Azi vă voi povesti despre vacanţa mea în Croaţia, despre vacanţa la Dubrovnik. Că sunt cu gândul mereu la călătorii nu este nici o noutate. Aş pleca oricând, oriunde. Nu întotdeauna am însă banii necesari şi, desigur, timpul este limitat. :) În plus de asta în fiecare an îmi este din ce în ce mai greu să aleg din miile de posibile destinaţii pentru o evadare de câteva zile.

Însă întotdeauna mă felicit pentru alegerile făcute. La fel am făcut şi în vara anului 2008 când am fost într-un circuit în Croaţia, o ţară extrem de fotogenică şi de primitoare, unde am avut parte de o vacanţă de vis. Motiv pentru care vara trecută m-am decis să repet experienţa.

dubrovnik-croatia-2

Ştim cu toţii că această ţară a devenit în ultimii ani o destinaţie turistică din ce în ce mai căutată, în mare parte datorită presei care a anunţat că staruri hollywoodiene şi-au petrecut vacanţa aic. Însă nu acesta este motivul pentru care m-am decis să mă întorc pe aceste meleaguri, ci faptul că un sejur în Croaţia este egal cu preţul unui sejur la Marea Neagră. Presupun că oricine îşi permite o astfel de vacanţă ar alege străinătatea.

dubrovnik-croatia-43

dubrovnik-croatia-20

E dificil ca într-un concediu in Croatia să vizitezi si principalele oraşe turistice, să te si plimbi nestingerit prin cele 9 parcuri naţionale, să vizitezi si minunatele insule şi să mai ai timp şi de plajă. Însă dacă ţi-ai planificat o vacanţă în Croaţia nu trebuie să ratezi oraşul istoric Dubrovnik – fosta Ragusa, poate cel mai vânat oraş din Croaţia.

Pentru că el te primeşte cu inima deschisă şi prietenie, şi îţi oferă o îmbinare armonioasă între istorie şi natură. Străduţele medievale, zidurile oraşului de aproape 2 kilometri lungime, pe care se poate face chiar şi o plimbare, şi amplasarea sa pe un platou stâncos înconjurat de mare, toate acestea fac din oraşul Dubrovnik o adevărată comoară de pe coasta sudică a Croaţiei.

dubrovnik-croatia-31

dubrovnik-croatia-35.

Scăldat de apele azurii ale Mării Adriatice, Dubrovnik îşi datorează renumele nu doar peisajelor de basm, dar şi splendidelor vestigii. Primii săi locuitori au fost fugarii din Epidaurul roman (Cavtat-ul de azi). O parte din ei au hotărât să se stabilească pe insula numită pe atunci Laus (numele vine de la cuvântul latin "stâncă"), ceilalţi au ales un loc la poalele dealului Srd pe care l-au numit Dubrava (denumit după cuvântul slavic dub care înseamnă stejar).

Coloniştii ambelor sate erau separaţi de un canal care a dispărut abia la 500 de ani de la stabilirea lor aici. Fostul canal este Stradun de astăzi, strada principală din Oraşul Vechi. Când, în secolul al XII-lea, cele două colonii s-au unit într-una, oamenii au hotărât să se apere de posibilele atacuri străine şi au reconstruit zidurile de apărare care existau din secolul al X-lea. Acestea izolează oraşul atât de uscat, cât şi de marea care scaldă Dubrovnikul din trei părţi.

dubrovnik-croatia-32

dubrovnik-croatia-33.

La începutul anului 1992, oraşul a fost asediat şi bombardat de forţele sârbe. Circa o treime din Patrimoniul UNESCO a fost transformat în cenuşă de maşinăria de război a sârbilor. Asupra oraşului au fost aruncate aproape 2.000 de bombe! Au fost distruse atunci aproape toate monumentele de valoare şi majoritatea locuinţelor. Turismul a fost îngheţat pe parcursul acelor ani. Apărarea oraşului i-a costat viaţa pe 92 de civili şi 129 de soldaţi.

