Intr-o vacanță la Milano, vizitand Cartierul modei si Via Manzoni, nu ai cum sa nu te opresti pentru a vizita si Biserica San Francesco di Paola.
Construita in stil baroc in anul 1728, dupa proiectul arhitectului Marco Bianchi Romano, agreat de Minimilor, un ordin fondat de Sf. Francisc di Paola la mijlocul secolului al XV-lea, biserica a fost terminata in anul 1891 (fatada pana atunci a fost numai din caramida) de catre arhitectul Emilio Alemagna, respectandu se designul original. Fatada este impartita in doua registre de o cornisa, partea frontala care este curbata si nivelul inferior catre sol. Accesul in biserica se realizeaza prin portalul din centru, iar prin portalurile laterale se asigura accesul in casa parohiala si curtea interioara.
Portalurile sunt surmontate de frontoane si ferestre cu forme eliptice.
Fatada este sustinuta de opt coloane cu capiteluri corintice. Deasupra portalului principal se afla o fereastra tip grila, decorata somptuos, surmontata de un medalion in care este gravat motto-ul „Caritas”. Deasupra cornisei, pe partile laterale, se afla doua statui reprezentand Credinta si Speranta.
Naosul, de formă ovala, este întrerupt de camere ocupate de altare, portiere, loggii si nise pentru statui.
Interiorul bogat decorat, ingemanare intre baroc si rococo, are un singur naos.
De la intrare se observa orga aflata pe un piedestal, construita in stil baroc.
Altarul principal cu forme monumentale, construit intre anii 1749- 1753 din marmura policroma, este opera lui Giuseppe Buzzi. Fresca neo-clasica reprezenta "slava lui San Francesco da Paola", o lucrare a artistului Carlo Maria Giudici Viggiu.
Capelele: Capela Mariei Magdalena, Capela Sfintei Rosalia. Remarcabila este capela Sf. Francisc de Sales, cu picturi de Antonio Cucchi si sacristie, care gazduieste lucrari de Pier Francesco Guala.
Celelalte trei capele sunt dedicate Suferintelor lui Isus, St Francesco da Paola si Crucificarii lui Isus. Se mai poate observa un confesional din lemn sculptat si numeroase picturi.
Frescele de pe tavan sunt pictate de Carlo Maria Giudici si il slavesc pe Sf. Francisc de Paola, iar ovalele din marmura sunt executate de sculptorul Giuseppe Perego.
Cum se ajunge la Biserica San Francesco di Paola? Pe linia de metrou M3 (linia galbena), se coboară la statia Montenapoleone-Turati. Mai pot fi folosite tramvaiul 1 sau autobozele 61 si 94.
Comentarii