*
01 Mai – 31 Aug -> 09:00 – 18:00*
01 Sep – 31 Oct -> 09:00 – 17:00*
*ultima intrare se face cu 30 min inainte de ora inchiderii.
Tarife (incepand cu data de 3 Ian 2013):
Adulti – 20 Ron
Elevi – 5 Ron (pe baza de carnetului vizat pe anul in curs)
Student – 5 Ron (pe baza legitimatiei de trasport vizat pe anul in curs)
Pensionari – 10 Ron (pe baza de cupon de pensie)
Taxa Foto – 5 Ron
Taxa Video – 15 Ron
Taxa Ghidaj – 30 Ron
Contact:
Tel: +40 758 420 387
E-mail: castelulcorvinilor_hd@yahoo.ro
Comentarii