Populaţia a rezistat mai multe luni fără apă şi curent electric. Bombardamentul oraşului vechi din timpul războiului sârbo-croat a avut ca scop slăbirea şi demoralizarea inamicului prin distrugerea valorosului patrimoniu cultural şi istoric. Prin lucrări de reconstrucţie extrem de costisitoare şi finanţări internaţionale, s-a reuşit remedierea daunelor cauzate de război. Astăzi, cea mai de preţ bijuterie a Dalmaţiei este din nou căminul a 47.000 de persoane, oraşul este complet refăcut şi atrage milioane de turişti fascinaţi de istoria tumultoasă a oraşului, dar şi de diversitatea peisajului.

dubrovnik-croatia-1

Inclus în partimoniul UNESCO încă din anul 1979, Dubrovnik este considerat ca fiind una dintre cele mai bune destinatii de vacanţă. Prin urmare, nu îmi rămâne decât să vă prezint şi vouă 11 motive pentru care iubesc Dubrovnikul, motivele care m-au făcut să revin aici. Nu sunt deloc puţine şi cred că imaginile ce vor însoţi rândurile înşirate pe foaia virtuală vor fi grăitoare şi vă vor convinge.

dubrovnik-croatia-39.

1.Poarta Pile

Cel mai potrivit loc pentru a porni într-un tur al Dubrovnikului este Poarta Pile, cea mai impunătoare intrare a acestuia, situată în partea vestică a oraşului. Până la aceasta se traversează pe un pod de piatră vechiul şanţ de apă realizat în anul 1350, acum o grădină plină de verdeaţă.

croatia-dubrovnik-45

Poarta Pile este formată dintr-o poartă interioară, construită în secolul XV, şi o alta exterioară, adăugată ulterior, şi este un simbol important pentru oraşul Dubrovnik. Într-o nişă a porţii poţi admira o statuie a celui care este considerat patronul oraşului – Sfântul Blaise, realizată de faimosul sculptor Ivan Mestrovic. În vremea republicii, porţile oraşului se închideau la ora 18 fix şi se deschideau la 6 dimineaţa.

croatia-dubrovnik-4

2.Stradun

Bulevardul lucios de marmură Stradun este cea mai mare, cea mai lungă, cea mai largă şi cea mai aglomerată stradă din Dubrovnik. Cu o lungime de 292 m, Stradun este centrul comercial, spiritual şi al vieţii de noapte din Dubrovnik.

croatia-dubrovnik-6

croatia-dubrovnik-21

Clădirile uniforme au fost construite în secolul XVII-lea şi au toate aceeaşi înălţime, ferestrele au toate aceeaşi mărime, pereţii sunt toţi construiţi din aceeaşi cărămidă de culoare gri – deschis. La parterul acestora, magazinele de suveniruri, casele de schimb valutar şi cafenelele îşi aşteaptă clienţii. Spaţiu suficient pentru a hoinări sau a savura o cafea la una din terasele cafenelelor de aici. De la masă poţi lua „pulsul”oraşului sau poţi privi mulţimea şi admira detaliile arhitecturale care contribuie la păstrarea farmecului bulevardului.

croatia-dubrovnik-9

3.Biserica Sf. Salvador

Biserica Sf. Salvador este construită în stil renascentist şi este una dintre clădirile care au supravieţuit cutremurului din 1667. Faţada sa impresionantă domină bulevardul Stradun, însă interiorul este mult mai sărac. Astăzi, aici este o galerie de artă în care sunt expuse lucrări de artă modernă. În ultimii ani, în tot oraşul a fost o tendinţă de reorientare a atenţiei din direcţia culturii spre cerinţele turismului de masă, multe picturi fiind scoase la vânzare.

croatia-dubrovnik-7

4.Mănăstirea Franciscană

Lângă Biserica Sf. Salvador se află Mănăstirea Franciscană - una dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik. A fost construită în secolul al XIII-lea şi este de fapt un complex alcătuit dintr-o biserică, un muzeu, o farmacie , o galerie şi o grădină. Farmacia Male Braće se află în acest loc încă din anul 1317 fiind cea mai veche farmacie din Europa. Partea interesantă este că ea funcţionează şi astăzi, evident trecând prin numeroase schimbări şi renovări. De aici puteţi cumpăra creme şi infuzii de trandafir sau levănţică, făcute după reţete originale din 1317. În muzeu există o mulţime de instrumente, cântare şi cărţi de medicină. Biblioteca conţine 30 000 de volume şi 1 500 de documente scrise de mână din acea perioadă. Indiferent că eşti religios sau nu, această atracţie turistică merită văzută.

croatia-dubrovnik-12

Program de vizită 9:00 – 18:00 în perioada verii. Taxă de intrare: 30 kuna/adulţi şi 10 kuna/copii (5 sau 1,3 euro).

croatia-dubrovnik-13

5. Fântână a lui Onofrio

Fântâna se află chiar lângă Poarta Pile şi poartă această denumire de la numele inventatorului său, arhitectul Onofrio della Cave, un italian care a lucrat o vreme în regiunea oraşului Dubrovnik. Fântâna lui Onofrio este principalul punct al unui sistem care aprovizionează oraşul cu apă încă din 1444.

