Când plecați într-o călătorie, ultimul lucru de care aveți nevoie este să vă îmbolnăviți. Din cauza aglomerației din traficului aerian, interacționați fără voie cu mii de oameni, unii au trecut înainteea dumneavoastră prin acel avion, alții vă servesc sau vă prepară mâncarea. Este bine să diminuăm posibilitatea de a contacta vreo boală prin câteva măsuri simple de prevenire. Better safe than sorry, cum zice americanul :D

Iată la ce trebuie să fim atenți, via mydomaine.com:

Măsuțele de pe scaunele din față
O echipă a Universității din Arizona le-a testat pe cele din 3 companii aeriene majore și a descoperit că 60% dintre acestea sunt acoperite de bacterii, putând apărea chiar e-coli sau MRSA (o varietate de Stafilococus aureus care poate fi fatală). Trebuie să fim atenți să folosim tacâmuri sigilate și să nu le atingem pe cât posibil de măsuță, pe care să o ținem pliată în majoritatea timpului.

Revistele din avion
Când ne plicistim și începem să răsfoim publicațiile din buzunarul scaunului din față sunt șanse mari să contactăm niște bacterii. Revistele sunt înlocuite foarte rar, practic doar când apare un număr nou - o dată la 3-4 luni, și foarte mulți oameni pun mâna pe ele. Mai bine avem la noi propriile reviste, un Kindle sau un iPad pe care să le folosim.

Pături și perne
O stewardesă de pe o linie americană a confirmat că acestea nu sunt spălate dacă sunt folosite pe un zbor, chiar dacă pasagerii le primesc în ambalaj de plastic. "De obicei le împachetăm la loc și le refolosim la următorul zbor fără să le dăm la curățătorie", a dezvăluit aceasta. O investigație făcută în 2007 a aratătat că păturile și pernele de la bord sunt curățate de fapt cam o dată pe lună sau la nevoie, dacă este vorba de vreun incident. Cel mai bine este să vă îmbrăcați adecvat și să aveți la voi o pernă de călătorie proprie.

Baia din avion
Nici o surpriză! Băile publice sunt recunoscute ca periculoase din acest punct de vedere, iar un studiu arată că cel mai murdar este butonul pe care-l apeși ca să tragi apa. Este chiar peste scaunul de toaletă și încuietoare. Soluția este simplă: folosiți o bucată hărtie igienică atunci când îl apăsați și apoi spălați-vă bine pe mâini.

Apa
Probe luate din avioane au confirmat de-a lungul timpului că aceasta conținea niște bacterii destul de periculoase, cum ar fi e-coli. Cafeaua și ceaiul din avion sunt făcute cu această apă, așa că e mai bine să beți sucuri îmbuteliate, fără gheață, pentru că există posibilitatea ca și aceasta să aibă aceeași sursă.

Mâncarea
În general nu are o reputație prea bună, iar mulți pasageri mânâncă în avion doar ca să treacă timpul, mai ales dacă parcurg rute scurte. Condițiile în care este transportată de la aeroport la avion și apoi depozitată nu sunt dintre cele mai bune, acest lucru depînzând totuși de compania aeriană. Ori vă aduceți singuri niște snacksuri la bord, ori rezumați-vă la alimente ambalate din fabricație.