Italia nu înseamnă doar Roma, Milano sau Veneția. Odată ajunși în Peninsulă, ne putem îndrepta și spre orașele mai mici, care sunt cel puțin la fel de interesante precum surorile lor mai mari și mai faimoase.

Atrani (Campania)
Ascuns între două stânci care privesc spre Marea Tireniană, pitorescul sătuc e unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Coastei Amalfi. E deseori sărit din ecuație în drum spre mult mai celebrele Positano sau Sorrento, dar aici aveți minunate piațete, biserici și restaurante mult mai liniștite, departe de nebunia turiștilor. Dacă nu puteți sta însă departe de Amalfi, faceți doar o plimbare de 30 de minute și sunteți acolo.

Saluzzo (Piemonte)
La o oră cu mațina de Torino, spre Sud, orășelul medieval e un amalgam superb de acoperișuri cu țigle roșii, turnuri cu clopote și turle antice, totul cu Alpii înzăpeziți pe fundal. Include un castel din secolul 14 și un palat devenit muzeu, care are fresce spectaculoase.

Collodi (Toscana)
Decupat într-un deal din celebra zonă, între Florența și Pisa, e un sat medieval faimos pentru că e casa lui Pinocchio. Mai exact, a creatorului său, Carlo Collodi. Nu plecați înainte de a trece pe la parcul tematic Pinocchio și prin grădinile Garzoni, pline de statui renascentiste, fântâni ornate și plantații luxuriante de bambuși.

Castelluccio (Umbria)
Localizat pe vârful unui deal abrupt, la 1500 de metri deasupra nivelului mării, e un sat în munții Apenini, considerat cel mai frumos din zonă. Pe o parte are pe fundal munții cu crestele înzăpezite, pe de alta câmpii fertile, pline de maci, violete și rapiță. Satul e deosebit, cu piațete pitorești și o biserică foarte specială.

Monte Isola (Lombardia)
Localizat pe insula cu același nume, orașul Monte Isola e în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Italia, lacul Iseo. Ca să ajungeți acolo trebuie să conduceți o oră și jumătate de la Milano și apoi să luați un feribot timp de 20 de minute. Efortul merită cu vârf și îndesat. Veți găsi restaurante delicioase, cafenele pe malul lacului, Bed&Breakfast-uri extrem de comfortabile și capela Madonna della Ceriola, aflată chiar pe vârful insulei.

Alberobello (Puglia)
Principala atracție din zonă, faimos pentru casele sale albe cu acoperișuri gri, foarte bine conturate în formă de con. Mulțumită acestor detalii arhitectonice, satul a intrat în patrimoniul UNESCO în 1996. Ca să aveți cea mai bună priveliște asupra locului trebuie să urcați în Piazza del Popolo, unde Belvedere Trulli oferă cea mai frumoasă panoramă.

Belluno (Veneto)
Urcat pe faleza râului Piave și având în spate Dolomiții plini de zăpadă, este fără îndoială unul dintre cele mai spectaculoase orășele din Nordul Italiei. Are o panoramă 360 a zonei și este plin de clădiri renascentiste, palate și biserici romanice. În plus, e doar la o oră cu mașina de Veneția Mestre.

Pietrapertosa (Bazilicata)
E unul dintre cele mai dramatice orașe din Italia. Sculpta într-o rocă goală, pe marginea unui munte, e la 1000 de metri deasupra nivelului mării. Orașul în sine este superb, plin de ruine antice și un castel din secolul 19. Piesa de rezistență este o vizită pe Il Volo dell'Angelo. Se spune că e cea mai înaltă tiroliană, care îți oferă o priveliște de ansamblu asupra întregului oraș și a împrejurimilor.

Cefalù (Sicilia)
La o oră cu mașina de Palermo, orașul medieval Cefalù este frumos ca o vedere. Mai multe pelicule au fost filmate aici, inclusiv Cinema Paradiso. Atracțiile principale sunt catedralele pline de mozaicuri, plimbările pe faleză și admiratul apusului de pe muntele La Rocca.

Sperlonga (Lazio)

A fost ascunzătoarea multor împărați romani și nu e deloc surprinzător. Micuțul oraș are plaje pustii și curate, foarte multă verdeață și e aproape de Roma, la doar o oră cu trenul. E destinația perfectă de weekend. Are și un muzeu arheologic, localizat printre ruinele vilei fostului împărat Tiberiu. Turnul Truglia oferă cele mai frumoase panorame.