Scotocind zilele trecute printre fotografiile noastre mai vechi, am dat peste cele din vara când am făcut aproape turul Europei cu Loganul nostru...şi cu copilul nostru, care încă nu avea un an şi jumătate. Una dintre cele mai calde şi mai vii amintiri din acea vacanţă este legată de după-amiaza petrecută la Salzburg.

Cultură şi civilizaţie într-un cadru natural de o frumuseţe uluitoare, iată descrierea cât se poate de concisă a acestui orăşel austriac de la poalele Alpilor Bavarezi. Străduţele sale înguste sunt animate şi gălăgioase. Munţii care-l înconjoară sunt albi şi ocrotitori, iar viaţa pare liniştită şi plăcută.

N-am avut nicio problemă să găsim drumul spre cel mai important obiectiv turistic al său, doar urmând mulţimea de oameni, care, ca şi noi, voiau să vadă casa în care s-a născut Mozart. Pe lângă plăcuţele indicatoare, mai aveam şi alte indicii, presărate de colo-colo, cum era, de exemplu, statuia delicată şi sprinţară a lui Papageno, păsărarul din Flautul Fermecat. N-am putut vizita casa memorială Mozart, din cauza aglomeraţiei din acea zi de iunie, dar ne vom întoarce intr-o zi...

Ne-a rămas de făcut şi turul „The Sound of Music”, cu vizitarea celor mai spectaculoase locuri în care s-a turnat celebrul film muzical din 1965, cu Julie Andrews şi Christopher Plummer: grădinile Mirabell, castelul Leopoldskron, castelul Hellbrun şi mănăstirea Nonnberb, unde s-au căsătorit adevarata Maria cu baronul von Trapp.

Sunt sigură că vă amintiţi povestea lor, a familiei von Trapp, cu cei 7 copii crescuţi într-un spirit de disciplină militară de tatăl lor văduv, copii practic de nestăpânit de niciuna dintre multele guvernante care au părăsit casa, exasperate, de-a lungul timpului. În mijlocul acestui vulcan soseşte într-o zi Maria, tânăra novice de la mănăstirea din oraş, care reuşeste cu farmecul, cu prospeţimea, cu spontaneitatea ei să cucerească toate inimile din familie, inclusiv pe cea a severului căpitan von Trapp.

Promenada la Salburg, castel

Promenada la Salburg, castel

Având un copil atât de mic cu noi, căruia îi uitaserăm în graba plecării căruciorul acasă, nu ne-am aventurat în tur, deşi mi-ar fi plăcut nespus de mult să merg pe urmele lor. Am rămas însă cu o impresie minunată despre originalitatea şi varietatea de opţiuni oferite turiştilor: turul zonei lacurilor, turul oraşului cu vizitarea casei lui Mozart, turul „Sunetul muzicii”, ca şi numeroase excursii cu pornire din Salzburg: la Viena, la München, ba chiar şi la Veneţia.

Mai multe detalii pot fi găsite AICI

În schimb, am vizitat şi ne-am bucurat de alegerea noastră, grădinile Mirabell (în traducere înseamnă „privelişte frumoasă”), considerate a fi cele mai frumoase grădini baroce ale Europei. Orientat spre fortăreaţa din Salzburg şi spre Salzburger Dom, acest parc are o istorie de câteva sute de ani, timp în care a fost refăcut de câteva ori.

Este un loc turistic la fel de popular ca şi casa în care s-a născut Mozart, mulţimea de vizitatori fiind atrasă de spectaculoasele labirinturi de buxus, de florile în zeci de combinaţii de culori şi de forme, de copacii bătrâni, de locul de joacă pentru copii şi, nu în ultimul rând, de surprinzătoarea şi amuzanta colecţie de statui „urâte”, mai mici decât statul de om, în preajma cărora ne-am petrecut o parte bună din după-amiaza noastră în grădinile Mirabell.

Ne-am întors apoi spre hotel şi am descoperit cu surprindere, în hăţişul de străduţe aglomerate din centru, magazinul de Crăciun al Salzburg-ului şi, la doi paşi de acesta, magazinul său de Paşti, ambele deschise tot timpul anului. La ora aceea însă era prea târziu să continuăm plimbarea mai mult: cel mai mic turist din familie, chiar pe incomodul său mijloc de transport cumpărat în lipsă de alte variante mai confortabile, dormea dus...

Cât de scurt ar fi timpul pe care l-aţi avea vreodată în trecerea voastră prin Austria, vă îndemn cu drag să vă rezervaţi măcar câteva ore pentru a colinda prin oraşul muzicii, Salzburg.