Cu toții căutăm să cheltuim cât mai puțin pe biletele de avion pentru a avea un buget mai mare pentru celelalte aspecte ale călătoriei. Uneori se poate, alteori nu, depinde de destinație, de perioada anului, de timpul pe care îl avem pentru a studia prețurile și a alege momentul perfect când biletele sunt ieftine.

În continuare vă prezentăm câteva moduri prin care puteți pune mâna pe bilete ieftine de avion:

1. Folosește o altă locație decât cea în care te afli. Unele companii au prețuri diferite pe aceleași rute, în funcție de țara de unde le rezervi. Așa că, dacă pagina companiei aeriene are o căsuță unde îți selectezi locația înainte de a porni căutarea, schimb-o și vei vedea că se modifică și rezultatele în unele cazuri. În plus, site-ul Kayak are o opțiune care îți prezintă cele mai ieftine destinații în funcție de aeroportul de plecare.

2. Șterge cookies-urile sau folosește varianta privată a browser-ului. Uneori site-urile de rezervări adună informații de la vizitele anterioare și ajustează rezultatele căutărilor în funcție de ele, iar asta nu e mereu în favoarea ta când vine vorba de prețuri.

3. Prinde cea mai bună perioadă. Dacă studiezi prețurile pe perioade mai lungi de timp, vei remarca faptul că în anumite zile acestea scad, iar în altele cresc. În funcție de asta te poți orienta și cumpăra biletele în ziua când sunt cel mai ieftine. Specialiștii spun că acestea ar fi marțea și miercurea, ori foarte devreme ori foarte târziu, și că cel mai bine e să le iei cu 3 luni înainte de plecare, dar depinde de companie. Pe măsură ce avionul se umple, biletele costă mai mult, dar cu cel mult săptămână înainte de decolare poți prinde oferte excelente la locurile rămase.

4. Caută informații direct pe site-urile companiilor și ai grijă la motoarele de căutare care percep o taxă pentru cumpărarea biletelor prin intermediul lor. Skyscanner, Hipmunk, Momondo, Google Flights sau Cheapoair, printre altele, nu au astfel taxe sau sunt infime.

Airfare Watchdog e o resursă extraordinară pentru a prinde oferte la bilete. Poți seta orice destinație și vei fi anunțat când e vreo reducere. Funcționează de asemenea și social media plus newsletter-urile de la companiile aeriene, prin ele poți prinde oferte sau participa la concursuri care au ca premii bilete.

5. Fii atent la taxe. Multe companii, în special cele low-cost, își fac reclamă folosind prețuri fără taxele de aeroport sau de bagaj de cală. De cele mai multe ori prezintă prețul de pornire, care include doar un bagaj de mână, iar undeva cu litere mici menționează faptul că taxele nu sunt incluse. Pe măsură ce avansezi cu rezervarea observi că se adaugă sume suplimentare. Ține cont de asta atunci când cauți bilete și calculează prețul întreg, cu taxe și cu bagajele de care ai nevoie în călătorie.

6. Încearcă mai multe aeroporturi (opțiunea "add nearby airports"). Uneori poate fi mai ieftin să zbori spre un oraș la o oră distanță de destinația ta și să iei apoi trenul, decât să aterizezi direct acolo unde ai nevoie. De asemenea, orașele mari sunt deservite de mai multe aeroporturi, deci e mai bine să încerci toate variantele înainte de a rezerva. Chiar dacă vei face cu 30 de minute mai mult de la aeroport până în centru, poți salva o sumă importantă de bani.

7 .Ține cont că poți rezerva și bilete doar dus, respectiv doar întors, în loc de dus-întors dintr-o bucată. Dacă pentru zilele în care ai nevoie găsești oferte la companii diferite, care adunate nu fac cât un drum dus-întors cu una singură, atunci vei ieși mai bine decât dacă iei ambele bilete de la aceeași companie. Totul e să ai răbdare să cauți cele mai bune combinații de zboruri. Succes!