Vacanța in Thailanda a avut mai multe episoade. Am povestit deja despre insula Phuket, apoi despre insula Koh Samui. Urmează partea de vacanța la Bangkok :)

Drumul de la Koh Samui la Bangkok, drum de aproape 80 de minute, va spun sincer ca nu mi-l amintesc pentru ca am profitat de el ca sa ne recuperam dupa noaptea agitata petrecuta in cluburile din insula. Am dormit atat de lin, incat banuiesc ca nu au fost turbulente sau probleme de zbor, ca de obicei Bangkok Airways au dat dovada de profesionalism si calitate in servicii. Biletul de avion din insula Koh Samui pana in superbul Bangkok ne-a costat 120 Euro/ persoana.

De cazat ne-am cazat la Kambuttri Village Hotel, un hotel de trei stele situat in centrul vechi al Bangkok-ului. Camera cu mic dejun inclus ne-a constat in jur de 25 de euro pe noapte. Camerele foarte curate si placute, internet gratuit si cel mai important aproape de tot ce e de vizitat in Bangkok.

Cover-bangkok

Dupa cateva binemeritate ore de odihna, am iesit sa simtim aerul umed si exotic al Bangkok-ului. Agitatia te cuprinde inca de la iesirea din hotel. Este ca si cum ai parasi o oaza de liniste pentru a te avanta intr-un adevarat furnicar. La fiecare colt de strada asteapta baietii cu tuk-tuk-urile pentru a te limba contra cost si pentru a-ti fi adevarati ghizi turistici. Atentie insa, desi pretul transportului cu tuk-tuk-ul este relativ mic, in jur de 1.5 euro/ 10 km de persoana, acestia au intelegeri cu comerciantii locali si te poarta pe la diverse magazine prin Bangkok de unde risti sa pleci cu produse pe care nu ti le doresti pentru ca sunt foarte, foarte convingatori. In plus, conduc nebuneste si simti adrenalina din plin cand te rogi tuturor Dumnezeilor pe care-i stii, inclusiv Buddha, ca deh, esti la el acasa, sa nu care cumva sa faca vreun accident. Ba mai mult, te mai si afumi bine de la gazele de esapament. Asa ca pentru experiment e bine de incercat o data, dar nu e recomandabil pentru toata perioada petrecuta in Bangkok :)

In cele patru zile petrecute in Bangkok am reusit sa vizitam Marele Palat. Am aflat ca acest magnific "edificiu" a fost inceput chiar de ziua mea, doar ca in urma cu vreo 300 de ani, mai exact pe 6 mai 1782, cand capitala Thailandei a fost mutata la Bangkok. Este situat in cartierul Phra Nakhon, in insulita Rattanakosin, marginit fiind de raul Chao Phraya. Cand spui "palat", ca orice european, te gandesti la o cladire unica si impunatoare. Ei bine, Marele Palat este de fapt un mini orasel format dintr-o sumedenie de cladiri maiestuoase, gradini, pavilioane, toate inchise in spatele unui si mai impunator zid de piatra. Tariful de intrare este aproximativ 10 euro/ persoana, adica 500 bahti.

Una dintre cele mai deosebite locuri din Marele Palat este Wat Phra Kaew, sau altfel spus, Templul lui Buddha de Smarald, considerat a fi cel mai sacru templu budist din Thailanda.

Foarte deosebita este si Wat Pho, templul care adaposteste statuia lui Buddha culcat. Acesta este cel mai mare templu din Bangkok si este renumit pentru imensa statuie a lui Buddha intinsa si care este acoperita cu foite de aur. Desi la felul cum stralucesc toate pe aici, te intrebi cam ce nu-i imbracat in aur? Ahh, si pentru cine nu stia, celebrul masaj thailandez tot din acest templu se pare ca ar fi pornit :) Pentru a reusi sa vezi tot ceea ce presupune Marele Palat cu siguranta o zi nu este de ajuns, dar atat am avut noi planificat pentru aici, asa ca a trebuit sa ne multumim cu atat.


Templul care gazduieste statuia lui Buddha culcat

Trebuie retinut ca pentru a vizita templele din Bangkok este necesar respectarea codului vestimentar care include pantaloni lungi, camasa si pantofi la barbati si bluze lungi si fuste pentru femei. Daca nu esti pregatit cu haine adecvate, este bine de stiut ca le poti inchiria contra cost de la intrarea in incinta Marelui Palat.

