Despre Muntii Retezat se spune ca este un taram fermecat, taramul cu ochi albastri. Masivul muntos impresioneaza cu peisajele sale spectaculoase, crestele inalte, numeroase varfuri de peste 2000 m, vai adanci modelate de ghetari, lacuri alpine de origine glaciara si o diversitate florala ce a determinat declararea lui in anul 1935 Parc National.

Cel mai înalt vârf din Munții Retezat este vârful Peleaga având o altitudine de 2509 m. Este un vârf pe care se poate ajunge destul de ușor dinspre Poiana Pelegii trecând pe la lacul Bucura, lac care poate fi admirat în toată splendoarea lui de pe înălțimea Pelegii. De altfel, Lacul Bucura este cel mai intins lac glaciar din Romania, iar Zanoaga cel mai adanc.

Intreaga arie naturala montana protejata prezinta o gama floristica si faunistica diversa, adapostind, potrivit www.retezat.ro, aproape 1.190 specii de plante, respectiv peste o treime de speciile de plante din Romania; 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi vazute nicaieri; multe plante rare sau aflate în pericol, care inca mai pot fi admirate în Retezat; ursi, lupi si rasi, dar si capre negre, cerbi, caprioare, mistreti, iepuri; 185 de specii de pasari.

In decursul timpului, in jurul muntelui s-au tesut o multime de legende legate de originile locurilor sau de fenomenele intalnite aici, ce sporesc curiozitatea calatorilor. Iata, in continuare, cateva dintre ele.

Legendele lacurilor

Se spune ca aici isi facusera salas niste uriasi, care se luptau intre ei. Unul a sapat un ceaun in trupul Pelegii, iar altul a scobit in cel al Zanoagei, ca sa-si astampere setea. Apa s-a strans in caldari, astfel luand nastere Lacul Bucura, si Lacul Zanoaga. Dupa ce au sorbit uriasii apa, au sarit mai multi stropi formandu-se o mulţime de tauri în jurul celor doua lacuri.

Potrivit legendei, uriasii au fost infranti de un voinic al locului. I-a taiat capul unui capcaun, iar acesta s-a transformat într-un munte de piatra, caruia i se spune Retezat. Un alt urias ucis de oameni s-a prefacut intr-un lac mlastinos, caruia ciobanii îi spun Taul Spurcat.

Potrivit altei legende, lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat, Transilvania și Oltenia se întâlneau pentru a-și împărți comorile. Pe urmele haiducilor se afla potera, așa că, pentru a nu fi prinși cu aurul și bijuteriile asupra lor, haiducii le aruncau în lac. Oamenii locului spun ca si astazi, pe fundul lacului se afla comori ce asteapta sa fie scoase la lumina…

Misterul piramidei. Cei care urca pe traseul Poiana Pelegii - Lacul Bucura intalnesc în fata lor, inainte de a ajunge la Lacul Bucura, o culme în forma de piramida. Lacul glaciar aflat la peste 2.000 de metri altitudine, preceda un alt varf cu forma asemănătoare. Amatorii de paranormal considera ca acest loc este încarcat de energii. Unii afirma ca lacul ar fi baza unei piramide energetice, formata din varfurile a trei munti care inconjoara lacul si ca aici s-ar produce fenomene paranormale, deoarece se formează un camp magnetic. Pasionatii de ezoterism asociaza muntele cu un centru energetic. Pe site-urile dedicate fenomenelor paranormale o multime de articole prezinta piramidele Retezatului ca fiind locuri construite de oameni sau de forţe necunoscute în urmă cu 10.000 de ani.