Cu ce poti compara Veneţia, pentru a-i sublinia frumusetea? Un orasel cucerit de ape, un petic de pamant, stingher asezat in nordul tinutului italian. O lume arhaica, parca, invaluita in misterul unei povesti vechi de secole.

Veneţia (Venezia, Venice) a fost declarat cel mai romantic oras din lume si nici ca ar putea fi ceva mai adevarat. ”La Serenissima” este un oras al canalelor si al palatelor, cu o natura dualista: apa si pamant, un trecut bogat si un viitor indoielnic, o delicatete aeriana si o melancolie vaga.

Pentru majoritatea turistilor, Venetia este o destinatie pasagera (asa cum s-a intamplat si in cazul meu). Din pacate, a ramane doar o zi este mult prea putin pentru a deslusi tainele acestui loc, incarcat de arta si istorie…“Regina Adriaticii” trebuie strabatuta, dintr-un capat in celalalt, la picior, cum s-ar spune, mai ales ca singurul mijloc de transport in comun este vaporetto.

Principalele atractii ale orasului sunt adunate pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, sau imprastiate prin cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, care adapostesc nenumarate comori arhitectonice, artistice si culturale. De asemenea, nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant`Erasmo sau Pellestrina.

Zona unde se afla amplasate Palatul Dogilor si Basilica San Marco, mai exact Piazza San Marco, este considerata centrul Venetiei. Se poate spune despre ea ca s-a metamorfozat intr-un adevarat studio foto, oricand existand "riscul" sa apari in pozele de familie ale unor turisti japonezi ori bulgari :)

Aici se afla si trei localuri renumite, printre care "Caffe Florian", deschisa inca din 1720. Mobilierul cafenelei este cel original, iar oglinzile sunt innegrite de sutele de ani ce au trecut peste ele. Ceea ce, poate, nu stie toata lumea este faptul ca in orchestra de la Florian canta numai români! Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localului. Caffe Florian iti poate oferi si un ceai cald, “in parteneriat” cu un loc primitor printre porumbei, privind turistii dupa o zi plina, care ti-a creat o stare de oboseala placuta. E adevărat că nici preţurile nu-s mici la cafenelele din San Marco ...

Din Piata San Marco porneste un labirint de stradute inguste, prin care m-am pierdut, animata de o bucurie fantastica. Este absolut încântător sa te lasi purtata de stradutele pitoresti si sa nu cunosti, niciodata, ce vei gasi la capatul lor, unde te conduc si ce minunatii vei mai vedea. Cladirile venetiene sunt deosebite, cu incaperi mari si candelabre vechi. Balcoanele sunt incarcate cu flori colorate, iar oamenii sunt boemi si prietenosi.

Bucataria venetiana poate satisface si cele mai exigente gusturi. O “nebunie” de fructe de mare, calamari, scoici, preparate din peste, paste, lasagna si o multitudine de feluri de pizza. Desert? Inghetata italiana si ciocolata venetiana! Puteti sa va delectati si cu un vin senzational, cu arome si buchete absolut spectaculoase, la una din cramele aflate in Campo Santa Margherita, Fondamenta dei Ormeisini si Calle de la Bissa.

Cele mai multe biserici au intrarea gratuita, inclusiv Chiesa San Salvator, cu picturile sale din sec. XIV si XV, Chiesa San Rocco, cu structura unei scoli tipice si Chiesa San Giacomo di Rialto, cea mai veche.

Districtul Cannaregio este una dintre putinele parti ale Venetiei locuita de un numar foarte mare de localnici, aceasta si datorita oportunitatilor de afaceri pe care le-a oferit. Este centrul comercial al orasului, cu multe piete, baruri, restaurante si Ghetoul Evreiesc. Este locul de inspiratie si de resedinta pentru multi dintre artistii lumii, deci si un furnizor de arta, foare valoros.

In ceea ce priveste shopping-ul, exista o sumedenie de magazine, gentile si incaltamintea fiind la ele acasa, iar preturile, mai mult decat accesibile. Cu toate acestea, cred ca fiecare ar vrea sa guste farmecul unei reprize de cumparaturi in micutele magazine, traditionale, cu măşti absolut senzationale si obiecte din sticla de Murano. Daca doresti sa iei cu tine ceva din misteriosul venetian, poti opta pentru o serie de suveniruri menite a-ti reda emotia de a retrai anumite clipe, inegalabile, in micul unvers de acasa: masti de carnaval sau masti artistice, in stil venetian. Cele pictate de mana sunt ceva mai costisitoare, intre 90 - 100 Euro.

Din Piata San Marco poti lua un vaporetto pana pe insula Murano, unde se poate urmari si admira cum sunt realizate, in ateliere stravechi, obiectele decorative din sticla de Murano. Unicitatea si inalta calitate a materialelor folosite, plus indemanarea cu care sunt prelucrate de catre unii dintre cei mai mari producatori din Europa fac ca sticla de Murano sa atinga standarde de invidiat.

Se impune sa amintesc si de farmecul Carnavalului de la Venetia, cea mai importanta festivitate desfasurata aici, sarbatoare apreciata pentru spectacol, traditie, istorie. O manifestare intr-un oras unic, un festival care atrage, in fiecare an, zeci de mii de oameni sositi din toate colturile lumii. Dupa o pauza ce a durat aproape doua secole, carnavalul a fost reluat in 1980 si, in fiecare an, repurteaza un mare succces. Este mereu altfel, aflandu-se sub alta tema, si ai posibilitatea de a descoperi, oricand, ceva nou sau, pur si simplu, sa savurezi spectacolul pur.

Timp de doua saptamani, Piata San Marco, teatrele, strazile, piatetele, cladirile publice din Venetia devin protagonistele diverselor spectacole: actori, acrobati, dansatori, muzicieni si muzicanti aduc o atmosfera de sarbatoare in oras, asemanatoare cu cea a secolului al XVII-lea. Cine doreste sa guste din atmosfera aristocratica a unor vremuri apuse poate incerca sa ajunga in palatele venetiene si sa participe la un bal, imbracat intr-un costum de gala si purtand o masca. Orasul are si numeroase case de moda care, in perioada amintita, inchiriaza splendide costume si masti. Se poate lua parte si la parada alegorica, ce se desfasoara in ultimul week-end al carnavalului.

De obicei, in ultima saptamana a Carnavalului din Venetia au loc parade ale unor care alegorice, pe apa, in orasele din apropierea Venetiei, cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasa parte a Carnavalului ramane, insa, participarea miilor de oameni de pe strazi, care, macar o data, pot fi toti egali, intr-un amalgam de diversitate si creativitate.