Continuandu-ne calatoria in Belgia, dupa ce ne-am stabilit "cartierul general" la Bruxelles (oras pe care l-am vizitat in doua zile - citește aici review), iata-ne ajunsi intr-un minunat inceput de august si de week-end la BRUGGE.
Dupa o calatorie de 1 ora si 10 minute cu trenul pe distanta Bruxelles Nord - Brugge, am descins in pitorescul oras din provincia Flandra de Vest-regiunea Flandra. Numele orasului Brugge vine din norvegiana veche: Bryggja = pod, punte, chei. Si foarte nimerit i-au spus norvegienii orasului, pentru ca acesta este o minunatie de canale, poduri, chei si stradute extrem de pitoresti, ceea ce face ca acest oras de 120.000 de locuitori sa fie un oras turistic foarte cautat si pe buna dreptate numit "bijuteria Belgiei".
"Venetia Nordului", cum mai este numit Brugge, incanta in orice anotimp privirea turistului cu farmecul si parfumul lui medieval si oricate zile ti-ai petrece aici, ai dori ca aceasta experienta sa nu se termine niciodata. Si pentru noi a fost la fel. Din punctul nostru de vedere, Brugge trebuie sa fie destinatia nr. 1 pentru calatorul plecat sa viziteze Belgia.
Amestecandu-ne cu miile de turisti ajunsi aici din toate colturile lumii, am reusit sa vizitam (atat cat ne-a permis timpul unei zile) multe din frumusetile orasului:
→ Begijnhof - comunitate de beguines (femei vaduve cu barbati morti in timpul cruciadelor) infiintata in 1245. In jurul parcului si manastirii se afla Begijnhuise - case varuite in alb care dateaza din sec. 17.
→ Biserica Sfintei Fecioare (Onze-Lieve-Vrouwekerk). Turnul in spirala al bisericii construit timp de 2 secole incepand cu 1220 este emblema orasului. Arhitectura este un melanj de tip Gotic Schelde. Aici gasim una din capodoperele Europei de Nord - Fecioara cu pruncul (1504-1505) a lui Michelangelo.
→ Catedrala Sf. Salvator (Sint-Salvatorskathedraal). Ordinul Lânii de Aur s-a infiintat aici in 1478. Blazonul acestui ordin poate fi vazut in zona corului.
→ Markt - Piata centrala din Brugge pastreaza dimensiunile originale, fiind flancata de frontonul cladirilor breslelor. Aici are loc un targ mare miercuri dimineata si unul important de Craciun. In centrul pietei se afla statuia lui Jan Breydel si Pieter Deconink, lideri care au condus o revolta impotriva francezilor in 1302.
→ Belfort - turn cu 366 de trepte pana in varf, cu 47 de clopote de tip carilon actionate printr-un mecanism montat in 1748 de la un pupitru de comanda de pe podeaua inferioara de clopotarul orasului, cel mai bine platit functionar din Brugge.
→ Burg – centrul istoric al orasului. Cea mai impresionanta cladire Stadhuis (Primaria) din Evul Mediu tarziu construita intre 1376-1420 in stil gotic flamboiant. Aici gasim si Muzeul Primariei.
→ Bazilica Sângelui Sfânt (Heilig Bloedbasiliek) - cu o capela restaurata in stil neogotic in ultima jumatate a sec. 19. Micul muzeu contine cea mai faimoasa relicva - o fiola de sange despre care se spune ca ar fi apartinut lui Isus Hristos.
→ Casa Vechilor Magistrati - construita intre 1534-1537
→ Vila “Libertatea orasului Brugge” - contructie sobra din sec. 18
→ Pavilionul - proiectat de japonezul Tojo Ito in 2002, cand Brugge a fost capitala culturala a Europei.
→ Vizita la fabrica de bere “The Halve Maan” - fabrica infiintata in anul 1856 (ea produce si acum!), apartinand familiei Maes. Intrare costă 6,5 Euro/pers. (o bere inclusa in pret). La etajul 2 al fabricii se viziteaza “Clubul doamnelor care brodeaza”, o expozitie cu vanzare de broderii.
La toate aceste minunatii am adaugat si o superba croaziera pe canalele orasului (pret: 7,6 euro/pers) printre sute de lebede si ratuste, neincurcate de zecile de vaporase pline cu turisti ce le invadau teritoriul.
Am fi dorit, la sfarsitul zilei, ca trenul de intoarcere catre Bruxelles sa nu mai existe sau sa fie anulat :), ca sa putem petrece in Brugge si o noapte romantica, plimbandu-ne la nesfarsit pe stradutele pietruite din acest adevarat "colt de rai".
Ne-am promis ca sigur o sa revenim candva aici, cand dulcile amintiri ne vor chema... Pana atunci, ramanem ca-ntr-un tablou mirific de Rubens, cu imaginea de poveste a acestui miracol binecuvantat de Dumnezeu care se cheama BRUGGE.
Comentarii