Călătorim în Romania / La munte

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Proiectată în 1970, începută în ’73 și inaugurată în august ’78 (cu câteva săptămâni înainte să mă nasc eu, carevasăzică ;)), telecabina Bușteni – Babele este de peste 30 de ani un punct de maximă atracție pentru turiștii care își petrec vacanța pe Valea Prahovei.

Unii vor să ajungă mai repede pe creste și să vadă Babele, Sfinxul sau Crucea de pe Caraiman, alții vor să admire de la înălțime panorama orașului Bușteni. Toți caută relaxare, amintiri frumoase, momente memorabile. Cadrul natural este perfect, plămânii își primesc bucuroși porția de aer tare și curat, ochii se desfată cu priveliști minunate. Rămâne să discutăm despre celelalte elemente care întregesc peisajul, din perspectiva cuiva care nu e munțoman 🙂

Să-ncepem cu începutul. La stația de telecabină din Bușteni ajungi, cum altfel?, pe Strada Telecabinei 🙂 Cu mașina se poate urca pînă la 2 pași de stație. Și confortul se plătește: parcarea costă 8 lei, indiferent dacă stai un ceas sau o zi întreagă. Cam piperat, nu?

Ok, putem trece peste asta. Nu și peste imaginea de târg din fața stației, unde vânzarea de suveniruri s-a transformat în comerț de iarmaroc, cu sute de chinezării colorate atârnate pe tarabe.

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Ajungem la intrarea în stația de telecabină și trecem prin informările necesare: reguli + program + prețuri.

Program telecabina Bușteni – Babele: zilnic între 7:45 și 17:00. Ultima urcare e la ora 16:00, ultima coborâre e la ora 17:00

Prețuri telecabină Bușteni – Babele: 34 de lei pentru adulți, 18 lei pentru copii, gratis pentru copiii sub 5 ani. Prețul este per sens, așadar pentru dus-întors costă 68 de lei de adult și 36 de lei de copil.

Am prins un week-end neaglomerat, totul a mers șnur. Plătești la casă, primești o cartelă, apoi urci spre „peron”. Clădirea stației de telecabină nu arată prea strălucit, dar suntem prea încântați de plimbarea ce urmează, așa că așteptăm să coboare cabina.

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Cabina e încăpătoare, iar drumul, o încântare, cu câțiva fluturi care apar în stomac atunci când se trece pe lîngă pilonii de susținere ai instalației. Iată câteva date tehnice despre telecabina Bușteni – Babele: traseul are 4,3 kilometri, diferența de nivel e de peste 1.200 de metri (altitudine Bușteni: 880m, altitudine cabana Babele: 2.290m), în fiecare dintre cele două cabine încap 25 de persoane, vitexa maximă de deplasare este 36 km/h, iar traseul se face în aproape 13 minute.

Așadar, în mai puțin de un sfert de ceas eram sus, la Babele! Dar atmosfera de bâlci ne-a împresurat iar. În clădirea stației, pe o masă acoperită cu mușama se vinde miere, iar la ieșire dai cu nasul în niște ceaune cu porumb fiert. Pereții clădirii sunt ba scorojiți, ba scrijeliți. Cam dezolantă imaginea … La cât de „ieftine” sunt biletele la telecabină, nu s-or găsi fonduri pentru câteva găleți de lavabilă?

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Gata, aici ne oprim cu cârcoteala! Să ne bucurăm de natură, zic! Pornim la drum, vrăjiți de aerul curat și de peisaje. Ajungem mai întâi la Babele, celebrele pietre modelate de vânt, de apă, dar și de mâna omului. Aceste monumente ale naturii sunt acum împrejmuite cu un gard de sârmă, probabil pentru a stăvili cățărarea unora care nu se pot fotografia cu Babele decât dacă se lipesc de ele 😀

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Apoi șerpuim pe lângă cabana Babele, pe cărarea bătătorită spre Sfinx, faimoasa stâncă a cărei formă inspiră putere, înțelepciune, statornicie. Sfinxul din Bucegi are 8 metri înălțime și 12 lățime. Și încă nu e înconjurat de sârmă ghimpată 🙂

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Senzația de măreție transmisă de proximitatea Sfinxului este incredibilă! Da, te simți în vârful lumii, mândru de frumusețea care te înconjoară!

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

De aici, de lângă Sfinx, poți porni în drumeții palpitante pe potecile Bucegilor. Sau poți face cale-ntoarsă cu telecabina, lăsându-ți mintea să se lupte cu cele două senzații: frumos vs amar, natură vs om.

Frumos și amar » Babele, Sfinxul și drumul cu telecabina din Bușteni

Povestește-ne și tu vacanțele tale frumoase! Click AICI pentru a-ți face cont de autor pe site.
Calatorim - blog de calatorii
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

8 comments
cetateanul
cetateanul

O totala bataie de joc, a celor care administreaza telecabina, pret mare, asteptat destul de mult si sus si jos.

O experienta neplacuta pe care nu o voi mai repeta.

Atentie celor care au copii, nu va angajati la cozi imense, deoarece copii se plictisesc si oricum mare lucru ei nu inteleg sus.

Sus in statie functioneaza si un bar, unde cel mai ieftin produs este 6 lei( ex. un pahar de unica folosinta de cafea).

Nu recomand.