croatia-dubrovnik-14

Izvorul circular în formă de dom, cu cele 16 capete de piatră prin care curge apă, este punctul de întâlnire pentru grupurile de vânzători dar şi un loc numai bun unde poţi să-ţi potoleşti setea din apele izvorului. Scările din jurul fântânii asigură un loc perfect de odihnă pentru turiştii epuizaţi. Sora mai mică a aşa-numitei Fântâni a lui Onofrio se află la celălalt capăt al marii străzi principale, lângă biserica Sf. Vlaho.

croatia-dubrovnik-15

6. Zidurile Oraşului Vechi

Recomand să urcaţi pe zidurile cetăţii pentru o plimbare la înălţime de unde poţi admira cel mai bine insulele care abia aşteaptă să pui piciorul pe ele. Zidul are o lungime de 2 kilometri, înălţime de 25 metri, 15 bastioane, peste 19 turnuri şi înconjoară întregul Oraş Vechi, oferind privelişti minunate. Înălţarea lor a fost începută în secolul XIII şi s-a lucrat la ele timp de aproape două secole. Zidurile sunt fără îndoială unele dintre cele mai bine întreţinute din Europa, dar şi atracţia principală a oraşului.

croatia-dubrovnik-37.

croatia-dubrovnik-19

Pentru a ajunge pe ziduri trebuie să urci nişte scări abrupte aflate atât la capătul vestic, cât şi pe la cel estic al bulevardului Stradun. Apusul soarelui este cel mai potrivit moment în care să hoinăriţi în jurul vechilor fortificaţii.

croatia-dubrovnik-54

Program vizită 9:00 – 19:30 în timpul verii şi 10:00 – 15:00 în timpul iernii. Taxă: 70 kuna/adulţi, 30 kuna/copii

7. Palatul Rectorului

O altă clădire impresionantă este cea a Palatului Rectorului pe lângă care nu poţi trece fără să nu îţi atragă atenţia. Primul palat a fost ridicat pe acest loc în sec. al XIII-lea, dar a fost distrus şi reconstruit de mai multe ori de-a lungul secolelor, actuala clădire barocă datează din 1739. Acum, aici avem un muzeu dedicat istoriei oraşului, dar şi expoziţii de picturi şi mobilă din acea perioadă, precum şi o colecţie mai neobişnuită de ceasuri, fiecare indicând ora 5:45. Aceasta este ora la care soldaţii lui Napoleon au intrat în oraş, în data de 31 ianuarie 1808, şi când republica a căzut efectiv. Se spune că toate drumurile din Oraşul Vechi din Dubrovnik duc la Palatul Rectorului.

croatia-dubrovnik-11

croatia-dubrovnik-22

8. Columna lui Orlando

În piaţa Luza se află Columna lui Orlando, cunoscută şi sub numele de Columna lui Roland, silueta sculptată a unui cavaler care simbolizează libertatea sau dorinţa de a fi liber. În piaţa Luza unde se află columna lui Orlando este locul de întâlnire al localnicilor şi tot aici au loc spectacole de stradă, concerte sau festivaluri.

9. Biserica Sf. Vlaho

Vis-a-vis de Columna lui Orlando întâlnim biserica Sf. Vlaho din secolul al XVIII-lea, numită după sfântul protector al oraşului Dubrovnik. Deasupra altarului se află o statuie de argint a Sf. Vlaho, în cinstea căruia se organizează o paradă pe străzi în data de 3 februarie a fiecărui an. Sfântul este reprezentat ţinând în mână o machetă a oraşului, care este una dintre puţinele mărturii ale felului în care arăta Dubrovnik înainte de a fi distrus de cutremurul din anul 1667.

croatia-dubrovnik-16

10. Palatul Sponza

Tot în Piaţa Luza, mărginită de cafenele, se află Palatul Sponza din secolul XVI. Palatul a fost bancă, vamă şi trezorerie în anii dinainte de a deveni ceea ce este astăzi, şi anume casa arhivelor de stat, o colecţie remarcabilă care cuprinde documentele istorice şi administrative ale Republicii Dubrovnik, din sec. XIII până la căderea sa. Curtea palatului găzduieşte expoziţii temporare pe tot parcursul anului şi, în timpul Festivalului din Dubrovnik, este unul dintre cele mai populare locuri de desfăşurare a spectacolelor în aer liber

croatia-dubrovnik-18 palatul sponza

11. Portul din Dubrovnik

Portul din Dubrovnik este un punct de interes major din oraş, unde o sumedenie de yachturi, barci, dar şi vapoare pot fi admirate. Este aşezat în partea estică a oraşului vechi în zona Palatului Rectorului şi a porţii Ploče şi este integrat în sistemul de fortificaţii al oraşului vechi.

