Paralia Katerini este un loc frumos si linistit in care poti sa iti incarci bateriile pentru un an intreg. Recomand o vacanta in Paralia Katerini in septembrie, e cea mai frumoasa perioada. Temperatura nu mai este foarte ridicata, apa marii este curata si calda, soarele te mangaie cu razele sale. M-am bucurata din plin de plaja si de soare, apoi mi-am indeplinit un vis, acela de a descoperi si alte locuri minunate aflate in apropiere. Asa ca dimineata devreme am pornit cu autocarul , strabatand Campia Tesaliei, pana in portul Volos...
Croaziera pe Insula Skiathos
Insula Skiathos este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in viata mea. M-am imbarcat in orasul Volos, pentru cateva ore de vis, pe un vapor unde echipa de entertainment a fost magnifica, iar capitanul Kostas incantator. Ne-a invatat sa cantam si sa dansam greceste intr-o atmosfera fantastica, alaturi de localnici ce se aflau si ei in croaziera.
Primul contact pe care l-am avut cu Skiathos a fost celebra plaja Koukounaries, una dintre cele mai frumoase din lume. Nisipul fin si apa cristalina de un albastru magnific, mireasma pinilor din padurea din apropierea plajei, lacul lebedelor, totul ne-a incantat simturile si ne-a adus cu o clipa mai aproape de rai.
Orasul port Skiathos are stradute pietruite, inguste, ce treceau adeseori prin curtile oamenilor, are bisericute si clopotnite cocotate pe coama dealurilor din apropiere, are privelisti ce iti merg direct la suflet si raman sa te incarce cu amintiri pe viata. Ne-am bucurat din plin de tot ce avea de oferit insula într-un timp asa scurt si ne-am imbarcat din nou in croaziera alaturi de capitanul Kostas si echipajul vasului Elizabeth Cruise, si apoi in Paralia pentru o noapte...
Manastirile de la Meteora
Drum lin prin aceeasi Campie a Tesaliei, apoi prin Valea Tembi, si am ajuns in localitatea Kalambaka, la poalele Meteorelor. In greceste, “meteora” inseamna “suspendat in aer”. Cum au reusit, acum sute de ani ( la sfarsitul secolului XIV erau ridicate vreo 20 de manastiri!), sa faca manastirile astea in varful muntilor? In conditiile in care nu exista drum?!
Sincer, nu am crezut ca o sa si ajung in varful Meteorelor ca sa apuc sa vad si manastirile. De ce? Pentru ca drumul era atat de ingust, autocarul mergea la limita, iar in jos era o maaare prapastie! Mi-a batut inima tot drumul pana sus, am crezut ca lesin de frica. Dar o data ajunsa la manastiri, a fost o experienta unica. Un loc unde trebuie sa ajungi neaparat macar o data in viata, cu o perspectiva nemaintalnita asupra imprejurimilor, incarcat de spiritualitate si istorie...
Atena
Excursia la Atena a inceput in miez de noapte din Paralia si, dupa un drum destul de obositor, am ajuns dimineata devreme in portul Pireu, in care tronau vase de croaziera alaturi de feriboturi si alte vapoare. Ne-am clatit privirile cu un minunat rasarit de soare, apoi am plecat in mult asteptata vizita la Acropole, trecand mai intai prin centru scaldat in lumina diminetii, cu oameni simpli ce se bucurau de o noua zi de septembrie.
Ajunsi la poalele Acropolelor am avut parte de un ghid adevarat, grec, ce vorbea destul de bine limba romana, presarand legende si povestiri despre Acropole. Supranumit si “Stânca Sacră” a Atenei, este poate cel mai important loc din toata capitala Greciei. Pe rand loc de cult, zona rezidentiala sau amadoua, cladirile ridicate aici, adevarate minuni arhitectonice, reflecta exact trecerea timpului peste Grecia.
Prima data Acropole a fost locuit in perioada neolitica. In timpul perioadei clasice au fost ridicate cele 3 temple importante: Parthenon, Erechtheion si Templul Atenei Nike. La poalele Acropolelor se afla un teatru antic, Teatrul Herodot Atticus si Teatrul lui Dionysios– primul teatru din piatra, un adevarat camin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan. O lume antica, leaganul civilizatiei si democratiei vestice, incarcata de istorie.
Apoi coboram in prezent, la realitate, in zilele noastre, trecand prin agore(piete), Piata Omonia, Piata Syntagma (unde se afla cladirea parlamentului elen si am asistat la schimbarea garzii la palatul parlamentului).
Am ramas cu gustul cafelei grecesti baute dimineata devreme la o cafenea in centru, in cartierul Plaka, si cu panorama mirifica de pe Acropole, alaturi de mireasma aerului sarat din portul Pireu in lumina diminetii.
Am mai strabatut la pas pe carari inguste, poalele Muntelui Olimp, descoperind Cada lui Zeus, printre chei si creste, manati de furia lui Zeus ce nu vrea sa fie deranjat, ce ne-a alungat cu cativa stropi de ploaie. Apoi oraselul Lithochoro, minunat, unde am avut placerea sa savurez o autentica placinta greceasca (spanakopita), cu spanac si branza feta, o minune gastronomica. Satul Palaios Panteleimonas, o alta destinatie, un sat autentic grecesc pastrat si conservat de Unesco, suspendat pe colina la poalele Muntelui Olimp.
Si iarasi Paralia Katerini. Si din nou pe drumul spre tara, reintoarcerea acasa, mult prea devreme, cu amintiri de neuitat si cu Grecia in suflet pentru totdeauna.
Comentarii