Perioada petrecuta la prietenii mei in Parma mi-a oferit posibilitatea de a descoperi o multime de castele mai putin cunoscute publicului larg, dar care se bucura de o adevarata notorietate in Italia. Cum am ajuns sa vad castelul lui Visconti nu se putea sa refuz ocazia de a-mi bucura ochii de minunatia creata de unul dintre subordonatii sai, si anume castelul Torrechiara.

Castelul Torrechiara se afla pe dealul Torrechiara, la 18 km de Parma. Prin pozitia sa deosebita de-a lungul timpului, a servit atat ca cetate de aparare, cat si ca locatie de intalnire pentru relatia clandestina dintre contele Pier Maria de Rossi al 2-lea si amanta sa Bianca Pellegrini di Arluno.

castello-torrechiara-map

Constructia castelului Torrechiara a inceput-o contele Pier Maria de Rossi in 1448 pe fundatia unei vechi fortificatii din 1259. Cum contele Pier Maria se afla in serviciul contelui Visconti se simte din plin influenta acestuia in realizarea castelului Torrechiara. Se spune chiar ca la curtea contelui Visconti si-ar fi decoperit Pier Maria dragostea pentru frumoasa dama de companie a ducesei Visconti, Bianca Pellegrini, desi la vremea respectiva ambii erau casatoriti. Hmmm, ador dedesubturile relatiilor de la castel. De fiecare data cand vizitez cate un castel raman impresionata de istoriile ce se nasc in jurul lor, de povestile de dragoste ce s-au desfasurat intre zidurile lor, de crimele si bataliile ce s-au purtat acolo. Simt in fiecare piatra din zid vietile celor care l-au locuit cu zeci, sute sau chiar mii de ani in urma. Pur si simplu am senzatia ca imi vorbesc si imi spun povestilor lor.

Dupa moartea lui Pier Maria, castelul a avut diversi proprietari pana in 1911 cand a fost declarat monument national si a fost introdus in circuitul Asociatiei Castelelor din Piacenza si Parma. Desi a suferit in urma cutremurelor din 2008 si a fost inchis pentru reparatii, din 2010 este din nou deschis vizitarii publicului larg.

Si acesta este un castel care se respecta, asa ca nu se putea sa nu aiba o fantoma proprie. Legendele locale vorbesc despre aparitia in noptile cu luna plina si ceata a fantomei unei ducese ce a fost ingropata de vie de sotul ei. Se spune ca umbla prin turnurile castelului in cautarea sotului ei, sarutand toti barbatii pe care-i intalneste, si nu va pleca din castel pana cand nu-si va regasi sotul. Mda... ce pot sa zic, se pare ca povestile populare prefera fantomele de gen feminin :) probabil, par mai atragatoare.

Dar sa lasam istoria si sa ne intoarcem la vizita mea de la castelul Torrechiara. Desi castelul este minunat de vizitat in orice perioada, farmecul lui fiind sporit de fiecare anotimp in parte, noi am avut marea bucurie sa ajungem acolo excact pe 2 iunie cand are loc Festivalui Medieval din Torrechiara. Este cu atat mai superb cu cat artisti locali se costumeaza in diverse persoanje istorice si se pun in scena franturi din istoria locala. Aici se mai tin concerte de muzica clasica si traditionala, evenimente pentru copii, etc.

Toti cei pe care i-am intrebat cum se ajunge la castel mi-au zis ca va trebui sa parcam la poalele dealului si de acolo sa mergem pe jos. Eu ma bucur sa va anunt ca nu este cazul, dat fiind ca exista o parcare chiar pe platou, la intrarea in castel, unde se pot lasa masinile, evident contra cost. Daca nu aveti masina personala, se poate ajunge la castel si cu autobuzul numarul 12 din Parma, drumul dureaza doar 40 de minute.

In castel se gaseste un punct de informare turistica si va recomand sa luati de acolo o brosura care se numeste "Castelele Ducatului Parma si Piacenza", o s-o gasiti atat in engleza cat si in italiana si pentru iubitorii de castele va fi o adevarata comoara. Eu am descoperit in aceasta brosura o multime de castele italiene de care nu auzisem pana atunci. De asemenea, impreuna cu brosura am primit si o harta a castelelor din zona, precum si informatii referitoare la un card care ofera reduceri la vizitarea castelelor respective. Pretul cardului este de 6 euro. Pe spatele brosurii gasiti si adrese cu restaurante unde se poate manca in zona si de asemenea pensiuni pentru cazare.

Pentru cei care se simt infometati odata ajunsi la castel, recomand cu incredere pizzeria Sant Elena, se gaseste pe colt, exact pe drumul ce duce la castel.

Se mananca foarte bine si la Taverna Castelului, doar ca aceasta se afla in micul satuc de la poalele castelului. Aici am mancat un platou medieval delicios, cu pui fripti și iepure umplut cu prune! Foarte delicioasa este si specialitatea locala Culatello, un preparat pe baza de sunca de Parma pe care vi-l recomand. Masa ne-a costat 45 euro pentru 4 persoane. De asemenea, e bine de stiut ca la Taverna Castelului se pot inchiria si camere pentru cei care vor sa ramana peste noapte, preturile fiind cuprinse intre 65 si 95 euro/ camera.

Este un avertisment referitor la faptul ca nu ai voie sa faci poze in interiorul castelului. Daca il incalci, cu respect esti rugat sa parasesti castelul, motiv pentru care nu am riscat si am facut poze doar in curtea castelului, desi tare mi-ar fi placut sa va pot arata si poze cu minunile decorative din interior. Fiecare camera a castelului are un decor propriu, cu fresce superbe, ce-i drept uneori cam grotesti din punctul meu de vedere. Camera mea preferata este Salonul Acrobatilor ai carui pereti sunt acoperiti cu scene ce intruchipeaza acrobati goi executand tot soiul de acrobatii pe spatele leilor.

Programul de vizitare al Castelului Torrechiara este de marti pana duminica intre orele 10.00-13.00 si 15.00-18.00, iar pretul biletului este de 3 euro/persoana.

Privelistea asupra Parmei de la castel este cu adevarat impresionanta, iar pana la Parma, ochii iti sunt capturati de rauri, dealuri si plantatii de vita de vie, pare exact castelul acela pe care ti-l imginezi cand citesti povesti cu zane...