croatia-dubrovnik-51

croatia-dubrovnik-46

Ca să ajungeţi în port trebuie să ieşiţi pe sub Turnul Clopotniţă. Tot aici, în portul vechi al Dubrovnikului, veţi găsi şi cele două bastioane fotogenice, fortul Revelin şi fortul Sf. Ioan. De aici se fac curse regulate către oraşul vecin Cavtat ori către insula Lokrum. O astfel de plimbare costă între 50 – 80 de kuna. Dacă timpul vostru este limitat eu vă recomand o mini-croazieră pe Adriatică cu aşa numita barcă cu fund de sticlă, care vă va oferi un adevărat spectacol atât pe fundul mării, cât şi în zare. O plimbare cu barca costă 10 euro de persoană, iar durata este de o oră.

croatia-dubrovnik-49

croatia-dubrovnik-30

Gata cu atracţiile turistice din Dubrovnik, că nu vreau să vă plictisesc. E timpul să aruncăm o privire aeriană asupra cetăţii. Nu, nu vă speriaţi, nu trebuie să luăm avionul, e suficient să urcăm pe dealul Srd, care se înalţă la 413 metri deasupra mării. Ca să ajungi aici poţi lua autobuzul până la înălţimea care domină oraşul, sau poţi urca pe jos dacă vârsta şi timpul îţi permit. Atenţie însă, urcuşul este îndeajuns de anevoios şi vă va lua aproximativ două ore, dar eforturile voastre vor fi răsplătite cu vârf şi îndesat de minunata panoramă a oraşului şi a întregii coaste până spre Muntenegru.

croatia-dubrovnik-3

Noi am luat telecabina, cea mai nouă atracţie din Dubrovnik. Telecabina transportă până la 30 de personane şi a fost construită în anul 1969, dar a fost distrusă în timpul războiului din ’90, fiind redeschisă în iulie 2010. Drumul care te conduce spre panorama oraşului este scurt, se parcurge cam în 5 minute, însă plăcerea este infinită. Odată ajuns sus îţi poţi pune aparatul de fotografiat la treabă pentru că peisajele sunt absolut sublime, în orice parte te-ai uita. De aici de sus, panorama oraşului îţi arată cât de splendide pot fi unele locuri pe pământ.

croatia-dubrovnik-47

croatia-dubrovnik-41

Biletul pentru telecabină costă 87 kuna (11,5 euro) dus/întors pentru adulţi, copiii sub 4 ani au gratuitate, iar cei între 4-12 ani vor plăti jumătate din preţ.

croatia-dubrovnik-36.

croatia-dubrovnik-38.

De ştiut ca turist în Dubrovnik:

  • Moneda naţională a Croaţiei este kuna: 1 euro valorează în jur de 7,27 - 7,41 kuna. În general preţurile sunt afişate atât în kuna cât şi în euro.
  • Pentru a ajunge cu masina în Dubrovnik există mai multe rute. Însă cea mai scurtă variantă ar fi prin Serbia pe următorul traseu: Bucureşti - Piteşti - Craiova – Turnu Severin - Traversarea Dunării la Porţile de Fier - Belgrad – Dubrovnik . Total = 1060 km.
  • Pentru a ajunge în Dubrovnik venind din sud trebuie să parcurgeţi o mică porţiune de şosea de 10 km care trece prin Bosnia Herţegovina unde veţi fi supuşi unui control vamal. Deci este nevoie de paşaport.
  • Pentru amatorii de shopping este bine de ştiut că magazinele din central vechi al Dubrovnikului se închid trei ore la amiază pentru pauza de prânz.

croatia-dubrovnik-44

Ce-ar mai fi de spus despre un sejur în Dubrovnik, cea mai frumoasă staţiune a Adriaticii? Că gastronomia include muuulte fructe de mare gătite după reţete locale. Că aici poţi savura cele mai rafinate vinuri. Că nu este bine să rataţi îngheţata de fistic. În rest, nu mai aveţi nevoie decât de încălţări comode şi un aparat foto pentru a vă păstra vii amintirile din această destinaţie de top. ;););)

croatia-dubrovnik-50