Vacanta la Milano. Recunosc sincer, Milano nu a fost vreodata in topul preferintelor mele in materie de calatorii, dar cum am gasit o oferta de bilete de avion Bucuresti - Milano de la Ryanair foaaarte tentanta, la inceput de aprilie, 20 euro de persoana dus-intors, am profitat de ocazie. Cumparat biletele pentru intreaga familie (noi si doi copii), gasit un hotel, intocmit rapid un plan de calatorie si decolat.

Milano, here we come!

Cum vacanta noastra dura doar doua zile, ne-am planificat prima zi pentru a vedea orasul si a doua pentru o plimbare pana la Lacul Como, cu intoarcere in oras. Cu intentia de a nu pierde foarte mult timp pe drumuri, am cautat un hotel situat aproape de centrul vechi al orasului (UNA Hotel Tocq), pentru a ne plimba pe jos pana tarziu in noapte si langa o statie de metrou in caz ca nu ne mai tin picioarele la un moment dat...Plus masina inchiriata (www.locautorent.com) pentru plimbarea pana la Lacul Como.

Am aterizat pe Aeroportul Malpensa, unul dintre cele trei aeroporturi ce deservesc orasul, situat la aprox 45 km NV de Milano, am luat masina ce ne astepta deja (o Toyota Yaris Hybrid cu cutie automata, foarte comfortabila, pe care nici n-am stiut sa o pornim, dar asta sa nu mai spuneti nimanui :P ) si in aprox o ora am ajuns la hotel. Am aruncat bagajele in graba, ne-am improspatat putin si am luat orasul la pas.

Hotelul era aproape de Porta Garibaldi asa ca in doar cateva minute, am ajuns pe Corso Garibaldi, iar de aici in inima cartierului Brera. Dupa steguletele atarnate peste tot ne-am prins ca am nimerit fix in timpul Festivalului Designului. Imediat am priceput si pretul piperat al camerei de hotel. :D

O forfota de nedescris, oameni imbracati elegant, dar fara sa para "fitosi", o multime de biciclisti, osterii sau restaurante pretentioase, cafenele, magazine de designer pline de oameni care celebrau impreuna evenimentul. Efectiv simti energia orasului cum trece prin tine si te molipseste.

Nimic nu impiedica lumea sa stea la o discutie si un "aperitiv", asa ca le-am urmat si noi exemplul.

Primul obiectiv pe lista noastra este si emblema orasului, Duomo di Milano, una din cele mai mari biserici ale crestinatatii, o adevarata bijuterie gotica.

Numarul statuilor care decoreaza Domul e coplesitor, la fel al turlelor, toata fatada e o dantelarie complicata sculptata in piatra de adevarati maestri timp de sute de ani. Asa ca nu pleca in graba mai departe, odihneste-ti trupul pe o treapta si umple-ti sufletul de frumos.
Vrei mai mult de atat? Poti urca cu liftul pe acoperis pentru a admira indeaproape statuile si turlele plus panorama orasului, in zilele cu soare. Noi n-am avut atata noroc...

Adresa: Piazza del Duomo
Orar: Biserica e deschisa zilnic de la 8:00 - 19.00, ultima intrare e permisa la ora 18.00.

Indiferent daca esti sau nu un/o pasionat/a de shopping, arunca macar o privire in magazinele cu nume sonore si renumite ale caselor de moda din Galleriile Vittorio Emanuele sau delecteaza-te cu o cafea urmarind forfota din jur.

Daca esti o adevarata fashionista, afla ca esti intr-o zona a orasului dedicata modei. Probabil ca ai auzit de Cadrilaterul modei, nu? Asa cum ii spune si numele, intre patru dintre cele mai scumpe si cunoscute strazi de shopping numite Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga si Corso Venezia gasesti cele mai luxoase creatii ale designerilor de moda.

Oricum, drumul nostru catre Teatro alla Scala pe aici trece.

Poate cladirea operei in sine nu e impresionanta, dar daca vreti sa vedeti un spectacol adevarat de opera, aici este locul potrivit.
Pretul unui bilet variaza intre 15-250 euro.

O statuie dedicata lui Leonardo da Vinci, al carui nume e strans legat de Milano.