Urmatoarea zi a fost dedicata vizitarii Templului Tigrilor din Kachanaburi. Din Bangkok pana in Kachanaburi puteti ajunge cu autobuzul pe care il luati de la Terminalul de Sud, va costa in jur de 2 Euro/persoana dus si dureaza cam 3 ore. Sau puteti alege varianta taxiului, cum am facut noi, si ne-a costat in jur de 5 euro pentru 4 persoane, in plus am ajuns in doar 30 de minute. Cum programul de vizitare a templului este intre 12.00 si 15.30, este de preferat sa plecati de dimineata din Bangkok cam pe la 9.00 daca alegeti varianta autobuzului, ca sa fiti exact la timp pentru deschidere.


Templul tigrilor din Kanchanaburi

Important de stiut este ca Templul Tigrilor nu este de fapt un templu, este de fapt o manastire budista unde cu ani in urma o persoana a dus un tigru ranit pentru a fi tratat. De atunci, numarul tigrilor de la manastire a crescut considerabil atat pentru ca oamenii au continuat sa aduca tigri raniti, dar si pentru ca au inceput sa se inmulteasca.

Un lucru special legat de acesti tigri este ca sunt foarte foarte pasnici, poti sa faci poze cu ei, sa-i iei in brate, sa-i hranesti, sa te joci cu ei si ei nu schiteaza nici o urma de agresivitate. Oamenii spun ca ar fi tranchilizati, dar calugarii infirma varianta. Altii spun ca, tigrii fiind animale nocturne, e normal sa fie linistiti si aproape adormiti ziua. Oricare ar fi realitatea, adevarul este ca respectivii calugari au pus pe roate o afacere foarte profitabila.

Pe langa modica suma de 15 euro/ persoana pe care o platesti pe bilet si in care intra doar cateva poze cu tigri, absolut tot ceea ce faci acolo se plateste. Vrei sa mangai tigrul, banii jos, in jur de 10 euro. Vrei sa-i hranesti, mai scoti 10 euro. Poza cu capul tigrului in brate, 25 de euro. Vrei sa le faci baie, "baga bani, baga bani", exact ca in melodia aceea celebra ;).


Templul tigrilor din Kanchanaburi

Trebuie retinut ca nu ai voie sa vii cu umerii goi, pentru ca nu le place calugarilor, si nu ai voie sa porti haine colorate roz, galben, portocaliu, pentru ca nu le plac tigrilor si ii agita (desi asta n-am priceput-o pentru ca atat calugarii cat si voluntarii care se ocupa de ei sunt imbracati in portocaliu sau galben). Nu va faceti probleme daca nu ati venit imbracati corespunzator, solutia este chiar la intrarea in templu, un magazin de unde va puteti cumpara haine adecvate. La finalul zilei petrecute la templu, daca iei parte la toate activitatile, tragi linie si sa constati ca ai facut o "donatie" modica de vreo 100 de euro pentru sustinerea proiectelor initiate de calugari. Dar este o experienta interesanta si exotica, mai ales pentru cineva venit din zona noastra, unde tigrii nu-i vezi aproape nici la gradina zoologica.

Foarte amuzant mi s-a parut faptul ca la una din teresale aflate pe domeniul manastirii unde se afla Templul Tigrilor am dat peste un panou pe care se aflau bacnote din toate tarile de unde au ajuns vizitatori. Nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut la loc de cinste afisat si leul nostru romanesc.

Ahh, uitasem sa va povestesc experienta noastra cu masajul thailandez din Bangkok, masaj pe care sotul meu l-a asteptat tot concediul :). Masajul thailandez difera ca tehnica de masajul clasic pe care il cunoastem noi. Am ajuns noi la un salon de masaj, ne-au luat in primire un domn pe mine si o domnisoara pe sotul, ne-au asezat pe doua mese si au inceput sa ne maseze ca la carte, sa ne indoaie, sa ne incovoaie....si doare rau, pe bune!, dar la final te simti ca un ingeras. Tariful este de 5 euro/ ora.

Bun, bun dar o sa ma intrebati unde-i masajul thailandez despre care se tot vorbeste pe la noi, cu tentă erotică adică. Ei bine, ne-am intrebat si noi, iar explicatia pe care am primit-o a fost ca acel tip de masaj se practica dupa lasarea intunericului. Din cate am inteles, saloanele care ofera acel tip de masaj (in traducere libera - sedinte de prostitutie) au domnisoare plasate la intrarea in salon pentru a atrage clientela odata cu lasarea serii. Este un soi de acord tacit intre oficialitati si saloanele de masaj locale. Pana la urma, o fi prostitutia ilegala in Thailanda, dar se castiga asa de bine din ea :) . Si n0i am vazut spre seara dragutele tinere care ne imbiau spre saloanele lor, am decis sa ne bucuram de inca o seara de distractie la un restaurant cu program artistic specific thailandez.

Asadar, vacanta la Bangkok a fost o experienta total diferita, merita din plin banii, timpul si drumul lung.