Andrei
Andrei

Ca parinte al unei fetite de 2 ani, pot spune ca experienta cu telecabina din Busteni a fost oricum,dar numai relaxanta nu.De fapt nu telecabina in sine e problema ci conditiile pe care le ofera minunatii care stiu sa ia aproape 50 de euro pentru o calatorie dus-intors(pentru 3 persoane),dar,cand vine vorba de organizare si servicii...putina pauza.Am fost la telecabina in data de 31.12.2013,si ,probabil spre norocul nostru,am prins o zi mai putin aglomerata,in sensul ca a trebuit sa asteptam "doar'o jumatate de ora,inghesuiti pe trepte ca niste vite in staul,pana cand am avut acces la minunata cabina...Este inacceptabil si de neinteles cum,la atata flux de turisti,cei responsabili nu sunt in stare sa asigure o desfasurare fluida a lucrurilor...Ca o paranteza,acum vreo cativa ani,de un 1 Mai,coada se intindea pana mult in afara statiei,pe mai multe randuri. Toate bune pana acum,am ajuns sus iar acolo,alt calvar.Ca sa ajungi pe platou trebuie sa ocolesti statia telecabinei pe o poteca neamenajata,fara o balustrada de protectie si plina de gheata.Practic,de-abia te tii pe picioare ca si adult singur,ce sa mai zic cand ai un copil mic in brate.Cadea lumea ca la popice,o fetita chiar s-a speriat rau in momentul cand tatal sau a alunecat si s-a dus pe branci...Ce sa zic,peisaj de vis dar interes pentru turisti 0.Va luam banii si sanatate,mai departe descurcati-va.Foarte urat si,pentru mine cel putin,a fost un stres urias ,nu e nimic ingradit,protejat ,nimic gandit pentru siguranta turistilor,cu atat mai putin pentru siguranta celor mici.Despre peisaj nimic de zis,este magnific,ca si multe alte locuri din aceasta tara.

Alin
Alin

Scuze ieftine! Ma intreb de ce ati mai construit telecabina, sau cabanele! Lasati muntele in pace!!:))

Sonia
Sonia

Datoria celor care se ocupa de telecabina este ca aceasta sa fie intr-o stare perfecta de functionare si sa duca oamenii la destinatie. Trebuie sa aveti in vedere ca atunci cand mergeti pe munte este necesar sa va echipati corespunzator - bocanci, haine groase, pelerina de ploaie (in functie de sezon). Muntele trebuie lasat asa cum e, nu avem nevoie si acolo de interventia omului mai mult decat e nevoie.

George
George

Pestera Scarisoara program vizitare, intrare la orele 9:00, 10:20, 11:40, 13:00, 14:20, 15:40, 17:00, in grupuri de cate 20 persoane. Pretul este 5 lei. O taxa mica in comparatie cu ce vedem. Va asteptam in Ardeal !

Camelia
Camelia

Nu ştiam că au împrejmuit Babele, şi deşi motive erau să o facă, iar de asta a fost trebuitor să, imaginează-ţi cum ar fi în alte locuri de pe lumea asta dacă s-ar apuca să bage în ţarcuri ceea ce omul ar vrea să atingă cu degetele ochilor dar mai cu seamă cu mâna. Urmează să facă asta cu Sfinxul? ar fi din calea-afară de întristător pentru cei care nu vor să îl "trăiască" de la o depărtare, ci prin şi cu o altfel de legătură. Nu vorbesc aici despre cutezătorii care îl încalecă, nepierzând ocazia să facă asta, sau mai cu seamă pentru asta alegând să fie acolo.

Cora
Cora

Asta-i România frumoasă! :)

Trackbacks

  1. […] mai repede pe creste și să vadă Babele, Sfinxul sau Crucea de pe Caraiman – See more at: http://calatorim.ro/frumos-si-amar-babele-sfinxul-si-drumul-cu-telecabina-din-busteni/#sthash.xxPUGt… Unii vor să ajungă mai repede pe creste și să vadă Babele, Sfinxul sau Crucea de pe Caraiman […]

Vacanta la schi » Statiunea Borsa din Muntii Rodnei – Romania

Vacanta la schi » Statiunea Borsa din Muntii Rodnei – Romania

Statiunea Borsa este localizata in partea de nord a Romaniei, in judetul Maramures, pe domeniul schiabil din Muntii Rodnei, unde se pot practica sporturi de iarna, la altitudini cuprinse intre […]

Tunelul Iubirii – un loc necunoscut dar mirific, din Romania

Tunelul Iubirii – un loc necunoscut dar mirific, din Romania

„Tunelul Iubirii”, este o fosta cale ferata deschisa in anul 1908, intre Otelul Rosu si Caransebes. Recent, a fost introdusa pe lista „Locurilor ascunse din Europa”, datorita romantismului acestui loc. Tunelul […]

Romania – o tara care merita vizitata » Super Galerie Foto

Romania – o tara care merita vizitata » Super Galerie Foto

Desi tara noastra nu este atat de cunoscuta, precum alte tari europene, asta nu inseamna ca nu ascunde o mare bogatie. Romania este o bijuterie care ascunde istorie , este […]

Calatorim in Romania » Top 5 cele mai spectaculose pesteri din tara

Calatorim in Romania » Top 5 cele mai spectaculose pesteri din tara

In Romania sunt peste 12.000 de pesteri, acest fapt situeaza tara noastra pe locul II in Europa, cu cele mai multe pesteri. Aceste frumoase si impresionante minuni ale lumii, sunt […]