Urmatorul obiectiv, Castello Sforzesco, fosta fortareata, apoi transformat in resedinta a ducilor de Milano, e la cateva strazi de aici, asa ca am hotarat sa mergem tot pe jos.
Altfel, din Piazza di Duomo luati metroul doua statii, pe linia 1 (rosie) si ajungeti.

Ludovic Sforza si-a pus amprenta asupra castelului, recurgand la serviciile lui Bramante şi Leonardo da Vinci pentru a construi o reşedinţă demnă de un rege. Puteti face o plimbare gratis prin curtea interioara a castelului sau intrati sa vizitati muzeele pe care le adaposteste.
Orar: 9-17.30 Marti-Duminica, ultima intrare 17.
Inchis: Luni
Mai multe informatii pe site-l castelului http://www.milanocastello.it/en
Iar in partea cealalta a castelului se afla Parco Sempione.

Nu departe, pe Corso Magenta se afla Santa Maria delle Grazie, manastire in al carei refectoriu (sala de mese) se afla capodopera lui Leonardo da Vinci "Cina cea de taina".
Intrarea in biserica este gratuita, dar pentru a vedea "Cina cea de taina" se plateste o taxa de 8 euro.
Adresa: Piazza Santa Maria delle Grazie 2, Corso Magenta
Atentie! Rezervarea trebuie facuta din timp, pe site-ul pentru ca sunt multi doritori. E bine de stiut ca durata unei vizite este de maxim 15 minute, asa ca e bine sa ajungi cu cateva minute inainte. Noi am fost tare dezamagiti sa descoperim ca nu mai sunt bilete pentru perioada in care mergeam noi, asa ca am hotarat ca ne vom intoarce aici cu alta ocazie. :)

Rupti de oboseala am gasit putere sa intram intr-o osterie aproape de hotel, pe Corso Garibaldi. Mancarea a fost buna, gazdele placute, intrau in vorba cu turistii, iar preturile ok.

Sunt cateva specialitati milaneze pe care trebuie sa le incerci daca ajungi aici: ossobuco milanese - rasol de vita servit cu un orez aromat cu sofran si Gremolata , un amestec de patrunjel, usturoi si coaja de lamaie rasa, risotto zafferano -rizotto cu sofran sau costoletta alla Milanese - asemanator snitelului vienez, paste si pizza.

Ce as mai fi vrut sa vad in Milano?

1. Santa Maria delle Grazie si fresca lui da Vinci "Cina cea de taina"+ Castello Sforzesco
2. Inca un "must see" legat tot de numele lui Leonardo da Vinci ar fi Muzeul National de Stiinta si Tehnologie, unde se afla schite, masinarii din lemn si modele bazate pe proiectele lui Leonardo: masini zburatoare sau de razboi, modele de poduri si cladiri defensive, macheta orasului ideal si multe altele. Unele dintre modele sunt la scala mare si sunt chiar functionale. Interesant de venit aici cu copiii.
Adresa: Via San Vittore 21, langa Statia de metrou San Ambrogio.
3. Pinacoteca Brera: Caravaggio, Perugino, Raphael, Tintoreto sunt doar cateva nume de artisti ale caror opere sunt expuse aici.

Acum, dupa ce am facut "cat de cat" cunostinta cu orasul, spun Milano nu e un oras cenusiu, anost, nici nu are cum pentru ca e un oras bogat, e capitala financiara a Italiei si capitala europeana a modei. Am descoperit un oras vibrant, modern, care stie in acelasi timp sa-si pretuiasca trecutul, un oras vesel ce te molipseste si pe tine, calatorul, cu bucuria si energia lui.

Cateva date utile:

Cum te deplasezi in oras?
Transportul in comun este bine pus la punct, ca alegi metroul sau bus-ul o calatorie costa 1,5 eur.
Cum ajungi in oras?
-Malpensa Express-tren ce pleaca din aeroport din 30 in 30 minute catre cele trei gari din oras: Cadorna, Garibaldi, Centrale. Pretul unei calatorii dus-12 eur/pers, iar durata calatoriei 40-50 minute;
-Malpensa Shuttle bus- pleaca din aeroport la fiecare 20 minute, catre Milano Centrale. Pretul unei calatorii- 7,5 eur, 12 eur dus-intors, durata calatoriei 50 minute;
-masina de inchiriat- direct din aeroport, in cazul in care ai in plan si plimbari in afara orasului.