Dacă vă place sa fiți in fiecare zi in alt loc, dacă vă place să vedeți peisaje noi, dacă vă place sa gustati din bucatele diferitelor tari in fiecare zi, atunci va sugerez sa optati pentru o vacanta in croaziera! E minunat si fascinant cate poti vedea intr-un timp relativ scurt!

in croaziera

Această experiență frumoasă pe care am avut-o n-o pot numi chiar vacanță, pentru că ... am facut parte din echipajul navei "Explorer", care aparținea de Royal Olympic Cruises. A fost o combinatie de munca si placere, asa ca va pot da detalii pretioase despre viata pe un vas de croaziera.

Sunt multe optiuni pentru o astfel de vacanta. Poti alege un concediu pe un vapor urias, pe care incap peste 3.000 de pasageri, la fel cum exista si vase mici, in fapt iahturi care au pana la 100 de pasageri. Acestea din urma sunt insa mai exclusiviste si, de obicei, sunt preferate de cei care cauta liniste extrema si relaxare totala, pentru ca la bord nu sunt multe atractii.

In general, se navigheaza pe timpul noptii, astfel incat dimineata la prima ora sa ajungi intr-un alt port si sa fie timp suficient de vizitat orasul / zona respective. Revenirea la bord se face, de obicei, inainte de lasarea serii, iar odata cu venirea noptii, vasul pleaca spre urmatorul port si activitatile de la bord se inmultesc (spectacole, cazinouri, piano bar, disco, terasa in aer liber la bordul piscinei, biblioteca etc).

me

Inainte de plecarea din primul port al itinerariului, fiecare pasager este obligat sa participe la un drill (exercitiu de salvare). Toti pasagerii ies pe punti, echipati cu vestele de salvare, si asculta indicatiile echipajului pentru a sti cum sa actioneze in caz de pericol.
Gata cu detaliile organizatorice, sa trecem la detaliile despre ce ati putea face pe o nava de croaziera......
IMGA0174
Prima seara pe vas este "seara căpitanului", o seara de gala, un "welcome dinner", un spectacol de bun venit. De altfel, va fi si singura seara in care capitanul va lua cina alaturi de pasageri. In rest, echipajul maninca in propriile restaurante, plasate la punti pe care turistii nu au acces. Pe langa capitan, vor fi invitati si Staff Captain (al doilea capitan, cel care e aproape tot timpul la carma navei), Managerul de hotel si Inginerul sef (cel care se ocupa de buna functionare a navei pe tot timpul calatoriei). E o seara plina de eleganta, fotografii facute cu Capitanul navei, un cocktail la barul piscinei....
Pe tot timpul calatoriei, in afara de receptia navei ( e exact ca la un hotel), mai gasiti si un birou cu hostess ( persoane care vorbesc diferite limbi straine pentru a da informatiile necesare despre activitatile pe nava).
IMGA0178
Cum intr-o croazieră se trece, in general, prin apele teritoriale ale mai multor țări, se obisnuieste ca fiecare seara sa aiba un alt specific, al tarii din care tocmai s-a plecat sau al celei in care urmeaza sa se ajunga. De exemplu, daca tocmai ati vizitat Pireul (Atena), in seara respectiva va avea loc un greek-show, cu muzica si dans, asa cum si meniul va fi unul traditional grecesc. Daca urmatoarea zi va fi Venetia, atunci specatolul va fi unul cu tema italian si cel mai probabil legat de carnaval, cu specialitatile culinare italiene. Si tot asa pana se va termina croaziera. Dupa spectacol, care de obicei are loc dupa cina, se poate merge in disco unde veti gasi o varietate de muzica, incepand cu cea a anilor 70 si pana in zilele noastre.
ven5
Depinde de cruise director (directorul de croaziera, cel care face programul activitatilor la bord pentru pasageri) ce alte seri speciale vor fi. Una care mi-a placut in mod deosebit era Lady's Night. Fiecare doamna si domnisoara era invitata sa puna amprenta buzelor sale pe un servetel si sa scrie pe spatele hartiei numarul camerei. Apoi, un juriu format din cativa barbati alegea cele mai frumoase si mai apetisante buze :). Premiul, o sticla de sampanie + distractia aferenta unui astfel de concurs.
Pentru cei care calatoresc insotiti de copii: interesati-va ce activitati pentru micuti sunt la bord. Mai toate navele cu o capacitate de peste 600 de pasageri au asa ceva. Sunt animatori care ii pot tine ocupati pe copiii de diferite varste, asa ca parintii pot savura in liniste un apus de soare sau o seara in doi.
Micul dejun si pranzul sunt bufet suedez, fiecare isi ia orice si oricat doreste, (exceptie - bauturile alcoolice)! Cina este à la carte si trebuie facuta rezervarea de la inceputul croazierei pentru ora la care doriti sa mancati de seara, pentru ca sunt doua randuri de cina (de obicei, la 19:30 si la 21:00).
In pretul platit pentru o croaziera intra cazarea, masa si majoritatea bauturilor nealcoolice. Orice altceva, de la excursii organizate la spa, se plateste separat. Pe vas se foloseste un card special pe care il veti primi la imbarcare, dupa ce veti fi lasat datele propriului card bancar ca garantie, iar "decontul" se face la final de vacanta. Bacsisul nu este obligatoriu peste tot, dar de obicei nimeni nu-l fenteaza. Este o suma oficiala, anuntata in pliantele de pe vas, iar banii se impart intre membrii echipajului, de la cei de la bucatarie pana la cameriste. In perioada in care am lucrat eu, acum aproape 10 ani, suma era undeva la 150 de euro pentru 7 zile.
Unul dintre porturile care m-au cucerit de-a lungul croazierelor pe Mediterana a fost Katakolon . E musai sa nu ratezi excursia organizată catre Olympia, locul unde s-au tinut primele jocuri olimpice. Aici, la fiecare 4 ani, se aprinde flacara ce va pleca pentru o luna spre tara de destinatie a Olimpiadei.
In Marea Adriatica, in Croatia, sunt alte locuri superbe cum ar fi Split (muntele se imbina cu marea, apa de e un verde inchis cum rar am vazut) sau Dubrovnik (unul din cele mai vechi orase-cetate). In general, navele de croaziera acosteaza acolo unde exista istorie, mitologie....magie!
Mai jos, cateva poze cu mine pe vas si in orasele pe care le-am vazut de-a lungul acestei experiente minunate: viata pe un vas de croaziera.

eu Exp ven0 ven6 ven3 ven2 EXPLORER02 Scan0007 Cris

Clelia2